Nieuws

Je bent gastouder of nanny en wordt ziek, wat dan?

Daarom is het goed om te weten wat de gevolgen zijn wanneer jij als gastouder of nanny wegens ziekte uitvalt. Want waar mensen in loondienst terug kunnen vallen op de ziektewet, gelden voor gastouders en nanny’s andere regels.

 

Gastouder en ziek worden

Ben je als gastouder ziek en kun je niet werken? Dan heb je geen recht op loondoorbetaling. Dat is vervelend wanneer je drie dagen ziek bent maar wat als je voor langere periode ziekt blijft of zelfs arbeidsongeschikt raakt?

 

Nanny en ziek worden

Werk je volgens de Regeling dienstverlening aan huis, dan heb je bij ziekte recht op maximaal zes weken loondoorbetaling. Je krijgt wel minder uitbetaald; 70% van je normale vergoeding of in ieder geval van het wettelijk minimumloon. Deze regeling gaat in nadat je eerst twee dagen ziek bent geweest zonder loondoorbetaling, zogenaamde ‘wachtdagen’. Ben je na zes weken nog steeds ziek? Dan vervalt je recht op loondoorbetaling.

 

Ziek en wat dan?

Of je nu gastouder of nanny bent, ziek worden betekent dat je inkomsten per direct of na zes weken wegvallen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid een eigen vangnet te creëren.

In grote lijn heb je keuze uit (een combinatie van) de volgende vier mogelijkheden:

  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Vrijwillige ziektewet- en/of WIA-verzekering
  • Broodfonds
  • Zelf opvangen

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

Deze verzekering is er in alle soorten en maten. Zo kun je verschillende soorten arbeidsongeschiktheid verzekeren. Daarnaast zit er verschil in de hoogte van het te verzekeren bedrag, de wachtperiode (de periode tussen het moment dat je ziek wordt en het moment dat je je eerste uitkering ontvangt) en de looptijd van de uitkering. Kortom: een AOV is helemaal af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.

 

Vrijwillige ziektewet- en/of WIA-verzekering

Je kunt ook een ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten via het UWV. Het voordeel hiervan is dat je maar twee wachtdagen hebt. Ook is er geen medische keuring vereist, is de verzekering dagelijks opzegbaar en geldt er een acceptatieplicht. Deze verzekering is alleen af te sluiten wanneer je jezelf binnen dertien weken na afloop van je loondienstverband of uitkering aanmeldt.

 

Broodfonds

Een relatief nieuwe manier van jezelf verzekeren van een inkomen bij ziekte, is lid worden van een broodfonds. Een broodfonds is een groep van minimaal 20 en maximaal 50 freelancers/ondernemers (vaak uit verschillende beroepsgroepen) die elkaar kennen. Ieder lid zet maandelijks geld opzij op een broodfondsrekening. Wanneer een lid ziek wordt, ontvangt hij of zij een schenking vanuit de andere leden. De schenkingsperiode duurt maximaal twee jaar en gaat in nadat je een maand ziek bent geweest. Kijk op broodfonds.nl of er bij jou in de buurt een broodfonds actief is.

 

Zelf opvangen

Is het afsluiten van een risicoverzekering financieel (nog) niet mogelijk of bouw je liever een buffer in eigen beheer op? Start dan met sparen zodat je een eerste periode zonder inkomsten zelf kunt overbruggen.

 

Benieuwd naar andere tips en weetjes over de financiële kant van gastouder- en nanny-opvang?

Download dan de Gastoudergids 2021.