Nieuws

Gastouder of nanny en zwanger, waar heb je recht op?

Als opvangprofessional weet je als geen ander hoe bijzonder kinderen zijn. En nu ben je zelf in verwachting van zo’n wondertje, geweldig!

Je gaat een speciale tijd tegemoet waarin jij en jouw kindje centraal staan. Maar hoe zit het eigenlijk met je werk, zwangerschapsverlof en je inkomsten tijdens je zwangerschap? Wij leggen je precies uit hoe het zit!

 

Jouw recht op zwangerschapsverlof

Goed nieuws: je hebt als gastouder of nanny, net als een zwangere in loondienst, recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van minstens zestien weken tijdens en na je zwangerschap. In deze periode kun je aanspraak maken op een uitkering volgens de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). De uitkering gaat zes tot vier weken voor de dag van de verwachte bevallingsdatum in. Na je bevalling heb je recht op minstens tien weken ZEZ-uitkering. Zo ben je verzekerd van een inkomen tijdens de laatste weken van je zwangerschap en de eerste weken na de geboorte van je kleintje!

 

Hoe hoog is je ZEZ-uitkering?

De hoogte van je uitkering hangt af van het aantal uren dat je als gastouder of nanny werkzaam bent geweest in het kalenderjaar voordat je zwangerschapsuitkering ingaat. Heb je tenminste 1.225 uur als gastouder of nanny gewerkt? Dan ontvang je de maximale uitkering, deze is gelijk aan het wettelijk bruto minimumloon.

Werkte je in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is je uitkering lager en hangt de hoogte af van je verdiensten als gastouder dat jaar.

 

Hoe vraag je een ZEZ-uitkering aan?

Je vraagt deze uitkering minimaal twee weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Stuur samen met je aanvraag ook de zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige mee.  

 

Heb je een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Het kan zijn dat je bij je verzekeringsmaatschappij een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Dan ontvang je mogelijk vanuit je verzekeraar een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat je verzekeraar je uitkering verlaagt als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Vraag dit na bij je verzekeraar.

Wil je nog meer handige tips over de financiële kant van jouw werk als gastouder of nanny?

Download dan nu de Gastoudergids 2019, dat levert wat op!