Gastouders in beeld

De moestuin van Marlous

Een boek als basis

Marlous: “Dit jaar besloot ik een eigen moestuin aan te leggen. Mijn tuin is best groot en het verbouwen van groenten leek mij een mooie activiteit om -naast het verzorgen van de dieren- met de kinderen op te pakken. Ik kocht een kinderboek over moestuinieren en dat werkte perfect: de kinderen werden dankzij het verhaal enthousiast over moestuinieren en voor mij bevatte het boek handige tips. Zo metselde ik zelf een stenen moestuinbak, leerde ik welke gewassen je per periode kunt planten en welke stekjes je binnen voorzaait, voordat ze buiten in de grond mogen. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en staat de tuin vol komkommers, spinazie, aardbeien, radijsjes, rucola, pluksla, aardappels, kruiden en héél veel tomaten. Die blijken het erg goed te doen.”

Enthousiaste reacties

De moestuin maakt vast onderdeel uit van het dagelijkse ritueel op de opvang. Marlous: “Een van de eerste dingen die de kinderen doen zodra ze bij mij in de tuin zijn, is naar de moestuin lopen. Om te kijken hoe groot de radijsjes zijn geworden en of de aardbeien al een kleur hebben. Die enthousiaste reacties wanneer er weer van alles gegroeid is, zijn heerlijk. Werken in de moestuin is een fijn tijdverdrijf. Ik heb mini-gietertjes, kinderharkjes, een bezem en schepjes zodat iedereen op zijn eigen manier mee kan doen. Ook leent de moestuin zich voor andere activiteiten. Zo hebben we nu het thema ‘kriebelbeestjes’, waarbij we in de moestuin zoeken naar wormen, slakken en insecten.”

Eten uit eigen tuin

Samen met je opvangkinderen een moestuin beginnen, is leerzaam én lekker. Want het resultaat van alle inspanningen eindigt op ons bord. Marlous: “Wat we verbouwen, eten we op. Zo hebben we pas nog spinazie en aardappels gekookt. Met een vers eitje van de kippen erbij. Vond iedereen geweldig. Of ik geef de kinderen een zakje met pluksla, rucola en radijsjes mee, om thuis een salade van te maken. Dit maakt de kinderen trots en ouders vinden het leuk om op deze manier betrokken te blijven bij dat waar hun kind overdag mee bezig is geweest.”

 

TIP VAN MARLOUS

From my head to-ma-toes

Heeft jouw opvangkind een jarige in de familie en heb jij een overschot aan tomatenplantjes? Met deze tip sla je twee vliegen in één klap: laat je opvangkind een glazen potje versieren met ijslollystokjes en plant er een tomatenplantje in voorzien van een bordje met de tekst: I love you from my head to-ma-toes. Succes verzekerd!