Gastouderevent

ViaViela Gastouderevent

In 2020 organiseren we wederom twee keer een Gastouderevent. Op 4 april staat de eerste gepland in Zwolle. Op 31 oktober staat het tweede event gepland in Breda. 


Zaterdag 4 april

ViaViela organiseert zaterdag 4 april 2020 wederom een Gastouderevent in Zwolle. Samen met gastouders uit de hele regio trakteren we je op een dag vol gezelligheid, creativiteit en inspiratie.

We starten de dag met een interessante lezing van Annemiek Waage over de do's en don'ts van opvoeden. Zij vertelt hier zelf het volgende over: "Bestaat het wel, do’s en don’ts van de opvoeding! Hebben we niet allemaal onze eigen ideeën, normen en waarden? Is er zoiets als de waarheid? Zet 5 opvoeders bij elkaar en iedereen heeft een eigen mening over goed en fout. Wel of geen speen, wel of niet op de naughty chair, wel of niet straffen, en ga zo maar door.
Bekeken vanuit breinontwikkeling is er veel kennis te delen over de do’s and don’ts. Wat is bewezen goed of fout om te zeggen, te doen, te laten in de opvoeding van kinderen." 

Er zijn verschillende workshops te volgen en je vindt de leukste aanbiedingen voor jouw gastouderopvang op onze Gastouderbeurs.


Programma

Locatie: Thorbecke Scholengemeenschap, Dokter van Heesweg 1, 8025 AB Zwolle

Datum : zaterdag 4 april 2020

Programma:

09:30-10:00 uur Inloop

10:00-10:30 uur Opening

10:30-11:45 uur Lezing door Annemiek Waage

12:00-13.15 uur Lunchpauze

13:15-14:30 uur Workshopronde 1

14:30 - 15:15 uur Pauze

15:15-16:30 uur Workshopronde 2

16:30-17:00 uur Borrel & afsluiting

11:45-17:00 uur Ontmoetingsplein met diverse stands


Workshops

Hieronder lees je al meer over de workshops die je kan volgen tijdens het gastouderevent in Zwolle op 4 april! Je kan je nu hier direct aanmelden voor het Gastouderevent!

 


Een interactieve workshop waarin alle aspecten van het ondernemen als professioneel gastouder aan de orde komen. Wat kun je doen om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Hoe kun je het “verdienmodel” verder verbeteren. Je krijgt hiervoor tips en adviezen en je wordt bijgepraat over de actualiteiten rondom zzp-ers. 

Hoe herken je symptomen van stress bij een kind, en wat kun je doen ter ondersteuning zodat het stressniveau verlaagt. Tijdens deze workshop ontvang je handige en praktische tips voor de dagelijkse omgang met kinderen.

Hoe beïnvloedt bewegen de ontwikkeling van het kinderbrein. Deze workshop geeft heldere inzichten en laat zien welke beweging je kan aanbieden aan kinderen van 0 tot 8 jaar.

De term spelenderwijs ontwikkelen hoor je steeds vaker. “Oh, maar dat doe ik al!” Dat klinkt er vaak achteraan. De vraag is alleen, doe je dit al bewust of laat je kinderen gewoon spelen met het materiaal? Dus hou je tijdens het spelen bewust rekening met de interactieve vaardigheden of laat je ze gewoon hun gang gaan? Bied je ze ook materialen aan uit de zone van de naaste ontwikkeling of kiezen ze altijd zelf?

Op de volgende vragen ga je een antwoord vinden tijdens deze workshop:

 • Hoe komt je opdracht over?
 • Hoe werken de hersenen?
 • Wat kun je uit materialen halen?
 • Hoe haal je er nog meer uit?
 • Hoe kun je jezelf scherp houden?
 • Wat zijn de interactie vaardigheden en hoe pas ik ze toe?

Hoe maak je aandacht voor gezonde leefstijl écht onderdeel van jouw gastouderopvang?

Vind jij het belangrijk om, samen met de ouders, kinderen een gezonde, actieve en veilige omgeving te bieden en zelf het gezonde voorbeeld te geven? Maak dan in vogelvlucht kennis met de aanpak van 'Gezonde Kinderopvang'. We staan stil bij het belang van vroege aandacht voor gezonde leefstijl en laten zien hoe jij het verschil kunt maken. We geven je inspiratie en concrete tips waarmee je direct aan de slag kunt om jouw gastouderopvang (nog) gezonder te maken. Want elk kind verdient een gezonde start!

Na afloop van onze workshop weten deelnemers

 • Waarom vroege aandacht voor een gezonde leefstijl loont en belangrijk is
 • Waar je staat als het gaat om het bevorderen/stimuleren van een gezonde leefstijl bij kinderen.
 • Welke stappen je kunt zetten om gezonde leefstijl echt onderdeel te maken van de dagelijkse praktijk

Creativiteit in jouw gastouderopvang: zo eenvoudig kan het zijn. Ik neem je mee in mijn wervelwind aan ideeën en enthousiasme.

Tijdens deze workshop:

 • Laat ik je zien hoe eenvoudig het is om creatief bezig te zijn met jouw opvangkinderen.
 • Geef ik je tips en veel voorbeelden van creatieve activiteiten.
 • Laat ik je zien hoe je simpele en fantastische cadeaus kan maken bij verjaardagen en bij een geboorte in het gezin van jouw opvangkind.
 • Ga je zelf aan de slag met een super leuke simpele creatieve opdracht.
 • Met mijn tips ben je voorbereid op bijna alle knutselverzoeken van kinderen en vraagouders en zou het kunnen zijn dat je wordt aangestoken met het creabea-virus waar ik mee ben besmet.
 • Veel creativiteit, voor jonge en oudere opvangkinderen, met een lijstje aan basismaterialen.

Seksuele ontwikkeling, misschien wel het meest onderbelichte ontwikkelingsgebied bij kinderen. Maar de ontwikkeling is er wel, en hoe moet je er dan mee omgaan. Een interactieve workshop met uitleg over het verloop van de seksuele ontwikkeling en tips en tops hoe je met seksueel gedrag van kinderen om kan gaan.

Jonge kinderen leren taal vooral thuis. Daarnaast is de opvang een belangrijke omgeving. Jij hebt daarop veel invloed. Het is heel belangrijk dat kinderen veel taal horen. Daarom is het goed voor een kind als je samen praat, samen speelt, liedjes zingt, en dat je regelmatig voorleest. Maar hoe verloopt nu eigenlijk de ontwikkeling? In deze workshop neem ik je op een speelse manier mee door alle fases van de taalontwikkeling.

Gastouders laten kennismaken met hoe ze zich tijdens de drukte van de werkdag kunnen ontspannen.

Tijdens de workshop is er een korte uitleg over het belang van ontspanning en hoe dat in korte momenten tijdens de dag kan worden toegepast.

De nadruk tijdens de workshop ligt op hoe je, met de bestaande werkdruk, dit praktisch in kan vullen. Deelnemers krijgen desgewenst een digitaal geluidsbestand nagestuurd om ze op deze manier tijdens de (werk)dag te helpen ontspannen.

Op welke manier communiceren we eigenlijk met kinderen, en welk effect en invloed heeft onze manier van communiceren op het gedrag van kinderen? Aansluiten bij de leefwereld van een kind door open te staan voor ideeën en gedachten is een belangrijke voorwaarde voor het goed communiceren met kinderen. Maar hoe doe je dat? Dat ga je ervaren en doen in deze praktische workshop waarin we aan de slag gaan met alle do’s en don'ts van communiceren met kinderen.

Je ziet ze veel tegenwoordig, kaarten, tassen, posters, enz. met een mooie tekst. Ook ik mag graag aan tafel zitten te handletteren, en dan helemaal de tijd vergeten… Het is heerlijk ontspannend om hiermee bezig te zijn. En je hoeft echt niet keurig te kunnen schrijven, het is namelijk gewoon het tekenen van figuren, de letters dus. Lijkt het je leuk om zelf ook iets moois te maken, kom dan meedoen. In deze workshop krijg je uitleg, en ga je zelf aan de slag met letters, groot en klein, dik en dun, sierlijk en strak. En wie weet raak jij ook 'verslaafd'...

Je kunt het waarschijnlijk al raden, kinderen krijgen gemiddeld ook veel te veel suiker binnen. Met alle nadelige gevolgen van dien: overgewicht, druk gedrag, slechte concentratie enz. Maar hoe kun je daar nou grip op krijgen? Het zit tegenwoordig overal in, en je wilt je (opvang)kinderen toch wat lekkers geven. In deze workshop gaan wij laten zien hoe je kinderen een lekkernij kan geven zonder toegevoegde suikers. En hoe leuk dat is om te doen samen met je kids!

We gaan samen wat lekkers maken en je krijgt van alles te proeven en mee naar huis. Daarnaast vertellen we kort iets over de invloed van suiker en kun je bij ons een ook starterskits en producten kopen om thuis zelf aan de slag te gaan.

Lezen en voorlezen is iets magisch voor kinderen. Een gevoel, een beleving, een avontuur. Hoe kun jij als gastouder dit gevoel, deze beleving overbrengen aan de kinderen. We herinneren ons allemaal hoe we vroeger werden voorgelezen en welke emoties dat met zich meebracht.
 
Tijdens de workshop nemen we je mee op avontuur door boekenland en vertellen we je graag wat je allemaal met boeken kunt doen. We laten voorbeelden zien, we geven je tips en je gaat zelf aan de slag met een boek dat je thuis gelijk kunt gebruiken. Doe mee met de workshop en ga naar huis met een schat aan informatie waar je gelijk mee aan de slag kunt. Voor degene die meedoen hebben wij nog een leuke verassing. 

Deze workshop gaat over de taal in de (kinder)tekening. Er wordt verteld over de kindertaal, maar je mag de taal ook gaan ontdekken door zelf te tekenen. Luisteren, doen en ervaren, dat is het streven, want je ervaart de tekentaal pas echt als je zelf tekent. Ik ga dieper in op de tekenontwikkeling van kinderen tussen 0 en 12 jaar. Ook tekenen en emoties is een onderwerp, hoe gemakkelijk het is om met tekenen emoties op te roepen of om emoties om te buigen. Hoe fijn kan het zijn om even alles van je af te krassen.

Een programma voor ontwikkelingsstimulering, is dat wel nodig? Kinderen ontwikkelen zich toch zelf in hun eigen tempo? Precies! Het enige wat jij hoeft te doen is heel goed kijken naar de kinderen, hun ontwikkeling te volgen en als het even kan iets extra's te bieden. Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier. Het is de kunst om aan te sluiten bij de ontwikkeling van ieder kind. Hoe doen we dat? Hoe werken wij ontwikkelingsgericht? Tijdens deze workshop richten wij ons op het ontwikkelingsgericht werken en hoe dit verwerkt is in de vernieuwde erkende KIKI methode. We gaan dieper in op de zone van de naaste ontwikkeling en hoe wij nu in de opvang werken. Hoe kun jij meer ontwikkelingsgericht aan de slag gaan met kinderen? Hoe laten wij alle kinderen groeien en bloeien? Tijdens de workshop zal gebruik gemaakt worden van metaforen en praktische voorbeelden, zodat de deelnemers een concreet beeld erbij krijgen.

In deze workshop geven we je informatie over kinderen die Nederlands als tweede taal moeten verwerven.

Hoe verwerven kinderen taal in een situatie waarin meerdere talen een rol spelen? En welke factoren zijn daarbij van belang? Wat zijn misverstanden bij de advisering van een meertalig? Hoe maak ik onderscheid tussen spraak-taalproblemen, een taalontwikkelingsstoornis of een tweede taalverwervingsprobleem?

Zou je zelf willen ervaren hoe het voelt om niet goed uit je woorden te komen? Hoe het is om niet begrepen te worden? Zelf ervaren wat een Taalontwikkelingstoornis (TOS) is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van wat theorie.

Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS.TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren.

Tijdens deze inspiratieworkshop ontdek je ZaaiGoed! Een unieke manier om kinderen en volwassenen rondom sociaal-emotionele ontwikkeling te versterken a.d.h.v. 28 positieve, activerende boodschappen. Na deze interactieve workshop kun je er meteen mee aan de slag, in je eigen dagelijkse praktijk!

ZaaiGoed is gebaseerd op het kopieergedrag van kinderen. Zij doen na wat zij van volwassenen meekrijgen. Wat we kinderen meegeven (zaaien), draagt bij aan hun ontwikkeling (oogst). Vandaar, wat je zaait is wat je oogst!

Boodschappen zaaien we vaker onbewust, dan bewust bij kinderen.

 • Ben jij je er al bewust van welke boodschappen jij doorgeeft aan kinderen en vanuit welke rol?
 • Hoe kijk jij naar kinderen en hoe kun je ze versterken?
 • Wat zegt jouw opvoedgedrag eigenlijk over jouzelf?
 • En hoe zorg je ervoor dat je je niet de hele dag een politieagent voelt i.p.v. een pedagogisch medewerker?

In de workshop krijg je antwoord op deze vragen en nog veel meer inspiratie! Dus mis het niet en kom meezaaien!