Nieuws

Gastouder of nanny? Zo bepaal je jouw uurtarief!

Als gastouder of nanny ben je helemaal vrij om te bepalen wat jij rekent voor jouw opvangdiensten. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, maar kan ook vragen oproepen. Want wat is een goed tarief? En waarmee kun je rekening houden bij het bepalen van jouw vergoeding? Deze vijf vragen helpen je nadenken over een eerlijke prijs voor de opvang die jij biedt.

 

Vraag 1: Wat is een ‘normaal’ tarief?
Als gastouder bepaal je zelf je uurtarief. Daarbij kun je uiteraard rekening houden met het gemiddeld gehanteerde tarief voor gastouderopvang, wat tussen de € 5,00 en € 6,50 per kind ligt. Dit is deels afgeleid van het maximumtarief waarover ouders kinderopvangtoeslag kunnen opvragen (voor 2019 ligt dit op € 6,15 per kind per uur). Wat een marktconform uurtarief is, hangt ook af van factoren zoals; woon je in de stad of in een meer landelijk gebied? Is er in jouw regio veel of weinig behoefte aan opvang?

Als nanny werk je meestal volgens de Regeling dienstverlening aan huis. Dit betekent dat je in ieder geval recht hebt op het minimumloon. Je weet dus wat je zeker moet verdienen. Maar je bent vrij om zelf, of in overleg met ouders, een hoger tarief aan te houden. 

 

Vraag 2: Waarin moet je uurtarief voorzien?
Als gastouder of nanny werk je niet in loondienst. Dit betekent dat je sommige zaken, die anders door je werkgever worden geregeld, zelf moet oppakken. Denk hierbij aan regelingen voor je pensioen, of de zekerheid van een inkomen wanneer je ziek wordt en tijdelijk niet kan werken. Houd in je uurtarief rekening met het treffen van de juiste voorzieningen voor jezelf.Vraag 3: Wat hebben jij en jouw opvang te bieden?

Ben jij die gastouder waar alle kinderen dol op zijn? Weet jij precies hoe je een gewone dag heel speciaal maakt? Is jouw opvanglocatie bijzonder; omdat je bijvoorbeeld een hele grote tuin, of veel dieren hebt? Jij en je opvanglocatie maken jouw opvang uniek. Kijk naar de bijzonderheden die jij te bieden hebt, en neem deze mee in het bepalen van het prijskaartje aan je opvang.

 

Vraag 4: Welke kosten maak je?
Drinken, maaltijden, gezonde tussendoortjes, nieuwe teken- en knutselspullen, luiers, een kleed voor in de box: het runnen van een opvang brengt onkosten met zich mee. Je mag deze jaarlijks opvoeren in je aangifte inkomstenbelasting, hierdoor wordt je deels gecompenseerd voor gemaakte kosten. Daarnaast kun je in je tarief rekening houden met een onkostendeel.

 

Vraag 5: Hoe vang je -tijdelijk- minder inkomsten op?Wat als je even minder inkomsten hebt, omdat de opvang van een van je opvangkinderen onverwacht stopt, of omdat je je opvang in de zomervakantie drie weken wilt sluiten? Door een stukje ‘reserve’ in je uurtarief mee te nemen en dit deel maandelijks apart te zetten, bouw je een buffer op en voorkom je financiële stress.

 

Behoefte aan meer tips op financieel gebied?
Download dan nu de Gastoudergids 2019 en lees alle slimme tips voor gastouders en nanny’s!