Gastouderopvang vs kinderdagverblijf

Gastouderopvang vs kinderdagverblijf

Wat is het verschil tussen gastouderopvang en opvang bij een kinderdagverblijf? Als je je net verdiept in kinderopvang, is het soms lastig om de verschillen te ontdekken en te bepalen wat het beste bij jou en jouw kind past. Wij vertellen je daarom meer over de verschillende soorten opvang in Nederland, en specifiek het verschil tussen opvang bij de gastouder en het kinderdagverblijf.


Soorten kinderopvang in Nederland

Opvang in Nederland kun je onderverdelen in twee soorten: formele opvang en informele opvang. Informele opvang is een incidentele oppas, een au pair of tussenschoolse opvang (TSO). Deze opvangvormen hoeven zich niet te houden aan de regels van de Wet kinderopvang. Bij deze vormen van opvang krijg je geen kinderopvangtoeslag. 

Formele kinderopvang omvat alle organisaties die werken volgens de regels en eisen die de Wet kinderopvang stelt. Dit houdt in dat kinderen in een gezonde omgeving worden opgevangen en dat de opvangprofessional gediplomeerd is en van onbesproken gedrag. Meer informatie over formele kinderopvang lees je hier.

Onder formele kinderopvang vallen gastouders, nanny’s, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangorganisaties. Maar welke opvang is nu het beste voor jouw kind? Om deze keuze te maken, is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen de soorten opvang.


Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is opvang bij een gastouder thuis. Een gastouder is altijd gediplomeerd en  voldoet aan alle kwaliteitseisen binnen de wet Kinderopvang. Je weet dus zeker dat je je kind veilig achterlaat. Door de huiselijke omgeving wordt het ritme van je kind niet verstoort en krijgt je kind veel aandacht. Dit komt omdat er maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opgevangen mogen worden.


Wat is opvang bij een kinderdagverblijf?

Op een kinderdagverblijf werken pedagogisch medewerkers met een relevant mbo-3 diploma. Er is een educatief programma, waarbij je kind wordt opgenomen in een groep van maximaal 16 kinderen. Opvang bij een kinderdagverblijf is meestal duurder dan bij een gastouder, omdat de kosten voor de locatie etc. hoger zijn.


Kenmerken gastouderopvang

  • Kleine groepen (max. 6 kinderen)
  • Lagere kosten
  • Opvang door een vast gezicht
  • Veel persoonlijke aandacht voor je kind
  • Kind mag naar gastouder als je kind ziek is

Kenmerken opvang kinderdagverblijf

  • Grotere groepen (max. 16 kinderen)
  • Hogere kosten
  • Opvang door meerdere medewerkers
  • Educatief programma
  • Kind moet thuis blijven bij ziekte

De kosten van kinderopvang

Ben je benieuwd wat de verschillen in kosten zijn tussen kinderdagverblijf en gastouder voor jou? Lees hier meer over de kosten van een gastouder, of maak de berekening om de kosten in te zien voor beide soorten opvang.

Bereken de kosten van kinderopvang


Wat is de beste opvang?

Beide soorten opvang zijn heel anders. En misschien past een andere opvang, zoals een nanny aan huis, nog wel beter bij jouw wensen en de behoeften van jouw kind. Het is daarom goed om zelf een afweging te maken bij wat je belangrijk vind in de opvang van je kind.


Hoe vind je een goede gastouder?

Op onze website vind je al onze gastouders terug. Omdat je bij ViaViela alleen aan de slag kunt als je voldoet aan alle wettelijke vereisten, weet je zeker dat je te maken hebt met een professionele gastouder. Maar uiteraard heeft iedereen andere voorkeuren. Daarom vind je op het profiel van elke gastouder meer informatie over de opleiding, de visie, opvangdagen en of er huisdieren zijn. Je kunt eenvoudig naar geschikte opvang in jouw woonplaats zoeken, maar wij kunnen je hier ook bij helpen. Maak een profiel aan en we nemen contact met je op.

Meld je aan