Nieuws

Meer overhouden aan je inkomsten als gastouder? Word zzp’er!

Hoewel het in je werk niks uitmaakt, bestaan er voor de Belastingdienst in de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting twee soorten gastouders: de freelancer en de zzp’er (zelfstandige zonder personeel). Maar wanneer val je nou in de ene categorie en wanneer in de andere? En wat zijn de financiële gevolgen? Wil jij weten hoe je meer overhoudt aan jouw inkomsten als gastouder? Lees dan snel verder!

 

De freelancer
De Belastingdienst plaatst iedere gastouder automatisch in de categorie ‘freelancer’. De gastouderinkomsten worden in dat geval gezien als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Het voordeel van het invullen van je aangifte als freelancer, is dat je geen moeite hoeft te doen om aan te tonen dat je freelancer bent. Verder mag je onkosten in mindering brengen op je inkomsten. Hierdoor verlaag je je belastbare inkomen en betaal je minder inkomstenbelasting.

 

De zzp’er
Vul je je aangifte als zzp’er in? Dan plaats je je inkomsten bij ‘winst uit onderneming’. In dit geval moet je voldoen aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers. De Belastingdienst kijkt hierbij onder andere naar het aantal opdrachtgevers dat je hebt (dit zijn de bij jou aangesloten ouders), de tijd die je aan je eigen onderneming besteedt (minimaal 1225 uur per jaar) en of je ondernemersrisico loopt (denk hierbij aan het risico op inkomstenverlies). Wil jij weten of de Belastingdienst jou als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet? Doe dan de OndernemersCheck via de site van de Belastingdienst.

 

Meer overhouden van je inkomsten
Ziet de Belastingdienst jou als zelfstandig ondernemer, dan levert je dat verschillende voordelen op. Zo mag je, net als de freelancer, onkosten in mindering brengen op je inkomsten én heb je daarnaast recht op ondernemersaftrek. Deze aftrek bestaat uit verschillende regelingen waarmee je je inkomen zo verlaagt dat je veel minder belasting betaalt dan de freelancer. Kortom: je houdt meer geld over!

Al geeft de OndernemersCheck je een goede indicatie, de Belastingdienst bepaalt uiteindelijk of ze jou als zelfstandig ondernemer ziet. Wil jij gebruikmaken van de fiscale voordelen die horen bij een aangifte als zzp’er? Zorg er dan voor dat je aan zoveel mogelijk voorwaarden voldoet, dan kan de Belastingdienst niet om jouw zelfstandig ondernemerschap heen! 

 

Gastoudergids, de financiële gids voor gastouders en nanny’s
Ben je benieuwd geworden wat een aangifte als zzp’er precies scheelt aan inkomstenbelasting? Open dan de Gastoudergids 2019, lees alles over fiscale voordelen en ontdek slimme financiële weetjes!