Nieuws

ViaViela lanceert vakopleiding voor gastouders

Welk uurtarief kun je als gastouder het beste hanteren, hoe regel je je pensioen of hoe maak je een uitblijvende betaling bespreekbaar met een ouder? Gastouders zien als zelfstandig opvangprofessional veel op zich afkomen. Alleen voldoen aan de wettelijke verplichtingen om jezelf als erkend opvangprofessional te mogen vestigen, is niet genoeg om duurzaam een succesvolle opvang te runnen. Ook factoren zoals permanente scholing op het pedagogisch handelen, een doordacht promotiebeleid en het creëren van financiële zekerheid spelen een
rol.

ViaViela vakopleiding
Al die verschillende aspecten van gastouderopvang komen nu terug in één opleiding voor ondernemende gastouders: de ViaViela Vakopleiding. Deze opleiding, een initiatief van Gastouderbureau ViaViela, wordt vanuit verschillende locaties in Nederland verzorgd, duurt drie maanden en kent een maximale  groepsgrootte van 12 gastouders per opleidingstraject.
De eerste groepen gastouders starten in september dit jaar.

Zelfstandigheid
Directeur Eigenaar van Gastouderbureau ViaViela Hubèr Agterberg over de vakopleiding en
het streven om gastouders te steunen in hun zelfstandigheid: “Gastouders hebben, net zoals
veel andere ondernemers, behoefte aan kennis waarmee zij hun dienstverlening kunnen
blijven verbeteren. Daarnaast is het opbouwen van financiële zekerheid belangrijk voor de
continuïteit van deze dienstverlening. We merkten dat er veel animo was voor de verschillende kennisgebieden waarop we, los van elkaar, gastouders al informeerden.

De drie onderdelen van de vakopleidingen bestaan uit:

- Professioneel ondernemen
- Pedagogisch handelen
- Effectief communiceren

Vliegende start
Om gastouders vanaf het begin een vliegende start te geven, besloten we die praktische kennis te bundelen in een vakopleiding. Hierbij richten we ons op alle onderwerpen waar gastouders mee worstelen en die, onder andere via social media, veel met elkaar besproken worden. Op dit moment is de ViaViela Vakopleiding alleen toegankelijk voor gastouders die
bij ons zijn aangesloten. Op termijn willen we deze wellicht voor alle gastouders toegankelijk maken, we vinden het immers belangrijk dat iedere gastouder vanuit een sterke basis het vak van zelfstandig opvangprofessional kan beoefenen.”