Gastouders in beeld

Oma of opa als gastouder? Fijn voor iedereen.

Zodra je kinderen krijgt, komt er veel op je af. Je bent druk met je gezin en zit vaak in een fase in je carrière waarin je alle kansen die voorbijkomen, wil benutten. Omdat je graag nog wil groeien in je werk en wellicht ook in je salaris. Dat betekent in de praktijk vaak dat opa en oma regelmatig bijspringen in de opvang. Ga maar eens na, hoe vaak heb jij de laatste tijd een beroep op je ouders gedaan? Omdat er nog geen plek was bij het kinderdagverblijf, omdat je kind onverwachts ziek was of omdat je op het laatste moment moest overwerken?

Dat grootouders hun kleinkinderen opvangen, is van alle tijden. En die vorm van opvang neemt naar verwachting alleen maar toe. Want de krapte op de arbeidsmarkt loopt op en dus kampt ook de kinderopvang met personeelstekorten. Willen we er samen voor zorgen dat iedere ouder die dat wil kan werken, dan is de inzet van grootouders niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijk. Wel pleiten we in dat geval voor opvang door opa of oma als erkend gastouder. Want juist die combinatie van ervaring en extra pedagogische scholing biedt ouders, grootouders en kleinkinderen de meeste voordelen. Welke dat zijn, zetten we hier voor je op een rij.

Voordelen voor jou als ouder

Als ouder wil je zeker weten dat je kind op de momenten dat jij aan het werk bent, in de beste handen is. Zeker voor jonge kinderen voelt de opvang thuis door opa of oma erg vertrouwd. Bovendien krijgen je ouder en je kind zo alle kans om een unieke band op te bouwen. Wil je echter zeker weten dat je kind wat betreft ontwikkelingsmogelijkheden niets mist ten opzichte van de opvang op een kinderdagverblijf? Vraag opa of oma dan om zich om te laten scholen tot erkend gastouder. Daarmee doe je kind én grootouder een groot plezier. Lees hier waarom:

- Je kind wordt opgevangen door iemand die jouw kind door en door kent en het alle liefdevolle aandacht geeft. Dat is win-win voor jezelf, voor je kind en voor je ouders.

- Je kan je zonder zorgen richten op je werk, wetende dat je ouders er zijn om je kind te verzorgen, ermee te spelen, het te stimuleren en de rust te bieden die het nodig heeft.

- Opvang bieden, geeft je ouders een kans om actief bij te dragen aan de ontwikkeling van hun kleinkind.

De opvang die je ouders bieden is waarschijnlijk flexibeler dan die bij de andere opvangmogelijkheden. Dat is handig, zeker wanneer je niet altijd weet op welke dagen jij moet werken.

- Wanneer je jouw kind laat opvangen door je ouders, creëer je automatisch meer familiemomenten. Zo kan je de opvang dag met elkaar afsluiten door samen te eten. Of drink je ’s ochtends bij het brengen nog even een kop koffie samen. Allemaal waardevolle momenten die je anders niet zou hebben.

- In de opleiding tot erkend gastouder krijgt je vader of moeder alle pedagogische handvatten, EHBO en andere praktische trainingen om dezelfde kwaliteit aan opvang te bieden als een commerciële gastouder of een kinderdagverblijf.

- Als erkend gastouder ontvangt de grootouder een financiële vergoeding. Dit maakt het minder belastend om je vader of moeder te vragen om de opvang van je kind (deels) te verzorgen.

Voordelen voor jou als grootouder

Als grootouder ben jij belangrijk in het leven van je kind en kleinkind. Zeker wanneer je ook een deel van de dagelijkse opvang voor je rekening gaat nemen. Dit levert je veel bijzondere momenten met je kleinkind op en draagt bij aan jullie hechte band. Juist omdat je als opa of oma zo dicht bij je kleinkind staat, heb je een grote rol als medeopvoeder. Deze kan je deels invullen vanuit je jarenlange ervaring als ouder, maar wil je ook actief bijdragen de ontwikkeling van je kleinkind? Laat jezelf dan omscholen tot erkend gastouder.

Jezelf laten opleiden tot gastouder heeft verschillende voordelen:

- Je ziet je kleinkind van dichtbij opgroeien en draagt bij aan zijn of haar ontwikkeling. Dat is niet alleen leuk, maar ook ontzettend waardevol voor jullie allebei!

Je bouwt een hechte band op met je kleinkind.

- Je leert alles over de laatste opvoedinzichten en over de ontwikkeling van baby’s.

- Je leert de beginselen van EHBO. Zo weet jij, áls er iets gebeurt, precies wat je moet doen.

- Als opa of oma heb je een bijzondere relatie met de hoofdopvoeders, de ouders van je kleinkind. Je leert hoe je vanuit je rol als medeopvoeder spanningen in de communicatie voorkomt.

- Je helpt je kind en zegt hiervoor misschien zelfs een deel van je betaalde baan op. Wanneer je de opvang als gediplomeerd gastouder verzorgt, ontvang je hiervoor een vergoeding.

- Misschien vind je het verzorgen van opvang wel zo leuk, dat je er je werk van wil maken. Wist je dat een deel van de gastouders die hun kleinkinderen opvangen, ook andere kinderen in de buurt opvangen?

-Opvang bieden, houdt je jong. Je komt op nieuwe plaatsen, zoals de speeltuin, de kinderboerderij en het schoolplein. En daar ontmoet je ook andere (groot)ouders. Dat is gezellig en goed voor je sociale contacten. 

Voordelen voor je (klein)kind

Opvang door opa of oma voelt voor een kind op de eerste plaats vooral heel gezellig en vertrouwd. Maar er zijn nog meer voordelen:

- Je kind leert jouw ouders nog beter kennen en leert veel van hun levenservaring. Je vader of moeder heeft weer een andere kijk op zaken, terwijl jullie in de kern wel dezelfde waarden delen. Dat is een mooie verrijking voor je kind.

- Een kind ontwikkelt zichzelf het beste in een veilige en vertrouwde omgeving. Opa of oma kan deze als geen ander bieden. Als erkend gastouder leert je vader of moeder bovendien goed aansluiten bij de behoeften van je kind. Zo kan je kind volop ontdekken, spelen en groeien!

Meer weten over gastouderopvang door oma en opa?

Wil jij graag weten hoe de opleiding tot gastouder eruitziet? Lees hier dan meer over de inhoud van de opleiding tot gastouder of neem contact op met de ViaViela vestiging in jouw regio.