Nieuws

Een stabiel inkomen als gastouder? Zo regel je het zelf!

Het werken als zelfstandig gastouder heeft veel voordelen. Zo is er de vrijheid van het runnen van een eigen opvang, heb je alle tijd en aandacht voor jouw opvangkinderen en ben je als ondernemende opvangexpert heel flexibel. Toch is er één ding waar veel gastouders aan moeten wennen: een inkomen dat per maand kan wisselen. Gelukkig is er een manier om voor jezelf een stabiel inkomen te creëren. Lees hier hoe je zorgt voor een continu inkomen dat jou meer rust en zekerheid geeft!

Waar veel mensen met een baan in loondienst iedere maand kunnen rekenen op ongeveer hetzelfde inkomen, ligt dit voor gastouders anders. Als gastouder ontvang je immers een gastoudervergoeding per uur dat je opvang biedt. Heeft een van je opvangkinderen tijdelijk meer of minder opvang nodig? Dan heb je te maken met een fluctuerend inkomen. Andere redenen voor een verandering in gastoudervergoeding kunnen zijn: vakantieperioden, ziekte (van jezelf of van je opvangkind) of wanneer de opvang voor een opvangkind stopt. Vind je de gedachte aan een wisselend inkomen niet prettig? Er is een oplossing.

 

Keer jezelf een vast bedrag uit

Een manier om voor stabiliteit in je inkomen te zorgen, is door jezelf maandelijks een vast bedrag uit te keren. De hoogte van dit bedrag bepaal je door bijvoorbeeld te kijken naar je gemiddelde gastoudervergoeding over de voorgaande 12 maanden, of naar je verwachte opvangbezetting voor de komende periode. Kun je het veroorloven om jezelf iets minder uit te keren dan je gemiddeld verdient? Verlaag je vaste maandelijkse bedrag dan iets en bouw op die manier een financiële buffer op voor maanden waarin je minder uren opvang biedt.

 

Open een aparte betaalrekening

Om jezelf maandelijks een vast bedrag uit te kunnen keren, is het slim om een aparte -zakelijke- betaalrekening te openen voor je te ontvangen gastoudervergoeding. Vanuit deze rekening maak je vervolgens een vast bedrag over naar je privérekening. Deze aparte rekening kun je tevens gebruiken voor je zakelijke onkosten. Zo schep je met een aparte ‘gastouder-rekening’ automatisch overzicht in de financiële administratie van je gastouderopvang én creëer je voor jezelf de rust van een inkomen dat iedere maand hetzelfde is. Met deze oplossing sla je eigenlijk twee vliegen in één klap!

 

Nu weet je hoe je als gastouder zorgt voor een gelijkmatig inkomen en op welke manier je dit slim inricht. Wil jij graag meer financiële tips die jou helpen bij de financiële kant van je gastouderopvang?

Download dan de Gastoudergids 2020