Praktische informatie voor gastouders

Uurtarief & ZZP

Voor de Belastingdienst bestaan er twee soorten gastouders: de freelancer en de zzp’er. Wanneer val je in welke categorie? En wat zijn de financiële gevolgen? Wil jij weten hoe je meer overhoudt aan jou inkomsten als gastouder? Lees dan verder!

Vlinder

Freelancer

De Belastingdienst plaatst iedere gastouder automatisch in de categorie ‘freelancer’. De gastouderinkomsten worden in dat geval gezien als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’. Het voordeel van het invullen van je aangifte als freelancer, is dat je geen moeite hoeft te doen om aan te tonen dat je freelancer bent. Verder mag je onkosten in mindering brengen op je inkomsten. Hierdoor verlaag je je belastbare inkomen en betaal je minder inkomstenbelasting.

ZZP’er

Vul je je aangifte als ZZP’er in? Dan plaats je je inkomsten bij ‘winst uit onderneming’. In dit geval moet je voldoen aan de voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan zelfstandig ondernemers. De Belastingdienst kijkt hierbij onder andere naar het aantal opdrachtgevers dat je hebt (dit zijn de bij jou aangesloten ouders), de tijd die je aan je eigen onderneming besteedt (minimaal 1225 uur per jaar) en of je ondernemersrisico loopt (denk hierbij aan het risico op inkomstenverlies). Wil jij weten of de Belastingdienst jou als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet? Doe dan de OndernemersCheck via de site van de Belastingdienst.

Meer overhouden

Ziet de Belastingdienst jou als zelfstandig ondernemer, dan levert je dat verschillende voordelen op. Zo mag je, net als de freelancer, onkosten in mindering brengen op je inkomsten én heb je daarnaast recht op ondernemersaftrek. Deze aftrek bestaat uit verschillende regelingen waarmee je je inkomen zo verlaagt dat je veel minder belasting betaalt dan de freelancer. Kortom: je houdt meer geld over!

OndernemersCheck

Op de website van de Belastingdienst vind je de OndernemersCheck. Al geeft de OndernemersCheck je een goede indicatie, de Belastingdienst bepaalt uiteindelijk of ze jou als zelfstandig ondernemer ziet. Wil jij gebruikmaken van de fiscale voordelen die horen bij een aangifte als zzp’er? Zorg er dan voor dat je aan zoveel mogelijk voorwaarden voldoet, dan kan de Belastingdienst niet om jouw zelfstandig ondernemerschap heen!

Financieel handboek voor gastouders

Gastoudergids

Een gastouder moet als zelfstandig opvangprofessional van alle markten thuis zijn. Want al staat het hebben de juiste pedagogische vaardigheden voorop, een eigen opvang runnen vraagt ook om kennis van veiligheid, hygiëne, administratie, promotie én financiën. Op dit laatste aspect richt de Gastoudergids zich. De Gastoudergids geeft inzicht in de financiële mogelijkheden en risico’s van gastouders. In de gids vind je tips om een goed uurtarief te bepalen en hoe je meer overhoudt van je gastoudervergoeding. De Gastoudergids helpt gastouders bij het leggen van een gezonde financiële basis voor hun opvang.

Download de gastoudergids

 

Interesse in ViaViela?

Ben jij gastouder en wil je kennismaken met ViaViela? Of wil je gastouder worden? Meld je nu gratis en vrijblijvend aan. Samen kijken we graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.