Nieuws

8 tips voor je belastingaangifte als gastouder

Gastouders en nanny’s opgelet, vanaf 1 maart staat hij weer klaar: je aangifte inkomstenbelasting 2021. Hoewel het misschien niet je favoriete bezigheid is, kun je met het slim invullen van je aangifte best wat geld besparen. Deze acht tips helpen je de belasting die jij betaalt over jouw inkomsten zo laag mogelijk te houden. 

 

Tip 1. Doe aangifte als zzp’er

Heb je een eigen gastouderopvang en maken meerdere gezinnen gebruik van je opvangdiensten? Dan voldoe jij wellicht aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers. Als zzp’er (zelfstandige zonder personeel) vallen jouw inkomsten onder winst uit onderneming. In dat geval mag je gebruikmaken van ondernemersaftrek, dit zijn regelingen waarmee je je inkomen verlaagt. Hierdoor betaal je veel minder inkomstenbelasting. Meer weten over aangifte doen als zelfstandig ondernemer? Lees er alles over in de Gastoudergids 2021.

Verzorg je opvang aan huis bij ouders? Dan is de kans dat je voldoet aan de voorwaarden om als zelfstandig ondernemer te worden gezien, kleiner. Je inkomsten vallen in dat geval onder inkomsten uit overige werkzaamheden. Kijk bij tip drie hoe jij zo min mogelijk belasting betaalt over jouw inkomsten!

 

Tip 2. Doe de OndernemersCheck

Twijfel je of je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers? Er is een snelle manier om dit te checken. Doe de OndernemersCheck je krijgt direct een goede indicatie of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Handig!

 

Tip 3. Verlaag je inkomen met onkosten

De onkosten die je maakt voor jouw gastouderopvang, mag je opvoeren in je aangifte. Onkosten verlagen je inkomen, en dat betekent dat je over een lager bedrag inkomstenbelasting betaalt. Door je onkosten op te voeren, bespaar je dus geld!

Bij onkosten kun je denken aan dagelijkse kosten zoals eten en drinken voor de lunch of tussendoortjes voor je opvangkinderen. Maar ook je EHBO-cursus, de aanschaf van rookmelders en veiligheidshekjes of materialen zoals boeken, knutselspullen en speelgoed worden gezien als onkosten.

 

Tip 4. Zorg dat je je onkosten aan kunt tonen

Houd er bij het opvoeren van je onkosten rekening mee dat de Belastingdienst kan vragen om een onderbouwing. Bewaar daarom bonnetjes van al je uitgaven en stop deze in een aparte map. Daarmee heb je het bewijs van je onkosten altijd bij de hand.

 

Tip 5. Open een aparte rekening voor je inkomsten en uitgaven

Met het openen van een aparte rekening voor je inkomsten en uitgaven, voorkom je dat je onkosten vergeet. Bovendien behoud je zo het overzicht op jouw financiën.

 

Tip 6. Bewaar je administratie minimaal 7 jaar

Heb je een map met al je administratie en bonnetjes aangelegd? Laat deze dan minimaal zeven jaar in de kast staan. Dit is namelijk de periode waarover de Belastingdienst het recht heeft om je administratie alsnog op te vragen. Door je administratie te bewaren, voorkom je terugvorderingen achteraf.

 

Tip 7. Zet iedere maand een bedrag apart

Deze tip bespaart niet direct geld, maar zorgt wel voor financiële rust. Want hoewel je geld kunt besparen op je aangifte inkomstenbelasting, is er altijd een bedrag aan inkomstenbelasting wat je wel moet betalen. Om niet voor verrassingen te komen staan, kun je maandelijks zo’n vijfentwintig procent van je inkomsten opzij zetten. Daarmee betaal je je inkomstenbelasting. En houd je nog geld over? Dan heb je altijd een buffer voor onvoorziene tegenvallers.

 

Tip 8. Schakel een professional in

Een slimme bespaartip is het inschakelen van een financieel adviseur voor het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. Er zijn zelfs adviseurs speciaal voor gastouders, zij weten precies waar jij als gastouder recht op hebt.

 

Zoals de bovenstaande tips laten zien, kun je de hoogte van het bedrag wat je aan inkomstenbelasting betaalt beïnvloeden.

 

Behoefte aan meer tips op financieel gebied?

Download dan nu de Gastoudergids 2022 en lees alles over slimme weetjes voor gastouders en nanny’s!