Gastouderevent

ViaViela Gastouderevent

Het gastouderevent in Zwolle heeft inmiddels plaatsgevonden en was een groot succes! Een dag vol gezelligheid, creativiteit en inspiratie en een boeiende lezing van Steven Pont. 

Wil jij er een volgende keer ook graag (weer) bij zijn? Het volgende gastouderevent is zaterdag 23 maart in Eindhoven. Meer informatie volgt binnenkort. 


Zaterdag 3 november

ViaViela organiseert zaterdag 3 november 2018 het gastouderevent in Zwolle. Samen met gastouders uit de hele regio trakteren we je op een dag vol gezelligheid, creativiteit en inspiratie.

Er zijn verschillende workshops te volgen en je vindt de leukste aanbiedingen voor jouw gastouderopvang op onze Gastouderbeurs.

We zijn er trots op dat Steven Pont onze keynote spreker is op het Gastouderevent! Steven Pont ken je wellicht van de televisieserie ”Het geheime leven van 4-jarigen”, maar hij heeft ook een flinke reeks boeken op zijn naam staan en is een populaire spreker. 


Programma

Locatie: Thorbecke Scholengemeenschap, Dokter van Heesweg 1, Zwolle

Datum : zaterdag 3 november 

10.00 - 10.30 uur Opening
10.30 - 11.45 uur Plenaire lezing door Steven Pont
11.45 - 12.00 uur Groepsfoto
12.00 - 13.30 uur Lunch & bezoeken stands
13.30 - 14.30 uur Workshopronde 1
14.30 - 15.00 uur Pauze
15.00 - 16.00 uur Workshopronde 2
16.30 - 17.00 uur Loterij met leuke prijzen
10.00 - 17.00 uur Mogelijkheid om diverse leuke stands te bezoeken


Workshops

Lees onderstaand meer over de workshops die je kunt volgen. 


Zelf ervaren wat een Taalontwikkelingsstoornis TOS is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van wat theorie. Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem, maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS. TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren. Voor wie? De TOS-beleving is een workshop in de vorm van een onderdompeling voor gastouders die werken met kinderen met een TOS of kennis willen maken met TOS en wat dit betekent voor een kind.

Tijdens deze workshop besteden we aandacht aan het leren van gebaren en het belang van het gebruiken van gebaren en visualisaties bij een meertalig kind, een kind met spraak-taalproblemen of met gehoorproblemen. Hoe kan ik mijn gesproken taal ondersteunen met gebaren en dingen visualiseren? Wat is het belang van Nederlands met Gebaren (NmG) bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, kinderen met een spraak-taalprobleem, kinderen die slechthorend zijn of anders talig zijn?

Gastouders die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst kunnen ondernemer worden. Ondernemerschap biedt veel belastingvoordeel. Aan de hand van voorbeelden worden duidelijk de verschillen getoond tussen 'ZZP' en 'Freelance' gastouder. Bovendien krijgt men bij deze workshop een helder overzicht van mogelijke aftrekposten en worden andere relevante onderwerpen besproken waaronder  verzekeringen, ZEZ-uitkering etc.

In deze workshop wordt bekeken hoe je de  gastouderopvang verder kunt professionaliseren.

Het verdienmodel van de gastouderopvang wordt kritisch beoordeeld. Waar liggen eventuele mogelijkheden voor verbetering om de gastouderopvang blijvend succesvol te maken. In deze workshop worden ook de opties voor investering in o.a. arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw besproken. 

"De ZaaiGoed methode is voor iedereen toepasbaar en legt preventief een stevige basis in ieder kind en iedere opvoeder. Het zorgt er o.a. voor dat kinderen:

- ontdekken wie ze zijn,
- een groeiend zelfvertrouwen ontwikkelen,
- emoties leren herkennen en hiermee om kunnen gaan,
- hun grenzen leren kennen en aangeven,
- leren focussen en daardoor doelen bereiken,
- durven te zijn wie ze zijn.

Als volwassene ga je mee in het bewustwordingsproces en zo ontstaat er een gemeenschappelijke taal. Hierdoor komt er meer begrip voor elkaar. Wanneer er problemen ontstaan, dan kun je terugvallen op de basis die gelegd is.

 

Tijdens deze workshop geven we eye-openers over de hersenontwikkeling van baby’s. En leer je de invloed van wenbeleid, veilige hechting en het vormen van een goed team met ouders.

Tijdens deze interactieve workshop kind en voeding krijg je tips voor moeilijke eters en antwoord op vragen als:

  • Wat heeft een kind aan voeding nodig?
  • Hoe maak je het eten aantrekkelijk?
  • Welke invloed heeft voeding op kinderen?
  • Welke invloed heb jij als gastouder?

Kinderen zijn op bepaalde momenten intens met verlies bezig om even later weer verder te gaan met hun spel. Het is belangrijk dat er oog is voor het zichtbare of onzichtbare verlies; een rouwproces vraagt tijd en ruimte. In iedere latere levensfase kan het verlies weer een rol gaan spelen.

Tijdens deze introductieworkshop maken gastouders kennis met Babygebaren. Tijdens deze workshop wordt in het kort verteld over de achtergrond van Babygebaren, worden er filmpjes vertoond, worden er gebaren geoefend, liedjes gezongen en afgesloten met een spel.

Social media vind je overal en jonge kinderen komen er steeds eerder mee in aanraking. Peuters en kleuters swipen er op los en zoeken zelf filmpjes op YouTube. Digitale apparaten zijn in huis overal te vinden. Mediaopvoeding is belangrijk, maar waarom eigenlijk? En wat kun jij als gastouder bijdragen aan die mediaopvoeding?

 Leren doen we in woorden, stel je voor dat je in beelden denkt?!

Denk je dat problemen met lezen, rekenen en concentratie niet op te lossen zijn? Dat je er maar mee moet leren leven? Goed nieuws: dat hoeft niet! De Davis-methode benadert leer- en aandachtsproblemen vanuit jouw kracht. De Davis methode is geschikt voor kinderen en volwassenen. Je leert om je beelddenkersaanleg in te zetten en je krijgt technieken aangereikt om de verwarring bij jezelf weg te nemen. Er komt weer rust in het brein en beide hersenhelften gaan weer beter samenwerken.

Tijdens deze workshop laten we je ervaren wat we met verwarring van onze taal bedoelen en hoe je dit kunt oplossen!

Met deze workshop leer je dansen met kinderen. Krijg je tips en trics. Er wordt een demonstratie dansverhaal gegeven als voorbeeld. En we knutselen zelf trommels die we bij het dansen gaan gebruiken.

In de workshop SOS kinderen en emoties leer je omgaan met én reageren op emoties van kinderen. Als wij als volwassenen verder kijken dan het (ongewenste) gedrag van een kind, zien we wat de onderliggende emotie wil vertellen. Door een kind te helpen deze emotie op een meer gewenste manier te uiten kan het zich ontwikkelen tot een zelfbewuste volwassene vol zelfvertrouwen. Tijdens deze inspirerende en interactieve workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Welke emoties zijn er?
  • Waarom zijn emoties belangrijk?
  • Wat hebben kinderen te leren?
  • Hoe kan ik als opvoeder daarbij helpen?

Je gaat naar huis met praktische en concrete handvatten die je direct kunt inzetten en er is genoeg ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen.

Deze workshop is een leuke en interactieve manier om samen te werken aan pedagogische kwaliteit, gevuld met inspirerende leermomenten. Op een speelse wijze gaan we reflecteren op de 6 belangrijkste pedagogische vaardigheden. Met behulp van materialen met herkenbare pedagogische situaties. Theorie en praktijk worden zo met elkaar verweven. Na deze workshop kun jij je vaardigheden direct actief inzetten. Je bent je meer bewust van jouw pedagogische omgangswijze en jouw reageren op de gedragingen van de kinderen.  

Met gastouders actief bezig zijn zodat ze zelf aan de lijve kunnen ervaren welke spelactiviteiten passen bij "lekker in je vel" zitten.

Leuke ideeën voor eetbare 'knutsels' om samen met kinderen te maken. Van kruidnoten tot pizza-rolletjes, van choco-lollies tot zelf marsepein maken. Recepten om mee te nemen en demonstratie van een aantal voorbeelden.

Zou jij je (opvang)kinderen willen schminken? Doe je dat al, maar wil je schminktechnieken beter beheersen. Kom dan naar de workshop kinderschminken voor alle tips en tricks.