Gastouderevent

ViaViela Gastouderevent

ViaViela organiseert zaterdag 23 maart 2019 het gastouderevent in Veldhoven. Samen met gastouders uit de hele regio trakteren we je op een dag vol gezelligheid, creativiteit en inspiratie.

Er zijn verschillende workshops te volgen en je vindt de leukste aanbiedingen voor jouw gastouderopvang op onze Gastouderbeurs.

We zijn er trots op dat Steven Pont onze keynote spreker is op het Gastouderevent! Steven Pont ken je wellicht van de televisieserie ”Het geheime leven van 4-jarigen”, maar hij heeft ook een flinke reeks boeken op zijn naam staan en is een populaire spreker. 

Je kan je helaas niet meer aanmelden voor het Gastouderevent in Veldhoven. Het volgende Gastouderevent vindt plaats op zaterdag 2 november in Delft. 


Programma

Locatie: Sondervick college, Knegselseweg 30
5504 NC Veldhoven

Datum : zaterdag 23 maart

10.00 - 10.30 uur Opening
10.30 - 12:00 uur Plenaire lezing door Steven Pont
12:00 - 12.15 uur Groepsfoto
12.15 - 13.30 uur Lunch & bezoeken stands
13.30 - 14.30 uur Workshopronde 1
14.30 - 15.00 uur Pauze
15.00 - 16.00 uur Workshopronde 2
16.30 - 17.00 uur Loterij met leuke prijzen
10.00 - 17.00 uur Mogelijkheid om diverse leuke stands te bezoeken


Workshops

Lees hieronder meer over de verschillende workshops die je kunt volgen op 23 maart.


Kleine kinderen willen graag van alles met jou delen. Hoe kan je ervoor zorgen dat jullie elkaar begrijpen, als dat met praten nog niet (voldoende) lukt? Met baby- en kindergebaren! Door slechts de kernwoorden uit je zin te ondersteunen met gebaren, geef je kinderen extra tools om te communiceren met jou als gastouder. Buiten dat dit ontzettend leuk is, neemt het ook frustratie weg en heb je meer interactie met elkaar. Babygebaren in de kinderopvang; Steeds meer gastouders en kinderdagverblijven kiezen ervoor om gebaren te gebruiken in de communicatie met kinderen. De vraag naar workshops speciaal voor de kinderopvang wordt steeds groter. Na deze workshop heb jij als gastouder een 25-tal gebaren geleerd aan de hand van een dagschema. Daarnaast krijg je handvaten om direct een start te kunnen maken met baby- en kindergebaren binnen jouw opvang.

Gastouders die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst kunnen ondernemer worden. Ondernemerschap biedt veel belastingvoordeel. Aan de hand van voorbeelden worden duidelijk de verschillen getoond tussen 'ZZP' en 'Freelance' gastouder. Bovendien krijgt men bij deze workshop een helder overzicht van mogelijke aftrekposten en worden andere relevante onderwerpen besproken waaronder  verzekeringen, ZEZ-uitkering etc.

In deze workshop wordt bekeken hoe je de  gastouderopvang verder kunt professionaliseren.

Het verdienmodel van de gastouderopvang wordt kritisch beoordeeld. Waar liggen eventuele mogelijkheden voor verbetering om de gastouderopvang blijvend succesvol te maken. In deze workshop worden ook de opties voor investering in o.a. arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw besproken. 

Een bewustere kijk en praktische tools om direct zelf aan de slag te gaan!

Kinderen kunnen zichzelf verliezen door alle prikkels in en om hen heen. Dit kan plots leiden tot vurige boosheid en intens verdriet. Soms kun je er geen vinger op leggen waar deze temperamentvolle bui vandaan komt. Deze fikse innerlijke dynamiek vertaalt zich in gedrag dat voor opvoeders een flinke uitdaging kan zijn. Dat kost veel energie en spanning in een kind, maar ook bij jou als opvoeder. Het kan soms machteloos voelen. Je weet niet precies wat er in zijn volle hoofd of kleine hartje omgaat. Ontdek wat er achter deze emoties en gedrag zit!

Als coachprofessional heb ik mij de afgelopen 5 jaar gespecialiseerd in het begeleiden van gevoelige kinderen met een sterke wil.

Als specialist geef ik een duidelijke vertaalslag wat er achter het gedrag en de emoties zit. Voor meer begrip voor en grip op het karakter van gevoelige kinderen met een sterke wil. Om het als gastouder bewuster in te zetten en weer verder te vertalen naar hun ouders. Voor meer ontspanning en duidelijkheid bij kinderen en hun (professionele) opvoeders.
Deze inspirerende workshop geef ik jou een kijk achter deze sterke wil en de pittige emoties. Voor meer grip op en begrip voor deze temperamentvolle kinderen!
Met korte duidelijke handvatten om duidelijker te weten wat een kind op deze momenten nodig heeft.
Welke invloed hebben de zwangerschap en bevalling bijvoorbeeld op temperamentvolle karakters?

Leuk als jij mee komt ontdekken

De brandweer nodigt je uit voor
de workshop “brandveiligheid in en om huis”.

• Ben je gastouder bij Gastouderbureau ViaViela?
• Voel jij je het liefst veilig?
• En vind je veiligheid voor je gastkindje ook zo belangrijk?

Dan is deze workshop zeker interessant. Kom JIJ ook?

 Veel gastouders gingen je al voor! In onze interactieve workshop krijg je tips over het voorkomen/beperken van brandrisico’s, signaleren van brand en koolmonoxide en het maken van een vluchtplan. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop ontvang je een attentie.

Wij staan voor je klaar! Ben JIJ er ook?

Een kind praat niet zo goed. Wanneer moet ik aan de bel trekken?  Ik kan een kind niet verstaan. Wat kan ik doen?Een kind lijkt niet te begrijpen wat ik zeg. Hoe kan ik hem helpen?
Als je je deze vragen vaker stelt, dan kan de workshop de niet pratende peuter iets voor jou zijn.


Tijdens deze workshop wordt kort de normale spraak- en taalontwikkeling besproken.
Daarnaast wordt uitleg gegeven over taalontwikkelingsstoornissen. Hoe kun je deze herkennen? Vervolgens worden een aantal handvatten en tips gegeven om de spraak- en taalontwikkeling van het jonge kind te stimuleren.
Dit alles gebeurt middels een kort stukje theorie, maar ook interactief door belevingsopdrachten en filmpjes.
De workshop wordt gegeven door een logopediste en een pedagogisch behandelaar van Kentalis, werkzaam in de Vroegbehandeling.
Kentalis vroegbehandeling is voor jonge kinderen waarbij sprake is van een taalontwikkelingsstoornis die specifiek leidt tot een communicatieve beperking; al dan niet in combinatie met een lager non-verbaal intelligentieniveau

Lezen en voorgelezen worden is voor kinderen spelen met de werkelijkheid. Een spel zonder grenzen, een spannende ontdekkingsreis door een wondere wereld waarin alles mogelijk is. Het leert het kind de wereld te begrijpen en heeft een positieve invloed op de taalvaardigheid.

Vindt u voorlezen ook zo leuk? Waarom is het eigenlijk zo belangrijk dat we voorlezen en welk boek is nu leuk voor welke leeftijd?

Op dit soort vragen (en nog veel meer) geven wij, Antoinette en Erna, antwoord tijdens een leerzame en gezellige kinderboekenpresentatie.

 

Tijdens deze inspiratiesessie ontdek je ZaaiGoed. Een unieke manier om kinderen en volwassenen rondom sociaal-emotionele ontwikkeling te versterken a.d.h.v. 28 positieve, activerende boodschappen. Ben jij je er al van bewust vanuit welke rol en welke boodschap jij doorgeeft aan kinderen? Na deze inspiratiesessie kun je er meteen mee aan de slag, in de eigen dagelijkse praktijk!

 Korte omschrijving Essisme

ZaaiGoed biedt inspiratie en ondersteuning op de sociaal-emotionele ontwikkeling voor zowel kinderen als opvoeders. Deze unieke zienswijze dragen wij over door middel van interactieve trainingen en wordt ondersteund door speelmaterialen.

ZaaiGoed is gebaseerd op het kopieergedrag van kinderen. Zij doen na wat zij van volwassenen meekrijgen. Wat we kinderen meegeven (zaaien), draagt bij aan hun ontwikkeling (oogst). Vandaar wat je zaait is wat je oogst.

ZaaiGoed versterkt kinderen en volwassen in hun zelfbeeld (ik) en in de relatie met de ander (wij). In de IK versterk je jouw Zelfkennis, Zelfredzaamheid, Zelfvertrouwen en Zelfontwikkeling. Dat gebeurt in 4 fases, Weten, Doen, Voelen en Groeien. Bij de WIJ versterk je in jouw relatie tot de ander, je leert om van elkaar te leren, samen ervaringen aan te gaan, je empathisch vermogen wordt versterkt en je leert bij te dragen aan een ander. Hier komen dezelfde vier fases naar voren; weten, doen, voelen en groeien.

Boodschappen zaaien we vaker onbewust dan bewust bij kinderen. Ben jij je er al bewust van welke boodschap jij doorgeeft aan kinderen en vanuit welke rol? Kom inspiratie op doen en zaai mee!

De term spelenderwijs ontwikkelen hoor je steeds vaker. “Oh, maar dat doe ik al!” Dat klinkt er vaak achteraan. De vraag is alleen, doe je dit al bewust of laat je kinderen gewoon spelen met het materiaal? Dus hou je tijdens het spelen bewust rekening met de interactieve vaardigheden of laat je ze gewoon hun gang gaan? Bied je ze ook materialen aan uit de zone van de naaste ontwikkeling of kiezen ze altijd zelf?
Tijdens de workshop spelenderwijs ontwikkelen ga je samen met Anja Lutz van de Coole KIDS Box aan de slag met de theorie en met de praktijk. De volgende vragen gaat ze in ieder geval beantwoorden:
Hoe komt je opdracht over?
Wat kun je uit materialen halen?
Hoe haal je er nog meer uit?
Hoe kun je jezelf scherp houden?
Wat zijn de interactie vaardigheden en hoe pas ik ze toe?
Daarnaast is er ruimte voor het beantwoorden van de vragen. Kortom een leuke en gezellige avond waar je zelf ook weer even uitgedaagd
gaat worden.

Over Anja Lutz
Na 12 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, is Anja verder gegaan met het begeleiden en coachen van kinderen en is ze gestart met de Coole KIDS Box. Daarnaast volgt ze en geeft ze jaarlijks trainingen, zodat ze alle kinderen spelenderwijs op hun eigen bergtop kan krijgen.
De volgende trainingen kun je oa volgen:
- Verbeterde Meldcode
- Interactie Vaardigheden
- Zindelijk?!
- Spelenderwijs ontwikkelen
- Beelddenken
- Pedagogisch Beleidsplan schrijven
Spelenderwijs Ontwikkelen
Samen spelen, leren en ontdekken. Wie wil dit nou niet?!

De manier waarop een zeer jong kind de omgeving iets duidelijk maakt verandert in snel tempo. Een jonge baby kan je nog niets aangeven met woorden, maar hij heeft ons wel heel veel te vertellen. Wat kan een baby zijn omgeving duidelijk maken? Hoe doet hij dat? Hoe kan de omgeving hem hierin op een fijne manier bij helpen? Met welke inzichten kan een gastouder de ouders steunen wanneer ze de signalen van een baby nog niet begrijpen en de baby bijvoorbeeld veel huilt, moeite heeft met de voeding of moeilijk in een ritme komen.
Esther Sluijsmans, logopediste, babycoach en babygebaren docent vertelt in de workshop ‘Contact maken met je baby of dreumes’ over de communicatieve mogelijkheden van een opgroeiende baby. Je krijgt meer inzicht in de prille spraak-taalontwikkeling in relatie met de andere ontwikkelingsgebieden van een baby en/of dreumes. Door het volgen van de workshop leer je de signalen en het gedrag beter begrijpen en kun je je als professional aanpassen aan zijn mogelijkheden. Aan bod komt waar een baby stress van kan ervaren en hoe hij hiermee omgaat. Daarnaast vertel ik over de motorische ontwikkeling in relatie tot zijn manier van contact maken met de omgeving. Meld je aan want door de signalen van een baby beter te begrijpen, is er meer begrip voor elkaar, minder frustratie en wordt de band sterker.
Wil je meer weten over Esther, haar werkwijze en expertises? Neem een kijkje op haar site. www.babycoaching-esther.nl

Ben jij je bewust van je creativiteit?
Creativity School wil zoveel mogelijk kinderen en volwassenen op een creatieve manier bewust maken van wie ze zijn en hoe ze zichzelf kunnen inzetten voor een betekenisvolle toekomst.

Vind jij creativiteit belangrijk en ben jij opzoek naar ideeën om dit op een speelse manier te ontsluiten. Of ben je opzoek naar vaardigheden hoe je komt tot creatief denken of probleem oplossen? Creativity School biedt cursussen aan met LEGO waarin we je dit leren, zodat je dit kunt inzetten tijdens uitdagingen die je dagelijks tegenkomt.

Tijdens mijn workshop op dit gastouder event laat ik jou kennis maken met LEGO Serious Play. Deze ervaring gaat jou inzicht geven hoe je dit kunt inzetten bij jouw thuis.

Omdat ik geloof dat we met de juiste kennis, vaardigheden en mindset bouwen aan een generatie die succes zal hebben!
Ik zie je graag op 23 maart tijdens de kennismakingsworkshop van Creativity School.

Peter van Helvert is uw workshopleider. Hij is professioneel clown en heeft ook 10 jaar als cliniclown gewerkt. Ballonfiguren vinden kinderen helemaal te gek. Of het nou een schattig schildpadden armband is, een papegaai, een mooie bloem of schietgeweer is: ze zijn er dol op. In deze workshop leert U een tiental basisfiguren waarmee U de kids kunt verrassen ! Enige voorkennis of affiniteit is niet noodzakelijk. Met de juiste ballonnen en een leuke leerzame instructie ( met een vleugje humor) stapt U de deur uit en bent U meteen een ballon-virtuoos. Leuke, gezellige en leerzame workshop.

www.pipo-pe.nl

Tja, wat moeten we ons daar bij voorstellen? Peter van Helvert uit Maastricht is als humortrainer een graag geziene gast bij groepen mensen die plezier willen beleven. Door middel van leuke oefeningen bevorderd hij het teamgevoel en wordt er stevig gelachen. Bij het lachen (ook bij een neplach) maak je endorfine aan en dat werkt bloeddrukverlagend, ontspannen, stressverlagend en je wordt er zelfs knapper van. In deze workshop demonstreert hij leuke, eenvoudige oefeningen voor alle leeftijden. U hoeft niet zelf de lolbroek uit te hangen en er worden géén zweverige, gekke dingen gedaan. Plezier staat voorop! Een workshop die U zeker niet mag missen. Laat U verrassen!!
www.humortrainer.nl

In deze interactieve en inspirerende workshop zul je vele eye-openers opdoen en concrete tips en handvatten krijgen in het omgaan met de dagelijkse emoties zoals boosheid, angst en verdriet die kinderen ervaren.
Onderwerpen die aan bod komen zijn: Welke emoties zijn er? Waarom zijn emoties belangrijk? Wat hebben kinderen te leren? Hoe kan ik als gastouders daarbij helpen?

Eerdere deelnemers zeggen over deze workshop:
• “De tips zijn super praktisch en voor iedereen meteen toe te passen.”
• “De workshop was een echte eye-opener! Super interessant, leerzaam en geeft in bepaalde mate ook rust.”
Tijdens de workshop is er ook genoeg ruimte om vragen te stellen. Na afloop van de workshop ontvang je een hand-out met alle informatie duidelijk op een rijtje.

 

Tijdens het Gastouderevent van 23 maart 2019 verzorgt Margre van Gestel een workshop over dit onderwerp. “Ik zal dan laten zien hoe het inzetten van liedjes en andere muzikale spelactiviteiten, aansluitend bij de dagelijkse routine in een gezin, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het jonge kind en een speelse manier van opvoeden kunnen ondersteunen.”

Haar workshop bevat de volgende elementen:
o Informatie over de rol die muziek (o.a. klank, puls, ritme, melodie, toonhoogte, stilte) inneemt in ‘de wereld van het zich ontwikkelende kind’ (-9 mnd) en het jonge gezin.
o Aandacht voor de koppeling van lied, muziek en spel bij de ontwikkeling van het jonge kind én de aansluiting bij de dagelijkse routine in een gezin.
o Samen zingen van nieuwe liedjes voor 0-4 jarigen, met uitleg van bijbehorende spelactiviteiten.

Als gastouder heb je van die dagen waarbij je je geleefd voelt. Een groepje met kinderen kunnen soms echt het uiterste van je vragen en ook als je net wat minder energie hebt. Hoe kun je dit soort momenten of dagen nu anders aanpakken? En hoe kun je anders reageren en jezelf een moment geven om te herpakken? Mindful zijn helpt je dan even 'stil' te kunnen staan, om jezelf te hervatten, maar ook om anders te kijken naar de situatie.

Doel: Mindful momenten kunnen creëren

Wat leer je:
1. Kennismaken met Mindful zijn
2. Manieren om even ‘stil' te kunnen staan
3. Situaties anders ‘zien'

Wat kun je na de workshop:
- Momenten voor jezelf nemen
- Beter contact maken met jezelf in stressvolle situaties
- Anders reageren in stressvolle situaties

 

Zou jij je (opvang)kinderen willen schminken? Doe je dat al, maar wil je schminktechnieken beter beheersen. Kom dan naar de workshop kinderschminken voor alle tips en tricks.