Jouw kind, de beste kinderopvang

Opvanglocatie

Vind je het fijn om je kind naar een gastouder te brengen waar het ook met andere kindjes speelt of ga je voor een gastouder die bij jou in huis komt (nanny-opvang), jij mag kiezen! Het kan namelijk allebei. En voor beide vormen is wat te zeggen. Het grootste voordeel is dat jij zelf de keus maakt, wat past het beste bij jouw situatie?

Om je te helpen bij jouw keuze zetten we de belangrijkste weetjes over gastouder- en nanny-opvang voor je op een rij.


Opvang bij de gastouder

  • Een gastouder werkt volgens een overeenkomst van opdracht. Dit betekent dat je alleen betaalt voor de opvang die je afspreekt. Het uurtarief wat je gastouder verdient, stel je in onderlin overleg vast.
  • Een gastouder heeft geen recht op doorbetaalde vakantie-uren. En kan je gastouder geen opvang bieden omdat ze ziek is? Dan betaal je haar ook geen vergoeding.

Opvang bij jou in huis (nanny-opvang)

Verzorgt een nanny meer dan 3 dagen per week opvang aan huis, dan heeft ze recht op een volwaardige arbeidsovereenkomst. In de praktijk komt deze mogelijkheid minder voor.

Is het aantal opvangdagen (ongeacht het aantal uren) maximaal 3 per week? Dan valt de opvang door een nanny onder de Regeling Dienstverlening aan huis. Deze regeling kent als belangrijkste voorwaarden:

  • Je nanny heeft  ten minste recht op het minimumloon. Omdat ze zelf haar voorzieningen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en pensioen regelt, ligt haar uurtarief in de praktijk vaak iets hoger.
  • Je nanny heeft recht op doorbetaalde vakantie-uren. En wordt ze ziek? Dan ben je verplicht haar maximaal 6 weken door te betalen.

Meer weten?

Bekijk alle verschillen en overeenkomsten tussen gastouderopvang bij jou in huis (nanny) of bij de gastouder.