Gastouderevent

ViaViela Gastouderevent


Zaterdag 3 november

ViaViela organiseert zaterdag 3 november 2018 het gastouderevent in Zwolle. Samen met gastouders uit de hele regio trakteren we je op een dag vol gezelligheid, creativiteit en inspiratie.

Er zijn verschillende workshops te volgen en je vindt de leukste aanbiedingen voor jouw gastouderopvang op onze Gastouderbeurs.

We zijn er trots op dat Steven Pont onze keynote spreker is op het Gastouderevent! Steven Pont ken je wellicht van de televisieserie ”Het geheime leven van 4-jarigen”, maar hij heeft ook een flinke reeks boeken op zijn naam staan en is een populaire spreker. 


Programma

Locatie: Thorbecke Scholengemeenschap, Dokter van Heesweg 1, Zwolle

Datum : zaterdag 3 november 

10.00 - 10.30 uur Opening
10.30 - 11.45 uur Plenaire lezing door Steven Pont
11.45 - 12.00 uur Groepsfoto
12.00 - 13.30 uur Lunch & bezoeken stands
13.30 - 14.30 uur Workshopronde 1
14.30 - 15.00 uur Pauze
15.00 - 16.00 uur Workshopronde 2
16.30 - 17.00 uur Loterij met leuke prijzen
10.00 - 17.00 uur Mogelijkheid om diverse leuke stands te bezoeken


Workshops

Binnenkort kan je je hier aanmelden voor het gastouderevent in Zwolle.


Zelf ervaren wat een Taalontwikkelingsstoornis TOS is, doet veel meer dan alleen het uitleggen van wat theorie. Het kweekt begrip voor een kind met TOS, het laat je beter observeren, je wordt bewust van het probleem, maar vooral ook van de doorwerking ervan. Gedrag dat eerst als problematisch werd gezien wordt nu begrepen en vertaald als een gevolg van de TOS. TOS wordt zelfs eerder onderkend wanneer men het zelf heeft ervaren. Voor wie? De TOS-beleving is een workshop in de vorm van een onderdompeling voor gastouders die werken met kinderen met een TOS of kennis willen maken met TOS en wat dit betekent voor een kind.

Tijdens deze workshop besteden we aandacht aan het leren van gebaren en het belang van het gebruiken van gebaren en visualisaties bij een meertalig kind, een kind met spraak-taalproblemen of met gehoorproblemen. Hoe kan ik mijn gesproken taal ondersteunen met gebaren en dingen visualiseren? Wat is het belang van Nederlands met Gebaren (NmG) bij kinderen met een taalontwikkelingsstoornis, kinderen met een spraak-taalprobleem, kinderen die slechthorend zijn, anders talig zijn?

Gastouders die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst kunnen ondernemer worden. 

Ondernemerschap biedt veel belastingvoordeel. Aan de hand van voorbeelden worden 

duidelijk de verschillen getoond tussen 'ZZP' en 'Freelance' gastouder. Bovendien krijgt men  

bij deze workshop een helder overzicht van mogelijke aftrekposten en worden andere
relevante onderwerpen besproken waaronder  verzekeringen, ZEZ-uitkering etc.
 
 

In deze workshop wordt bekeken hoe je de  gastouderopvang verder kunt professionaliseren.

Het verdienmodel van de gastouderopvang wordt kritisch beoordeeld. Waar liggen eventuele mogelijkheden voor verbetering om de gastouderopvang blijvend succesvol te maken. In deze workshop worden ook de opties voor investering in o.a. arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw besproken. 

"De ZaaiGoed methode is voor iedereen toepasbaar en legt preventief een stevige basis in ieder kind en iedere opvoeder.Het zorgt er o.a. voor dat kinderen:

- ontdekken wie ze zijn,
- een groeiend zelfvertrouwen ontwikkelen,
- emoties leren herkennen en hiermee om kunnen gaan,
- hun grenzen leren kennen en aangeven,
- leren focussen en daardoor doelen bereiken,
- durven te zijn wie ze zijn.

Als volwassene ga je mee in het bewustwordingsproces en zo ontstaat er een gemeenschappelijke taal. Hierdoor komt er meer begrip voor elkaar. Wanneer er problemen ontstaan, dan kun je terugvallen op de basis die gelegd is."

en creatieve activiteiten aan jonge kinderen door gebruik te maken van materialen in en om het huis. Vaak zijn dit kosteloze materialen die vrijwel iedereen in huis heeft. Door deze materialen op een andere manier te gebruiken kom je tot verassende activiteiten.

Tijdens de workshop gaan jullie, de gastouders, zelf aan de slag met een aantal van deze activiteiten. Na afloop krijg je een werkboekje vol met inspiratie en uitgewerkte activiteiten mee naar huis.

Tijdens de mini-cursus BabyWijs© op het Via Viela gastouderevent geven we eye-openers over de hersenontwikkeling van baby’s. en hoe het wenbeleid, de veilige hechting en het vormen van een goed team met ouders daarop van invloed is.

Tijdens interactieve workshop kind en voeding krijg je antwoord op vragen als: wat heeft een kind nodig, hoe maak je het eten aantrekkelijk, welke invloed heeft voeding op kinderen. Tips voor moeilijke eters. Welke invloed heb jij als gastouder.

Kinderen zijn op bepaalde momenten intens met verlies bezig om even later weer verder te gaan met hun spel. Het is belangrijk dat er oog is voor het zichtbare of onzichtbare verlies; een rouwproces vraagt tijd en ruimte. In iedere latere levensfase kan het verlies weer een rol gaan spelen.

Tijdens deze introductieworkshop maken gastouders kennis met Babygebaren. Tijdens deze workshop wordt in het kort verteld over de achtergrond van Babygebaren, worden er filmpjes vertoond, worden er gebaren geoefend, liedjes gezongen en afgesloten met een spel.

Media zijn overal en jonge kinderen komen er steeds eerder mee in aanraking. Peuters en kleuters swipen er lustig op los en zoeken zelf filmpjes op op YouTube. Digitale media zijn een volwaardig gezinslid geworden. Mediaopvoeding is belangrijk, maar waarom eigenlijk? En wat kun jij als gastouder bijdragen aan die mediaopvoeding?

 

Leren doen we in woorden, stel je voor dat je in beelden denkt?!

Denk je dat problemen met lezen, rekenen en concentratie niet op te lossen zijn? Dat je er maar mee moet leren leven? Goed nieuws: dat hoeft niet! De Davis-methode benadert leer- en aandachtsproblemen vanuit jouw kracht. De Davis methode is geschikt voor kinderen en volwassenen. Je leert om je beelddenkersaanleg in te zetten en je krijgt technieken aangereikt om de verwarring bij jezelf weg te nemen. Er komt weer rust in het brein en beide hersenhelften gaan weer beter samenwerken.

Tijdens deze workshop laten we je ervaren wat we met verwarring van onze taal bedoelen en hoe je dit kunt oplossen!

Workshop dansen met kinderen. Wat kan je doen met de kinderen? Tips en trics. met demonstratie dansverhaal als voorbeeld van wat je kan doen, daarbij knutselen we zelf trommels die we bij dansen gebruiken.

Vaak wordt gedacht dat robots en techniekonderwijs alleen voor oudere kinderen zijn. In onze workshop laten we zien dat dit helemaal niet waar hoeft te zijn. We gaan samen aan de slag met de Bee-Bot en de Cubetto en na afloop van deze workshop bent ook u er van overtuigd dat robots erg leerzaam voor kleuters kunnen zijn!

 

Tijdens deze workshop leer je d.m.v een stijlvol planbord de dagelijkse activiteiten overzichtelijk te maken. Er zijn diverse pictogram magneten te maken om de planning te ondersteunen (met een knipoog!)

In de workshop SOS kinderen en emoties leer je omgaan met én reageren op emoties van kinderen. Als wij als volwassenen verder kijken dan het (vaak ongewenste) gedrag van een kind, zien we wat de onderliggende emotie wil vertellen. Door een kind te helpen deze emotie op een meer gewenste manier te uiten kan het zich ontwikkelen tot een zelfbewuste volwassene vol zelfvertrouwen. Tijdens deze inspirerende en interactieve workshop komen de volgende onderwerpen aan bod: Welke emoties zijn er? Waarom zijn emoties belangrijk? Wat hebben kinderen te leren? Hoe kan ik als opvoeder daarbij helpen?Je gaat naar huis met praktische en concrete handvatten die je direct kunt inzetten en er is genoeg ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen.

Deze workshop is een leuke en interactieve manier om samen te werken aan pedagogische kwaliteit, gevuld met inspirerende leermomenten. Op een speelse wijze gaan we reflecteren op de 6 belangrijkste pedagogische vaardigheden. Met behulp van materialen met herkenbare pedagogische situaties. Theorie en praktijk worden zo met elkaar verweven.Na deze workshop kun jij je vaardigheden direct actief inzetten. Je bent je meer bewust van jouw pedagogische omgangswijze en jouw reageren op de gedragingen van de kinderen. Na deze workshop kun jij je vaardigheden direct actief inzetten. Je bent je meer bewust van jouw pedagogische omgangswijze en jouw reageren op de gedragingen van de kinderen.

 

Met gastouders actief bezig zijn zodat ze zelf aan de lijve kunnen ervaren welke spelactiviteiten passen bij "lekker in je vel" zitten.

Leuke ideeën voor eetbare 'knutsels' om samen met kinderen te maken. Van kruidnoten tot pizza-rolletjes, van choco-lollies tot zelf marsepein maken. Recepten om mee te nemen en demonstratie van een aantal voorbeelden.

Wij bieden een leuke kennismakingsworkshop schminken, waarin we u laten kennismaken met professionele schminkproducten.

Leer tijdens deze workshop mooie glittertatoos maken bij kinderen

Tijdens de workshop 'samen praten' maak je kennis met ideeën hoe gastouders alledaagse situaties, zoals eten, spelen, in bad gaan of aankleden, kunnen gebruiken om de communicatie met het kind te optimaliseren. Voor wie? Deze workshop is voor iedere gastouder die werkt met jonge kinderen met spraak-taalproblematiek, maar ook voor iedere gastouder die werkt met jonge kinderen die extra hulp nodig hebben bij de ontwikkeling van hun spraak en taal.