Jouw gastouderopvang, onze ondersteuning

Ondersteuning ViaViela voor gastouders


Persoonlijk en dichtbij

Gastouderbureau ViaViela begeleidt je op verschillende manieren. Zo heb je altijd een vaste contactpersoon. Die jou op je opvanglocatie bezoekt, jouw vraagouders kent en je helpt bij het invullen van jouw opvangplaatsen.

Daarnaast kun je bij onze medewerkers van de Klantenservice terecht met vragen over je administratie, opvangcontracten, GGD-inspecties, online cursussen, workshops enz. En voor meer specifieke vragen staan specialisten op juridisch, pedagogisch en administratief gebied voor je klaar.

Als het over jouw gastouderopvang gaat, zorgen we dat alles goed geregeld is!


Extra service van ViaViela

Als kwaliteitsbureau op het gebied van gastouderopvang ondersteunt ViaViela jou op alle hiervoor genoemde vlakken, zie ‘Voorwaarden gastouderbureau’. Maar we doen nog meer.

Kijk hier wat je als extra dienstverlening van ons mag verwachten:


Gastouderbureau ViaViela heeft het grootste netwerk van ouders en gastouders in Nederland. Het is een online platform waar jij jezelf als gastouder kunt presenteren én waar jij zelf ook actief kunt reageren op opvangvragen van ouders in jouw buurt. Dit geeft jou de mogelijkheid om zelf actief aan de slag te gaan met het invullen van jouw opvangplaatsen.

Met de juiste promotie maak je jouw gastouderopvang nog zichtbaarder voor ouders in jouw omgeving. Daarmee groeit de kans dat jij jouw opvangplaatsen ingevuld krijgt én houdt.

Dan is het fijn als je gebruik kunt maken van professionele promotiemiddelen die voor jou op maat gemaakt worden. Van flyers tot naambordjes en raamposters, wij zorgen ervoor dat jij jouw gastouderopvang optimaal kunt promoten.

Naast het aanbieden van promotiemiddelen, organiseren we ook evenementen waarbij jij jouw gastouderopvang kunt promoten. Zo is er ieder jaar Open huis Gastouderopvang, een dag waarop gastouders van Gastouderbureau ViaViela hun deuren open zetten voor iedereen die meer wil weten over gastouderopvang.  

De keuze voor je gastouderbureau bepaalt ook de mate waarin je financiële risico’s afdekt.

Heb je opvang geboden waarover je, na afloop van de afgesproken betalingstermijn, nog geen vergoeding hebt ontvangen? ViaViela wijst de ouder hier verschillende malen op. Heeft dit geen effect? Dan hebben wij een vast incassobureau waar jij gebruik van kunt maken.

Een ongeluk kan in een klein hoekje zitten. Wanneer jij tijdens je werk als gastouder schade veroorzaakt, valt deze buiten je particuliere aansprakelijkheidsverzekering.

ViaViela heeft speciaal hiervoor een verzekering afgesloten waar jij gebruik van kan maken. Zo ben je tijdens je werk verzekerd voor zowel materiële als letselschade (bij alle schades zijn de polisvoorwaarden van toepassing) zonder dat het je iets extra’s kost. Want kleine ongelukken kunnen grote gevolgen hebben, ook financieel. Bij gastouderbureau ViaViela is jouw risico verzekerd.

Bij ViaViela kun je ook rekenen op pedagogische ondersteuning. Kom je er alleen niet uit? Wij staan voor je klaar!

Pedagogische nieuwsbrief

Als ViaViela gastouder ontvang je ieder kwartaal een opvoednieuwsbrief. Deze nieuwsbrief is afgestemd op de leeftijd en ontwikkelingsfase van jouw opvangkind(eren). Dit betekent dat je 4 keer per jaar informatie krijgt over de ontwikkeling van jouw opvangkind, de mogelijke interesses, maar ook de opvoeduitdagingen die bij een bepaalde leeftijd horen. 

Pedagogische helpdesk

Heb je een specifieke opvoedvraag waar je tips over wilt ontvangen of heb je een vraag naar aanleiding van een opvoednieuwsbrief? Dan kun je bellen naar ons telefonisch opvoedspreekuur. Iedere maandag en donderdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur zitten de pedagogen van De Opvoeddesk voor jou klaar, te bereiken op 0499 – 425 421.

Je kent jouw opvangkind door en door en weet waar je hem of haar kunt helpen groeien. Maar hoe doe je dat? Werken volgens een educatief programma helpt je hierbij.

Bij ViaViela krijg je alle begeleiding op het moment dat je wilt gaan werken met een educatief programma. Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

Lees meer over het werken met een educatief programma.

Wat komt er allemaal bij kijken als je je eigen gastouderopvang start? Hoe bepaal je je uurtarief? Hoe zet je jouw pedagogische kwaliteiten in en hoe blijf je in goed contact met de vraagouders? Speciaal voor startende gastouders bij ViaViela bieden wij een compleet opleidingstraject om jouw opvang professioneel en vakkundig in te richten. We begeleiden jou bij alle aspecten van de gastouderopvang. 

Lees meer over de ViaViela Vakopleiding.

Dit ben ik! is ons eigen observatie instrument dat jou als gastouder helpt om nog meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling en het welbevinden van je opvangkind(eren). Hierdoor vind je nog beter aansluiting bij de belevingswereld van jouw opvangkind(eren) en kun je ervoor zorgen dat hij/zij optimaal kan groeien!

Met behulp van Dit ben ik! versterk je het pedagogisch fundament van jouw gastouderopvang en maak je voor ouders zichtbaar op welke manier jouw gastouderopvang zich onderscheidt van andere gastouders in jouw buurt.

Dit ben ik! bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Inleiding en instructie
  • Achtergrondinformatie over de (normale) ontwikkeling en het welbevinden van een kind
  • Observatielijsten
  • Overdrachtsdocument basisschool
  • Toestemmingsformulier – Observatie en overdracht

Waardevol

Met  behulp van Dit ben ik! houd je de ouders van je opvangkind(eren) op een eenvoudige manier op de hoogte van de ontwikkeling van hun kind. Dat maakt jouw opvang nog waardevoller. Voor jezelf, voor de ouders en natuurlijk voor jouw opvangkind zelf!

Voordat je je opvangkind gaat volgen, moeten ouders hier schriftelijk toestemming voor geven.

Heb je vragen? Jouw ViaViela contactpersoon kan je meer informatie geven over Dit ben ik! 

 

 

ViaViela biedt je een opleidingstraject aan waarmee je in 18 maanden tijd een MBO-3 diploma Pedagogisch Werk Kinderopvang kan behalen.

Dit opleidingstraject is op maat gemaakt; het houdt rekening met je drukke agenda en met wat je allemaal al kan en doet. Nadat je de opleiding hebt afgerond, ontvang je een erkend MBO-3 diploma Pedagogisch Werk Kinderopvang. <Lees meer over dit opleidingstraject.>

Ben jij een ervaren gastouder en deel je graag jouw kennis en ervaring met anderen? Dan kun je via ViaViela kiezen voor het begeleiden van een stagiaire. Dit betekent dat studenten van verschillende opleidingen op MBO 1 of 2 niveau bij jou stage mogen lopen. Het begeleiden van een stagiaire geeft een nieuwe impuls aan jouw gastouderopvang en biedt een mooie uitdaging aan zowel jouw stagiaire als jouzelf!

Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet (AVG) ingegaan. Ook jij als zelfstandig gastouder moet aan deze wet voldoen. De nieuwe wetgeving wil dat jij nadenkt over hoe jij met persoonsgegevens van je opvangkinderen en hun ouders omgaat, dit beschrijft en ouders hierover informeert.  
 
Wij helpen je met de juiste documenten 
In de nieuwe privacywet is bepaald dat je jouw omgang met persoonsgegevens in een aantal documenten moet vastleggen. Best lastige materie, zeker als je geen juridische achtergrond hebt. Geen zorgen! ViaViela heeft deze documenten voor haar gastouders uitgewerkt in eenvoudige sjablonen. Zo voldoe je als gastouder eenvoudig aan de nieuwe wet.