Gezond werken

28/03/2013

Denk aan jezelf

Het werken als gastouder kan erg belastend zijn voor het lichaam. Denk aan het optillen van het kind en handelingen waarbij veel je moet bukken, hurken en/of knielen. Als je hier niet goed mee omgaat, kunnen al snel klachten ontstaan. Een te grote belasting is te voorkomen door de opvangomgeving goed in te richten en daarnaast de richtlijnen voor handelingen en lichaamshouding na te leven. Dit noemen ze met een mooi woord 'ergonomie'.

Hieronder staan enkele basisregels en tips voor een mindere belasting van het lichaam tijdens de opvang van de kinderen.

Basisregels voor gezond werken*

1. Laat het kind zoveel mogelijk zelf doen
De beste manier om lichamelijke belasting te beperken, is het kind zoveel mogelijk zelf te laten doen. Een kind dat in de box kan gaan staan, hoeft je hier niet vanuit een liggende positie uit te tillen. Vraag het kind om mee te helpen en geef hem daarbij voldoende tijd. Het zelf laten klimmen of lopen van kinderen is niet alleen goed voor je eigen gezondheid, het bevordert ook de zelfstandigheid van het kind en is goed voor zijn motorische ontwikkeling.

2. Bereid de taak goed voor
Neem, voordat je een taak gaat uitvoeren, deze eerst in gedachten door. Een niet goed georganiseerde taak leidt tot onnodige handelingen en dus tot een hogere lichamelijke belasting. Zorg dat je alle benodigde spullen bij de hand hebt voordat je met de taak begint. Bedenk wat de makkelijkste volgorde is om je handelingen uit te voeren en bereid het kind daarop voor.

3. Houd je rug gestrekt
Bij alle werkzaamheden die je langdurig uitvoert is het belangrijk dat je rug in de S-vorm blijft. Hierbij heb je een holling in de onderrug en een bolling in de bovenrug. Let erop dat je je rug niet tegelijkertijd opzij buigt en draait.

4. Werk dicht bij je lichaam
Houd het kind bij het optillen altijd zo dicht mogelijk bij je lichaam. Een last ver van je lichaam levert een veel grotere belasting in je rug dan dezelfde last dicht bij je lichaam. Zorg er ook voor dat je niet te ver naar spullen hoeft te reiken.

5. Gebruik je benen
Gebruik bij het verplaatsen van lasten over een kleine afstand je benen. Dit kun je doen door het gewicht te verplaatsen van de ene naar de andere voet. Gebruik bij het maken van een draaibeweging je benen in plaats van je rug, door je voeten te verplaatsen.

Enkele tips

  • Één van de vaste rituelen in de gastouderopvang is het uitzwaaien van de vertrekkende ouders. Als de ramen een beetje te hoog zijn is het zorgen voor een klein opstapje bij het raam een oplossing.
  • Het is een natuurlijke reflex om tijdens het troosten van kinderen, ze dicht tegen je aan te houden. Troosten hoeft niet perse staande te gebeuren. Neem het kind mee naar een bank of stoel en troost het kind zittend.
  • Opruimen van speelgoed is een steeds terugkerende bezigheid, dat met veel gebuk gepaard gaat. Laat de kinderen zoveel mogelijk helpen bij het opruimen van speelgoed.

*Ergonomie in de kinderopvang, Tilwijzer, 2002