Nieuws

Survivaltips voor je nieuwe thuissituatie

Omdat scholen en gastouderopvang gesloten zijn moet je nu misschien jouw werk combineren met de zorg voor je kinderen. Het kan ook zo zijn dat je de zorg voor jouw eigen kinderen moet combineren met de noodopvang voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Dit zorgt voor wat uitdagingen en vraagt om aanpassingen van je gezin, je (opvang)kinderen en jezelf. In deze onzekere situatie willen we je wat tips geven om samen deze periode zo goed mogelijk door te komen.

 

Praat met elkaar over de situatie en maak samen afspraken

Bespreek met elkaar wat deze nieuwe situatie vraagt van jullie gezin. Wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen jullie dat dan op? Wat vinden jullie belangrijk om samen af te spreken? Doe dit zo veel mogelijk samen met je kinderen. Bereid jezelf voor op lastige momenten. Maak samen een lijstje met anti-verveelactiviteiten en een digitale lijst met knutselideeën. ViaViela heeft hier ook tips voor je op een rijtje gezet.

 

Zorg voor structuur en afwisseling

Kinderen die het naar hun zin hebben zijn gezelliger en luisteren beter. Structuur in de dag biedt rust. Voor iedereen is het goed te weten wat je kunt verwachten. Vanuit de gastouder of school zijn kinderen het waarschijnlijk al gewend om te werken met een dagritme. Je kunt hierop aansluiten door te zorgen voor een indeling van activiteiten, maaltijden, vrij spel en rustmomenten. Plan de dag niet helemaal vol. Kinderen zijn creatief en gewend om zichzelf een poosje te vermaken. Dit doen ze immers ook in hun vrije tijd. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan. En twijfel je hoe je dit het beste aan kunt pakken? Vraag het de gastouder of leerkracht van je kind. Die wil je vast een eindje op weg helpen. 

 

Blijf rustig en geef het goede voorbeeld

Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar de volwassenen in hun omgeving en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom rustig en geef het goede voorbeeld. Geef iedereen even de tijd om aan de situatie te wennen.

 

Zorg goed voor jezelf en elkaar

Als (gast)ouder is het altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In deze situatie is dat nog veel belangrijker, maar misschien wel lastiger dan normaal. Sta hier bij stil. Wat betekent goed voor jezelf zorgen voor jou? En hoe zorg jij dat je daar zo goed mogelijk aan toe komt? Iedereen heeft tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Praat hierover met elkaar en geef aan waar je behoefte aan hebt. Houd hier vervolgens zo goed mogelijk rekening mee bij het maken van plannen en lijstjes met activiteiten.

 

Realistische verwachtingen 

De huidige situatie brengt allerlei vragen en onzekerheden met zich mee. Dit heeft invloed op jou, je gezinsleden en je werk of noodopvang. Je doet al heel veel als je samen over de situatie praat en plannen maakt. Stem met elkaar af. Houd er rekening mee dat van al die plannen soms niet alles uitkomt. Dat is niet erg. Zonder corona liep het ook wel eens anders dan je van plan was. Kortom heb realistische verwachtingen, wees flexibel en deel je zorgen. Maar vooral: wees mild voor jezelf en anderen.

 

Schoolwerk

Je hebt nu naast je werk misschien ook wel de taak om je eigen kinderen te begeleiden bij het schoolwerk. Hierbij schakel je veel en snel tussen verschillende andere taken binnen het gezin en je opvang. Dit vraagt veel van jou als (gast)ouder en ook van jouw (opvang)kinderen. Gun jezelf voldoende tijd om te schakelen tussen alles wat je moet én wil doen.  Jullie hebben elkaar hard nodig in deze nieuwe realiteit. Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw kinderen begeleid bij hun schoolwerk, maar nog belangrijker is dat jij er voor ze bent. Luister naar ze, knuffel ze en steun ze. En lukt schoolwerk een dag wat minder? Dan probeer je het de volgende dag gewoon weer opnieuw.

 

Zoek én bied steun

Probeer niet alles alleen op te lossen. Een situatie als deze is beter te behappen door dit samen te doen. Vraag anderen hoe zij met bepaalde knelpunten omgaan en leer van elkaar. Humor helpt. Plan indien nodig ‘stoom afblaas telefoontjes’ met vrienden of kennissen. Als je zo’n telefoongesprek voert, let er dan op dat er geen kinderen in de buurt zijn óf wees je ervan bewust dat ze kunnen meeluisteren. In de Facebookgroep ViaViela gastouders kun je misschien ook steun vinden en ervaringen uitwisselen. 

 

Laat de kinderen helpen

Kinderen vinden het leuk om te helpen en mee te denken met jou en komen hierbij vaak met onverwachte oplossingen. Hen betrekken is ook goed voor hun ontwikkeling en het helpt ze om beter met moeilijke dingen om te gaan. Weet daarbij dat kinderen meer geneigd zijn om mee te werken aan activiteiten die ze mee hebben verzonnen. Denk aan het gezamenlijk opstellen van dagritme/structuur, de activiteiten en de gezinsregels. 

 

Benoem wat er goed gaat en vier dit

Vertel elkaar aan het eind van de dag wat je leuk vond aan de dag en wat er goed ging. Wat waren de lichtpuntjes van die dag? We doen dit allemaal voor het eerst, met alle uitdagingen die daarbij horen. Oog hebben voor wat er goed gaat en dit benoemen geeft iedereen een goed gevoel. Op deze positieve punten kunnen jullie samen weer verder bouwen. 

 

Vertrouw op de veerkracht van kinderen

Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig. Daarvoor hebben zij de liefdevolle steun van een volwassene nodig. Een volwassene die hun vragen serieus neemt en beantwoordt, die zorgen wegneemt en het goede voorbeeld geeft. Kinderen die op deze manier gesteund worden kunnen over het algemeen beter omgaan met veranderingen en teleurstellingen. Investeer juist in deze periode in de band met je (opvang)kinderen met knuffels, liefde en aandacht.