Van praktijkervaring tot diploma

Opleiding tot gastouder

Wil jij starten als gastouder, maar beschik je nog niet over het juiste diploma? Met een verkorte opleiding in de vorm van de diplomaroute MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn voor Gastouders, zet jij je praktijkervaring om naar een officieel erkend MBO diploma. Je kunt op ieder gewenst moment instromen. Wij bekijken graag of je in aanmerking komt voor een studieovereenkomst met ViaViela, waarbij wij een groot deel van de opleiding voor je betalen. Lees snel verder en meld je aan


Vereist diploma

Welk diploma moet je hebben

Om als gastouder aan de slag te kunnen, moet je aan verschillende voorwaarden en opleidingseisen voldoen. Zo wordt er onder andere van je verwacht dat je in het bezit bent van het juiste diploma. Als gastouder moet je beschikken over:

  • MBO-2 diploma of ervaringscertificaat Helpende Zorg en Welzijn, of
  • een diploma dat vermeld is op de diplomalijst, of
  • een certificaat goed gastouderschap.

Diplomaroute MBO-2 HZW voor Gastouders

Niet het juiste diploma?

Geen probleem. Je kunt je diploma MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn (HZW) binnen vijf tot zes maanden behalen via de diplomaroute van ROC Rivor.

Een diplomaroute is een traject waarbij je direct examens doet. Je volgt geen lessen. Daarom is een diplomaroute alleen geschikt voor kandidaten die beschikken over voldoende kennis en ervaring in het betreffende beroep. Op deze manier kan je jouw praktijkervaring omzetten naar een officieel erkend MBO diploma. Want jouw ervaring is een diploma waard!


Financiering

Kom jij in aanmerking voor een studieovereenkomst?

ViaViela is altijd op zoek naar startende gastouders. We willen je heel graag ondersteunen in het opstarten van jouw eigen gastouderopvang en samen bouwen aan een fijne, stevige en langdurige relatie. En daar hebben we natuurlijk iets voor over! Dat betekent dat we graag met jou willen kijken of je, naast onze gratis begeleiding tijdens de diplomaroute, in aanmerking komt voor een studieovereenkomst met ViaViela. Wij betalen een groot deel van de opleiding en jij verzekert ons ervan dat je in ieder geval de eerste periode met ons samenwerkt. Zo kunnen we samen bouwen aan een sterke relatie.


Begeleiding door ViaViela

Maak gratis gebruik van onze kennis en materialen

Tijdens de diplomaroute volg je geen lessen. Je bereid je examens zelfstandig voor. ViaViela helpt jou daar graag bij! Door onze jarenlange ervaring hebben wij veel kennis over het vak gastouderschap. En deze kennis en onze materialen voor gastouders delen wij graag met jou. Meld je gratis en vrijblijvend aan en ontvang alles wat je nodig hebt om de diplomaroute te starten en hoor je hoe wij je kosteloos kunnen ondersteunen. 


Toelatingseisen

Zet je praktijkervaring om in een erkend diploma

De diplomaroute MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn voor Gastouders is alleen geschikt voor kandidaten die voldoende kennis en ervaring hebben als oppas en/of opvoeder. Om te kunnen starten met de diplomaroute moet je daarom aan de volgende toelatingseisen voldoen:


Je hebt 400 uur oppaservaring opgedaan in de afgelopen 2 jaar, waarvan minimaal 100 uur in het afgelopen jaar. Of je hebt zelf kinderen opgevoed (minimaal 2 jaar) en in de afgelopen twee jaren minimaal 100 uur oppaservaring opgedaan, waarvan minimaal 50 uur in het afgelopen jaar;
Je hebt oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind)*.

*Hieronder vallen zowel formele als informele (bijvoorbeeld kinderen van familie, vriendjes van kinderen en buren) oppasuren. Je mag de oppasuren meetellen zodra je de volledige verantwoordelijkheid en zorg hebt over de kinderen.

  • Je hebt voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. Check hier de aspecten waarmee je ervaring moet hebben;
  • Je voldoet aan de wettelijk vooropleidingseis en kunt dat aantoonbaar maken met een kopie van je diploma. Of je beschikt over voldoende praktijkervaring waardoor je in aanmerking komt voor een toelatingsonderzoek.
  • Je bent 18 jaar of ouder;
  • Je spreekt en schrijft Nederlands op niveau 2F of hoger.


Praktische informatie

Voldoe je aan de toelatingseisen en beschik je over de juiste praktijkervaring? Lees dan snel verder voor alle praktische informatie en meld je aan!


Je kunt starten wanneer je wilt. Het hele jaar door kun je zich inschrijven en starten met de diplomaroute. Op het moment dat wij jouw betaling hebben ontvangen, melden we je direct aan bij Roc Rivor.

De duur van de diplomaroute is gemiddeld vier tot vijf maanden. De snelheid waarmee je de route doorloopt is deels afhankelijk van jouw eigen tempo. 

De schriftelijke examens zijn wekelijks in Geldermalsen. En minimaal maandelijks in Apeldoorn, Dronten, Haarlem, Hoogeveen, Roermond, Roosendaal en Zoetermeer. De locatie voor het centraal examen is Beethovenstraat 22 in Tiel.

Ben je geslaagd? Dan ontvang je een erkend MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Het diploma wordt gewoon thuisgestuurd! 

De kosten voor de Diplomaroute Helpende Zorg & Welzijn Niveau 2 voor gastouders bedragen € 1325,-.


Meer weten of direct starten

Heb jij je keuze gemaakt of heb je nog vragen?

Meld je gratis aan en ontvang direct een mail met extra informatie over de diplomaroute en wat ViaViela je te bieden heeft ter ondersteuning. We bekijken ook samen met jou of je in aanmerking komt voor een studieovereenkomst van ViaViela, waarbij wij een groot deel van de opleiding voor je betalen. En besluit je te gaan starten met de diplomaroute, dan ontvang je van ons de gegevens over hoe je kunt inschrijven, over de studieovereenkomst én hoe je kunt profiteren van de materialen van ViaViela.