Gastouderevent

ViaViela Gastouderevent

Combineer jij een gezellige dag uit graag met het opdoen van nieuwe ideeën voor jouw gastouderopvang? Kom dan zaterdag 2 november naar het ViaViela gastouderevent in Delft!

Tijdens het gastouderevent ontvangen we jou en andere ViaViela-gastouders uit de regio voor een compleet verzorgde dag vol gezelligheid, creativiteit én inspiratie. 

We zijn blij dat Steven Pont onze keynote spreker is op het Gastouderevent. Steven Pont ken je wellicht van de televisie serie ”Het geheime leven van 4-jarigen”, maar hij heeft ook een flinke reeks boeken op zijn naam staan en is een populaire spreker.

Verder kun je deelnemen aan verschillende workshops,en natuurlijk shop je de leukste aanbiedingen voor jouw gastouderopvang op onze Gastouderbeurs!

Het ViaViela-gastouderevent is hét moment om te ontspannen, nieuwe inspiratie op de doen en bij te praten met collega’s.

Jij bent er zaterdag 2 november toch ook bij? Gezellig!


Programma

Locatie: Christelijk Lyceum Delft, Molenhuispad 1, Delft

Datum : zaterdag 2 november

Programma:

09:30-10:00 uur Inloop

10:00-10:20 uur Opening

10:20-11:45 uur Steven Pont

12:00-13.15 uur Workshopronde groep 1, pauze groep 2

13:15-14:30 uur Workshopronde groep 2, pauze groep 1

14:30-15:00 uur Pauze

15:00-16:15 uur Workshopronde groep 1 en groep 2

16:15-17:00 uur Borrel & afsluiting

11:45-17:00 uur Ontmoetingsplein met diverse stands


Workshops

Lees hieronder meer over de verschillende workshops die je kunt volgen op 2 november. 

We bieden je een gevarieerd aanbod workshops waar jij uit kan kiezen. Bij ViaViela willen we gastouders scholen en ondersteunen op drie gebieden. 

-  Professioneel ondernemen
-  Pedagogisch handelen
-  Effectief communiceren

Op elk van deze gebieden zijn verschillende workshops te volgen. 


Dat is het eerste wat ze doen en is voor lange tijd ook hun enige communicatiemiddel. Huilen is een krachtig signaal en het roept verzorgers op om te luisteren, het huilen te interpreteren en te reageren. Wat is huilen? Wat is een huilbaby? Leer herkennen wat er gebeurt bij de baby en hoe je als professional de juiste keuzes maakt om hiermee om te gaan.

De opvang van baby’s in het eerste levensjaar vereist speciale aandacht aangezien de ervaringen die zij opdoen een fundament vormen voor de rest van hun leven. Het werken met baby’s vereist daarom speciale vaardigheden. Het mooie is, deze vaardigheden kun je leren! Tijdens deze workshop gaan we kijken naar de (hersen) ontwikkeling van de baby en wat de baby nodig heeft. En hoe kun je daar als gastouder nog beter op aansluiten, welke vaardigheden zet je in? In samenwerking met Via Viela heeft KIKI Training & Coaching een e-learning ontwikkelt voor Baby's In-Huis. Persoonlijke ontwikkeling duurt een leven lang en baby’s dragen de ontwikkelkansen in zich! Ik hoop je te zien tijdens de workshop.

Executieve Functies zijn hele belangrijke functies in het brein, zij helpen je in het leven met vaardigheden als organiseren, aandacht bij je taak houden, je impulsen onder controle houden en nog veel meer. Ondanks dat ze zo belangrijk zijn, doen we weinig aan bewuste ontwikkeling en stimulering ervan in ons dagelijks werk.   

In deze kennismaking vertel ik meer over deze functies en de ontwikkeling ervan, maar geef ik ook praktische tips hoe je de functies spelenderwijs kunt stimuleren.  Deze kennismaking is een gedeelte uit de workshop "Spelen met de executieve functies met jonge kinderen" van Cleverbee.

De workshop 'de niet pratende peuter' is gericht op professionals die werkzaam zijn met jonge kinderen zoals jeugdverpleegkundigen, medewerkers van peuterspeelzalen, gastouders en kinderdagverblijven. Onderwerpen die aan bod komen zijn: informeren over de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind, Wat is een TOS? Hoe herkent u een TOS?, handvatten om de taal van het jonge kind te stimuleren. Dit wordt gedaan door middel van theorie maar ook interactieve opdrachten, filmpjes en ervaringsoefeningen.

Kunst in en om het huis is een praktische workshop voor iedereen die graag creatief aan het werk gaat met jonge kinderen. In deze praktische workshop ondervind je hoe makkelijk je activiteiten kunt aanbieden met alledaagse materialen. Kunst is namelijk overal om ons heen. Niet alleen in musea of in ateliers. Want in elk persoon schuilt een kunstenaar. Ook in jou.

Samen spelen, leren en ontdekken. Wie wil dit nou niet?! De term spelenderwijs ontwikkelen hoor je steeds vaker. “Oh, maar dat doe ik al!” Dat klinkt er vaak achteraan. De vraag is alleen, doe je dit al bewust of laat je kinderen gewoon spelen met het materiaal? Dus hou je tijdens het spelen bewust rekening met de interactieve vaardigheden of laat je ze gewoon hun gang gaan? Bied je ze ook materialen aan uit de zone van de naaste ontwikkeling of kiezen ze altijd zelf?

Tijdens de workshop spelenderwijs ontwikkelen ga je samen met Anja Lutz van de Coole KIDS Box aan de slag met de theorie over het kinderbrein. Welke gebieden wil je stimuleren en hoe doe je dat? Hoe werkt het in je brein? Vervolgens vertalen we dit naar  de praktijk. We doen dit adhv de ontwikkelingsgebieden. 

Deze training is er speciaal voor professionals die met kinderen werken. Na de training heb je het antwoord op onderstaande vragen in ieder geval gehad.

- Hoe werken de hersenen? 
- Welke ontwikkelingsgebieden zijn er en hoe stimuleer ik ze? 
- Hoe komt je opdracht over? 
- Wat kun je uit materialen halen? 
- Hoe kun je jezelf scherp houden? 
- Wat zijn de interactie vaardigheden en hoe pas ik ze toe? 

Na actieve deelname aan deze training, ontvang je het Certificaat Spelenderwijs Ontwikkelen.  Daarnaast is er ruimte voor het beantwoorden van de vragen. Kortom een leuke en gezellige training waar je zelf ook weer even uitgedaagd gaat worden.

De spraak-/taalontwikkeling van een kind verloopt niet altijd vanzelf. Soms heeft een kind net wat meer ondersteuning nodig, om zich communicatief redzaam te kunnen maken. De hulp van de volwassene is dan hard nodig. Het inzetten van gebaren ter ondersteuning is één van de manieren om de taal te ondersteunen. Ben jij nieuwsgierig geworden? Heb jij altijd al gebaren willen leren? Kom dan eens kijken in deze interactieve workshop!

Er zijn 5 talen van de liefde. Bijna elk kind heeft een favoriete taal. Als hij in die taal aangesproken wordt, voelt hij zich geliefd. Als hij zich geliefd voelt, zit hij lekker in zijn vel, is hij ontspannen en tevreden. Als je de taal van het kind kent én spreekt, heeft dat een positieve invloed op jullie contact en op de sfeer in huis. In deze workshop leer je:

* Welke 5 talen er zijn
* Wat jouw eigen liefdestaal is
* Waarom het belangrijk is om de taal van het kind te spreken
* Hoe je de favoriete taal van het kind kunt ontdekken
* Wat ‘straf’ te maken heeft met de liefdestalen
* Veel praktische tips hoe je de verschillende talen kunt spreken

Marga van Holsteijn is gezinstherapeut en opvoedopsteller bij Praktijk Trotse Moeders. Zij begeleidt moeders die worstelen met schuldgevoel, boosheid en onzekerheid over hun rol in het (stief-)gezin. Zij helpt hen om zelfbewust en met vertrouwen hun plek in het gezin in te nemen, en liefdevol naar zichzelf en de (stief-)kinderen te kijken. Dit geeft duidelijkheid, harmonie en een prettige sfeer voor iedereen.

Het Muziekkwartier is bedoeld om jonge kinderen op een leuke én verantwoorde manier te stimuleren in hun ontwikkeling via muziekspel. Want in elk liedje en elk spel dat de baby’s, dreumesen en peuters namelijk gewoon als leuk ervaren, kun je een ontwikkelingsdoel vinden, meestal zelfs meerdere! Door het muzikale spel ontdekken ze, oefenen ze en hebben ze plezier in wat ze kunnen. Die wil om te spelen en te leren is er van nature. Uit onderzoek blijkt dat kinderen door deze muzikale activiteiten, op de wijze zoals het aangeboden wordt in het Muziekkwartier, socialer worden en zich beter kunnen concentreren. Het enthousiasme voor deze aanpak bij baby’s, dreumesen en peuters is enorm. De spelletjes van het Muziekkwartier komen in het vrije spel vanzelf terug.

Muziekkwartier is verkrijgbaar als boek of je kunt de training boeken samen met andere gastouders om direct aan de slag te gaan met de muziek. Marga is gespecialiseerd in het werken met individuele opvoedopstellingen, een verrassende manier om helderheid te krijgen over de (opvoed-)situatie.

Lezen en voorgelezen worden is voor kinderen spelen met de werkelijkheid. Een spel zonder grenzen, een spannende ontdekkingsreis door een wondere wereld waarin alles mogelijk is. Het leert het kind de wereld te begrijpen en heeft een positieve invloed op de taalvaardigheid. Vind jij voorlezen ook zo leuk? Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we voorlezen en welk boek is nu leuk voor welke leeftijd? Daarbij gaan we aan de slag met boeken en hoe je ze als gastouder kunt gebruiken tijdens je werk.

Schminken is een leuke bezigheid en zorgt voor fijne interactie met je opvangkindje. Tijdens deze gezellige workshop gaan we aan de slag met de beginselen van het schminken. We oefenen met lijnen, druppels, krullen en bloemetjes en daarna demonstreer ik een vlinder of een tijger design. Wanneer we hard doorwerken, is er misschien nog tijd voor het maken van een glittertattoo!

Vind jij het belangrijk om, samen met ouders, kinderen een gezonde, actieve en veilige omgeving te bieden en zelf het gezonde voorbeeld te geven? Maak dan in vogelvlucht kennis met de aanpak van Gezonde Kinderopvang. We staan stil bij het belang van vroege aandacht voor gezonde leefstijl en laten zien hoe jij het verschil kunt maken. We geven je inspiratie en concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt om jouw gastouderopvang  (nog) gezonder te maken. Want elk kind verdient een gezonde start!


Na afloop van onze workshop weet je:

- Waarom vroege aandacht voor een gezonde leefstijl loont en belangrijk is

- Waar jouw organisatie staat als het gaat om het bevorderen/stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen.

- Welke stappen je kunt zetten om gezonde leefstijl echt onderdeel te maken van de dagelijkse praktijk

Hallo Duizendpoot! Als geen ander weet je hoe je vaak 3 dingen tegelijkertijd aan het doen bent om elk kind wat bij jou gebracht wordt te verzorgen. Eten maken, drinken, spelen, aan-en uitkleden en niet te vergeten je huis op tijd schoon omdat zo ook je eigen kinderen weer op de stoep staan. Zorgen voor een ander kan je als geen ander..

Maar hoe zorg je ervoor dat jij zelf je hoofd koel houdt zodat je een ontspannen gastouder kan zijn? Verlang je naar meer rust?  Zin om op een praktische, leuke en beetje eigenzinnige manier te leren ontspannen? Uiteraard ervaar je tijdens de workshop hoe het is om diep te ontspannen maar om juist ook daarna, in jouw eigen dagelijks leven dit vast te houden krijg je een digitaal geluidsbestand mee om jezelf hierin te blijven ondersteunen. Nieuwsgierig naar een beetje meer Zen in je leven? Wees welkom!

Zijn jouw ouders gewoon klanten of echte fans? Heb jij je dit weleens afgevraagd? Echte fans zijn namelijk loyaal, vertellen de goede ervaringen door op een feestje en zijn jouw beste PR en verkopers. Maar hoe worden jouw klanten, jouw grootste fan? Én hoe zorg je ervoor dat jouw klanten (van)zelf meer klanten aantrekken? Ervaar in deze workshop de kracht van trots, vertrouwen, gastvrijheid, creativiteit en enthousiasme. Positieve klantbeleving, door o.a. te laten zien wat je in huis hebt. Én wat je doet om verwachtingen van ouders te overtreffen, op een manier waardoor het contact met ouders nog leuker wordt! Na deze workshops heb jij diverse sleutels in handen om van jouw ouders echte fans te maken. Iedere dag weer! Tot 2 november!

Als gastouder ben je een professional in de zorg en heb je iedere dag de verantwoordelijkheid over de kinderen die je opvangt. Dat vind je leuk. Daar ben je goed in. Daarnaast ben je zelfstandig ondernemer en moet je zichtbaar zijn om nieuwe klanten aan te trekken.

In deze inspirerende workshop ga jij als professionele gastouder aan de slag met online marketing om je doelgroep te bereiken. Welke mogelijkheden zijn er? Hoe maak je een eigen website? En hoe wordt je gevonden via Google? Op www.gastouderonline.nl kun je makkelijk en snel je eigen website maken en onderhouden. Aan de hand van een aantal oefeningen maak je een start met je eigen site en de inhoud die je daarin wilt zetten. Jouw verhaal waarmee jij je zichtbaar maakt online!

Maak je gastouderopvang zichtbaar met een aantrekkelijk logo. Heb je een logo nodig, is jouw huidige logo toe aan vernieuwing of wil je je logo geschikt maken voor bijvoorbeeld bedrijfskleding? Dan zit je hier goed. Ga onder begeleiding van een Grafisch Vormgever zelf aan de slag met het ontwerpen van een professioneel en vooral uniek logo dat overal inzetbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een bordje bij de voordeur, veiligheidshesjes, je Facebook-pagina en je website.

Heb jij enig idee hoeveel suiker je per dag binnenkrijgt? En weet je dan ook hoeveel je eigenlijk maar mag?
We krijgen gemiddeld 30 suikerklontjes per dag binnen in Nederland. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is maximaal 12,5 suikerklontje. We krijgen dus meer dan het dubbele binnen en hoe zit dat eigenlijk met onze kinderen? Je kunt het waarschijnlijk al raden, kinderen krijgen gemiddeld ook veel te veel suiker binnen. Met alle nadelige gevolgen van dien: overgewicht, druk gedrag, slechte concentrae enz. Maar hoe kun je daar nou grip op krijgen? Het zit tegenwoordig overal in, en je wilt je (oppas)kinderen toch wat lekkers geven.

We hebben helaas geen invloed op de hoeveelheden suiker die fabrikanten in hun producten stoppen, maar wat nou als we een aantal van die lekkernijen zelf zouden maken, kun je dan zelf wel minder suiker gebruiken en is het dan nog steeds lekker?

In deze workshop gaan wij laten zien hoe je kinderen een lekkernij kan geven zonder toegevoegde suikers. En hoe leuk dat is om te doen samen met je kids!
We gaan samen wat lekkers maken en je krijgt van alles te proeven en mee naar huis. Daarnaast vertellen we kort iets over de invloed van suiker en kun je bij ons een ook starterskits en producten kopen om thuis zelf aan de slag te gaan. Na deze workshop kun je dus heel makkelijk thuis aan de slag om je eigen snoepjes te maken zonder toegevoegde suiker.

Optimalisering verdienmodel gastouderopvang (voor ZZP-gastouders): In deze workshop wordt bekeken hoe je de gastouderopvang verder kunt professionaliseren. Het verdienmodel van de gastouderopvang wordt kritisch beoordeeld. Waar liggen eventuele mogelijkheden voor verbetering om de gastouderopvang blijvend succesvol te maken.

Kennismakingsworskhop Verbindende Communicatie: Op de momenten dat de dingen anders gaan dan we graag willen kan het lastig zijn om elkaar te horen.   Geweldloze Communicatie of Verbindende Communicatie kan de sleutel zijn om tot samenwerking te komen, omdat het concrete handvatten biedt om elkaar te verstaan. Het is een taal zonder schuld en verwijten, waar we onze aandacht te richten op wat we werkelijk belangrijk vinden en van daaruit, in afstemming, te zoeken naar een oplossing die voor beiden werkt. Herken de eerste elementen waarmee je jezelf of kinderen onderling kunt ondersteunen om bij te dragen aan harmonie en samenwerking.

Ouders die staan voor de keuze van kinderopvang gaan op onderzoek uit en ‘shoppen’. Ze verdiepen zich in het aanbod en kiezen na wikken en wegen de opvang die het beste bij hen en bij hun kind past. Gastouder? Kinderdagverblijf? Informele opvang door familie of buren? Een kennismakingsgesprek met de gastouder, maakt deel uit van dit belangrijke keuzeproces. Het komt erop aan dit waardevolle contactmoment professioneel en klantgericht aan te pakken. Daarnaast is dit het begin van een mogelijke samenwerking. DÉ kans om goed van start te gaan! Na deze workshop heb je als gastouder praktische handvatten om een kennismakingsgesprek met een vraagouder professioneel en klantgericht te laten verlopen. Om zo de kans op een nieuwe klant enorm te verhogen ÉN een droomstart te maken in de samenwerking met de vraagouder. We kijken er naar uit om met jullie aan de slag te gaan! Tot 2 november!