Nieuws

Gastouder en pensioen, nadenken en doen?

In de hectiek van je dagelijkse werkzaamheden wil het er wel eens bij inschieten; nadenken over je pensioen. Het is een onderwerp dat vaak onderaan het to-do-lijstje bungelt.

Toch is het juist wanneer je als gastouder of nanny werkt, goed om te weten hoe je inkomen eruitziet wanneer je met pensioen gaat. In jouw vak bouw je immers niet automatisch een pensioen op. Deze drie simpele vragen helpen je een eerste inschatting te maken van jouw persoonlijke pensioensituatie.

Vraag 1: Welk inkomen heb ik nodig wanneer ik gepensioneerd ben?

Het algemene uitgangspunt in Nederland is dat je, nadat je gepensioneerd bent, zo’n 70% van je gemiddelde inkomen nodig hebt om ongeveer op dezelfde voet door te kunnen leven. Of dat ook voor jou geldt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Vraag 2: Hoe ziet mijn inkomen eruit wanneer ik met pensioen ga?

Wanneer je gepensioneerd bent, kun je uit verschillende hoeken inkomsten ontvangen. Zo krijg je een basispensioen via de overheid: je AOW (kijk via svb.nl voor de hoogte van jouw AOW).

Daarnaast heb je misschien in het verleden al pensioen opgebouwd. Heb je een partner? Dan heeft hij of zij wellicht ook een pensioen opgebouwd. Heb je spaargeld? Huur je of heb je een koopwoning waar mogelijk overwaarde op zit? Welke vaste lasten lopen ook na je pensioen door?

Al deze verschillende factoren samen, bepalen welk inkomen je te besteden hebt wanneer je met pensioen gaat. Benieuwd hoe jouw pensioensituatie er straks uitziet? Via mijnpensioenoverzicht.nl krijg je eenvoudig en snel een overzicht.

Vraag 3: Komt je verwachte inkomen overeen met het inkomen wat je nodig denkt te hebben?

Zit er een negatief verschil tussen die twee? Dan zijn er verschillende manieren om het gat te dichten. Je kunt hier bijvoorbeeld zelf voor gaan sparen, of misschien ben je van plan om na je pensioen te blijven werken. Ook kun je kiezen voor een aanvullende pensioenvoorziening. Dan bouw je met sparen of beleggen via een bank (banksparen) of verzekeraar (lijfrenteverzekering) extra pensioeninkomen op.

En, wat denk je, is je pensioen na deze eerste inschatting al wat plaatsen op je to-do-lijst gestegen? Wil je werk maken van een aanvulling op je pensioen, ga dan voor een deskundig advies. Hiervoor kun je het beste hulp zoeken bij een onafhankelijke adviseur.

 

Wil jij meer weten over de financiële kant van werken als gastouder of nanny?

Open dan de Gastoudergids 2019 en ontdek hoe je meer overhoudt van jouw opvangvergoeding!