Nieuws

8 tips voor je aangifte inkomstenbelasting als gastouder

Gastouders en nanny’s opgelet, vanaf 1 maart staat hij weer klaar: je aangifte inkomstenbelasting 2018. Hoewel het misschien niet je favoriete bezigheid is, kun je met het slim invullen van je aangifte best wat geld besparen. Deze acht tips helpen je de belasting die jij betaalt over jouw inkomsten zo laag mogelijk te houden.


Tip 1. Ben jij een zzp’er?
Heb je een eigen gastouderopvang en maken meerdere gezinnen gebruik van je opvangdiensten? Dan voldoe jij wellicht aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers. Als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) vallen jouw inkomsten onder winst uit onderneming. In dat geval mag je gebruikmaken van ondernemersaftrek, dit zijn regelingen waarmee je je inkomen verlaagt. Hierdoor betaal je veel minder inkomstenbelasting. Meer weten over aangifte doen als zelfstandig ondernemer? Lees er alles over in de Gastoudergids 2018.


Verzorg je opvang aan huis bij ouders? Dan is de kans dat je voldoet aan de voorwaarden om als zelfstandig ondernemer te worden gezien, kleiner. Je inkomsten vallen in dat geval onder inkomsten uit overige werkzaamheden. Kijk in dat geval bij tip drie hoe jij zo min mogelijk belasting betaalt over jouw inkomsten!


Tip 2. Doe de OndernemersCheck
Twijfel je of je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers? Er is een snelle manier om dit te checken. Doe de OndernemersCheck je krijgt direct een goede indicatie of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Handig!


Tip 3. Verlaag je inkomen met onkosten
De onkosten die je maakt voor jouw gastouderopvang, mag je opvoeren in je aangifte. Onkosten verlagen je inkomen, en dat betekent dat je over een lager bedrag inkomstenbelasting betaalt. Door je onkosten op te voeren, bespaar je dus geld!

Bij het opvoeren van onkosten kun je denken aan dagelijkse onkosten zoals eten en drinken voor de lunch of tussendoortjes voor je opvangkinderen. Maar ook je EHBO-cursus, de aanschaf van rookmelders en veiligheidshekjes of materialen zoals boeken, knutselspullen en speelgoed worden gezien als onkosten. In de Gastoudergids 2018 lees je precies welke onkosten je op mag voeren.


Tip 4. Zorg dat je je onkosten aan kunt tonen
Houd er bij het opvoeren van je onkosten rekening mee dat de Belastingdienst kan vragen om een onderbouwing. Bewaar daarom van al je uitgaven de bonnetjes en stop deze in een aparte map. Daarmee heb je altijd het bewijs van je onkosten bij de hand.


Tip 5. Open een aparte rekening voor je inkomsten en uitgaven
Met het openen van een aparte rekening voor je inkomsten en uitgaven, voorkom je dat je
onkosten vergeet. Bovendien behoud je zo het overzicht op jouw financiën en de ontwikkeling van jouw gastouderopvang.


Tip 6. Bewaar je administratie minimaal 7 jaar
Heb je een map met al je administratie en bonnetjes aangelegd? Laat deze dan minimaal zeven jaar in de kast staan. Dit is namelijk de periode waarover de Belastingdienst het recht heeft om je administratie alsnog op te vragen. Door je administratie te bewaren, voorkom je terugvorderingen achteraf.


Tip 7. Verrassingen voorkomen?
Deze tip bespaart niet direct geld, maar zorgt wel voor financiële rust. Want hoewel je geld kunt besparen op je aangifte inkomstenbelasting, is er altijd een bedrag aan inkomstenbelasting wat je wel moet betalen. Om niet voor verrassingen te komen staan, kun je maandelijks zo’n twintig tot dertig procent van je inkomsten opzij zetten. Daarmee betaal je je inkomstenbelasting. En houd je nog geld over? Dan heb je altijd een buffer voor onvoorziene tegenvallers.


Tip 8. Schakel een professional in
Een slimme bespaartip is het inschakelen van een financieel adviseur om je aangifte inkomstenbelasting voor je in te vullen. Er zijn zelfs adviseurs gespecialiseerd op het gebied van gastouderopvang, zij weten precies waar jij als gastouder recht op hebt.

Zoals de bovenstaande tips laten zien, heb je invloed op de hoogte van het bedrag wat je aan inkomstenbelasting betaalt. Wil je meer financiële tips die jou helpen het maximale uit jouw inkomen als gastouder te halen? Download dan hier de Gastoudergids 2018.

Voorbereiden voor 2019?
Wil jij ook goed voorbereid zijn voor de aangifte van 2019, download dan hier alvast de Gastoudergids 2019.

Succes met geld besparen!