Gastouderevent Gezonde Gastouderopvang

Programma Gastouderevent

We openen de dag gezamenlijk tijdens een plenaire bijeenkomst met een speciale lezing. Daarna heeft iedere gastouder de mogelijkheid om twee workshops naar keuze te volgen. 


De kracht van nieuwsgierig zijn

Wij zijn er heel erg trots op dat wij je kunnen vertellen dat Jason Fredrick van Nieuwsgierig denken de dag komt openen. In een lezing van bijna 1,5 uur neemt hij je mee in de fascinerende wereld van nieuwsgierigheid en laat ons zien hoe je bij jezelf en anderen een leven lang leren en ontdekken aanwakkert.


Workshops

We bieden je vervolgens een gevarieerd aanbod workshops waar jij er twéé uit kan kiezen. Bekijk hieronder het Programma met alle workshops. Klik op de workshop voor een uitgebreidere beschrijving. 


Door: Louise de Jongste van het Voedingscentrum

Deze workshop is heel praktisch van aard. We gaan aan de slag met gezond broodbeleg, tussendoortjes en drinken.

Door: Zeina Bassa van Veiligheid NL

Deze workshop gaat in op het belang van Risicovol spelen welke overwegingen je hierbij maakt en hoe je het stimuleren van risicocompetenties in de praktijk brengt.

Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen zich bezig hielden met activiteiten als in bomen klimmen, op geheime plekken spelen of met de step scheuren over de stoep. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarvoor voor kinderen veel beperkter. Niet in de laatste plaats omdat we kinderen willen beschermen tegen risico's. Maar juist het beschermen van kinderen kan ertoe leiden dat kinderen niet meer leren omgaan met risico's (m.a.w. risicocompetenties ontwikkelen) waardoor hun motorische vaardigheden verslechteren. Bij Risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende uitdagende en avontuurlijke activiteiten waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. 

Door: Stefanie Abrahamse van het NJI (Nederlands Jeugd Instituut)

Waarom is een dagritme zo belangrijk voor kinderen? En hoe helpt het jou als gastouder? In deze workshop gaan we op een (inter)actieve manier met dit thema van Gezonde Kinderopvang aan de slag.

Door: Annemieke Adelmund van Kirazon Coaching

Je kent het waarschijnlijk maar al te goed. De dingen zo goed mogelijk willen doen. Voor je opvangkinderen en misschien ook je eigen kids. Een huis vol. Soms met op ieder moment wel iets wat moet waardoor de spanning soms best hoog op kan lopen. In je hoofd, in je lichaam..misschien bepaalde gevoelens die steeds terugkomen die niet helpend zijn. Ik leer je hoe je vriendelijker kan worden voor jezelf. Vaak zijn we sterren in zorgen voor een ander en vergeten we onszelf in de drukte van alledag. Deze workshop over hoe te ontspannen is meteen praktisch toe te passen en tegelijkertijd diep ontspannend. Zowel voor korte momentjes door de dag heen als een geluidsopname om je dag mee af te sluiten en los te laten zodat je makkelijker slaapt.

Door: Henk Gardien van Fagon

Wat kun je als gastouder doen om je verdienmodel te verbeteren. Je krijgt hiervoor diverse voorbeelden, handige tips en adviezen. 

Door: Chantal Overgaauw

Hoe begin je een moestuin? Potten of volle grond? Waar let je op?  Deze workshop bied je praktische handvatten, zodat je daarna lekker zelf kunt starten met moestuinieren. 

Door: Nilüfer Gürses van Rutgers

De seksuele ontwikkeling begint al bij de geboorte. Jonge kinderen zijn vooral op ontdekkingstocht. Ze ontdekken of ze een jongen of een meisje zijn, hoe hun lichaam eruit ziet en ze willen weten hoe dat bij anderen zit. Dit uit zich onder meer in gedrag zoals in het bijzijn van anderen met de geslachtsdelen spelen of doktertje spelen. Voor pedagogisch medewerkers is het soms lastig om dit gedrag te duiden d.w.z. te bepalen welk gedrag bij de normale seksuele ontwikkeling hoort en welk gedrag afwijkend of schadelijk is voor de verdere ontwikkeling. Ook krijg je te maken met vragen van kinderen bijvoorbeeld over hoe een baby in de buik komt. En vragen van ouders over de seksuele ontwikkeling en opvoeding. In deze workshop seksuele ontwikkeling en opvoeding gaan we in op deze vragen.

Door Monique Hampsink van Kenniscentrum Sport en Bewegen en Huis voor Beweging

In deze workshop nemen we je mee in het belang van bewegen. Kinderen bewegen en spelen graag. Als kinderen de ruimte en de mogelijkheid krijgen om te bewegen maken ze hun eigen spel met eigen voorkeuren en ontdekken ze de wereld om zich heen. Voor jonge kinderen staat plezier in bewegen voorop en dat kan al met hele simpele en eenvoudige materialen. Wat zijn kansen en uitdagingen voor gastouders. We laten praktische voorbeelden zien en ervaren. Kortom een inspirerende workshop met veel ideeën om direct mee aan de slag te gaan.

Door: Miranda de Ruiter van KIKI Training en Coaching

Tijdens deze workshop gaan we kijken hoe kinderen gemotiveerd raken om te leren. Hoe verrijken we de speelleeromgeving en hiermee de taalontwikkeling.

 

Door: Jet Swinkels van de Hondenjuf

Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 150.000 mensen die door een hond worden gebeten. 100.000 hiervan zijn in huiselijke kring d.w.z. door een bekende of de eigen hond. Helaas vindt meer dan de helft van deze bijtincidenten plaats bij kinderen en dan meestal in het gezicht. De oorzaak ligt bijna altijd bij gebrek aan kennis over hondengedrag. Wat kan er wel en wat kan er niet? Wat doen (kleine) kinderen bij honden en hoe zien honden dit gedrag? Meer kennis over hondengedrag en het juist managen van de omgang hond kind en het hanteren van een aantal simpele regels maken het samenleven van kinderen en honden vaak een stuk makkelijker. In deze workshop vertelt Jet Swinkels (al bijna 40 jaar werkzaam als hondengedragstherapeut)  hoe je deze veilige situatie creeert als je als gastouder al een hond hebt. Maar ook waar je allemaal op moet letten als je voornemens bent een hond aan te schaffen als gastouder. 

Door: Iris Wierdsma van Sardes

Bij deze workshop staat de inzet van media en de rol van de gastouder centraal. Deelnemers leren bewuste keuzes te maken en ervaren hoe zij door middel van interactievaardigheden en het koppelen van online en offline activiteiten meer uit media kunnen halen.

Door: Margien van Rooij van het RIVM

In deze praktische workshop nemen we je mee hoe jij als gastouder het verschil kan maken in een gezonde leefstijl voor je opvangkinderen. Samen kijken we wat al goed gaat en wat nog beter kan. Kleine en concrete stappen gaan we samen zetten. Na afloop van de workshop weet jij waarmee je aan morgen aan de slag kunt

Door: Frank en René van Wieringen van Jonge Sporthelden

In deze workshop ga je aan de slag met het erkende beweegprogramma van Jonge Sporthelden. Dit beweegprogramma geeft het kind een voorsprong in bewegen, waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. Kinderen hebben meer plezier in bewegen gaan eerder bewegen en houden het ook langer vol. Met deze gebruiksvriendelijke methode weet jij straks hoe jij jouw opvangkinderen goed en veelzijdig kunt leren bewegen.

Door: Cynthia van Mulekom van KNGO/KinderWijs TV

Vond jij de afgelopen 2 jaar ook moeilijker dan normaal? En hoe was die periode voor de kinderen? Bij tegenslagen en uitdagingen is je mindset en je veerkracht van groot belang. In deze praktische workshop krijg je zicht op de mindset die zo ongelofelijk belangrijk is voor de groei van ieders persoonlijke en professionele ontwikkeling. Leer hoe je een positieve mindset en veerkracht bij kinderen en bij jezelf kunt versterken. Ga naar huis met materialen en groeitaal die je direct in de praktijk kunt inzetten.

Door: Marieke de Zwaan van Pomme Lifestyle

Het hoofddoel van de POWERSMOOTHIE CHALLENGE is om jou thuis praktische handvatten te geven om met gezonde voeding aan de slag te gaan.

Je gaat ontdekken waarom een Powersmoothie een goede stap kan zijn richting gezondheid. Daarbij onthul ik niet alleen hoe je dat zelf kunt doen, maar ook wat je moet weten om Powersmoothies echt voor jou en de kinderen te laten werken.


Aanmelden

Meld je direct aan en verzeker jezelf van een plekje bij je favoriete workshops. Voor een aantal workshops is er namelijk maar een beperkt aantal inschrijvingen mogelijk. 

Meld jij je aan voor 1 mei? Dan krijg je bovendien korting op je toegangskaartje.

Direct aanmelden