Experts aan het woord

Fiscale voordelen

Het aantal gastouders dat zichzelf als ondernemer bij de KVK laat registreren, is de afgelopen jaren flink gegroeid. De reden hiervoor is vaak een financiële: als ondernemer betaal je minder belasting. Henk: “Hiervoor moet je van de Belastingdienst wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Verder dien je een winstaangifte inkomstenbelasting in. Die aangifte is niet alledaags en die verzorgen wij dan ook voor gastouders. Voor het bijhouden van de administratie is een administratiepakket speciaal voor gastouders ontwikkeld. Hiermee zijn kosten en opbrengsten eenvoudig bij te houden. Bovendien is er een helpdesk, waar gastouders alle vragen over administratie en belastingzaken kunnen stellen.”

Opkomende groep ondernemende gastouders

Henk juicht de ontwikkeling dat steeds meer gastouders gaan ondernemen, toe. Al valt er nog wel wat te winnen op dit vlak. Henk: “Veel gastouders zijn pedagogisch erg sterk, maar minder thuis in financiën en ondernemen. Zo krijg ik aan het einde van het jaar vaak vragen over het wel of niet verhogen van het uurtarief, terwijl een jaarlijkse verhoging voor mij heel logisch is. Ieder jaar groeit een gastouder immers in kennis en ervaring. Dat mag terugkomen in het tarief. Tegelijkertijd zien we nu een groep gastouders opkomen, die het ondernemen serieus neemt. Zij hebben een goed verdienmodel en draaien mooie omzetten”.

Een goede bezetting

Kan jouw gastouderopvang iets meer ondernemerschap gebruiken? Dan heeft Henk een tip. Henk: “Een goede bezetting is ontzettend belangrijk. Investeer daarom in het op peil houden van je ouderbestand. En verdeel je opvangplekken slim. Vul eerst de ‘grote plekken’ in en daarna de plekken voor dagdelen en flexplekken. Een goede bezetting zorgt voor een betere omzet. Hiermee kun je onder andere investeren in een bakfiets, wandelwagen of in een oudedagsvoorziening. Bovendien kun je meer geld reserveren voor jezelf. Want als je hard werkt, is het fijn om hiervan te kunnen genieten.”

Pedagogisch verantwoord kosten besparen

Ook onderdeel van een goed verdienmodel, is besparen op met name de vaste kosten. Henk: “Het loont om je kosten onder de loep te nemen. Bespaar bijvoorbeeld door producten die je veel nodig hebt, groot in te kopen bij een goedkopere leverancier. Beoordeel ook of je alle kosten meeneemt in je uurtarief. Er zijn gastouders die uitsluitend biologische voeding aanbieden. Dat is geweldig natuurlijk, maar biologisch eten kent een prijskaartje. Zorg er dus voor dat het verdienmodel niet te veel wordt aangetast. Sommige gastouders leggen bijvoorbeeld zelf een moestuin aan. Heel slim, want zo bespaar je kosten.  En het samen verzorgen van de moestuin is natuurlijk een mooie pedagogische activiteit.”

Lol van ondernemen

Met het begeleiden van gastouders en door middel van workshops en presentaties over goed ondernemerschap, laat Henk gastouders de lol van het ondernemen ontdekken. “Als je plezier hebt in het vinden van de balans tussen pedagogisch bezig zijn en ondernemen op jouw manier, kun je als gastouder een mooie boterham verdienen. Dus laat jezelf informeren over de mogelijkheden en kijk waar op het gebied van ondernemerschap voor jou nog kansen liggen.”

Lees jij graag meer over hoe je als gastouder werkt aan een slimme financiële basis? Download dan hier de Gastoudergids 2022.

Krijg je graag advies van Henk Gardien en zijn collega’s van FAGON? Kijk dan bij fagon.nl.