Praktische informatie voor gastouders

Pensioen

In de hectiek van je dagelijkse werkzaamheden wil het er wel eens bij inschieten; nadenken over je pensioen. Het is een onderwerp dat vaak onderaan het to-do-lijstje bungelt. Toch is het juist wanneer je als gastouder werkt, goed om te weten hoe je inkomen eruitziet wanneer je met pensioen gaat. In jouw vak bouw je immers niet automatisch een pensioen op.

Vlinder

Wat heb je nodig

Welk inkomen heb je nodig wanneer je gepensioneerd bent? Het algemene uitgangspunt in Nederland is dat je, nadat je gepensioneerd bent, zo’n 70% van je gemiddelde inkomen nodig hebt om ongeveer op dezelfde voet door te kunnen leven. Of dat ook voor jou geldt, hangt af van je persoonlijke situatie.

Inkomsten

Wanneer je gepensioneerd bent, kun je uit verschillende hoeken inkomsten ontvangen. Zo krijg je een basispensioen via de overheid: je AOW (kijk op de website van de Sociale Verzekeringsbank voor de hoogte van jouw AOW). Daarnaast heb je misschien in het verleden al pensioen opgebouwd. Heb je een partner? Dan heeft hij of zij wellicht ook een pensioen opgebouwd. Heb je spaargeld? Huur je of heb je een koopwoning waar mogelijk overwaarde op zit? Welke vaste lasten lopen ook na je pensioen door? Al deze verschillende factoren samen, bepalen welk inkomen je te besteden hebt wanneer je met pensioen gaat. Benieuwd hoe jouw pensioensituatie er straks uitziet? Via Mijnpensioenoverzicht.nl krijg je eenvoudig en snel een overzicht.

Pensioenvoorziening

Zit er een negatief verschil tussen wat je denkt nodig te hebben en je verwachte inkomsten? Dan zijn er verschillende manieren om het gat te dichten. Je kunt hier bijvoorbeeld zelf voor gaan sparen, of misschien ben je van plan om na je pensioen te blijven werken. Ook kun je kiezen voor een aanvullende pensioenvoorziening. Dan bouw je met sparen of beleggen via een bank (banksparen) of verzekeraar (lijfrenteverzekering) extra pensioeninkomen op.

Advies

Wil je werk maken van een aanvulling op je pensioen, ga dan voor een deskundig advies. Hiervoor kun je het beste hulp zoeken bij een onafhankelijke adviseur.

Financieel handboek voor gastouders

Gastoudergids

Een gastouder moet als zelfstandig opvangprofessional van alle markten thuis zijn. Want al staat het hebben de juiste pedagogische vaardigheden voorop, een eigen opvang runnen vraagt ook om kennis van veiligheid, hygiëne, administratie, promotie én financiën. Op dit laatste aspect richt de Gastoudergids zich. De Gastoudergids geeft inzicht in de financiële mogelijkheden en risico’s van gastouders. In de gids vind je tips om een goed uurtarief te bepalen en hoe je meer overhoudt van je gastoudervergoeding. De Gastoudergids helpt gastouders bij het leggen van een gezonde financiële basis voor hun opvang.

Download de gastoudergids

 

Interesse in ViaViela?

Ben jij gastouder en wil je kennismaken met ViaViela? Of wil je gastouder worden? Meld je nu gratis en vrijblijvend aan. Samen kijken we graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.