Praktische informatie gastouder

Voorwaarden gastouderbureau

Om als erkend gastouder te kunnen (blijven) werken, is het belangrijk dat jij zelf aan alle voorwaarden volgens de Wet kinderopvang voldoet en dat geldt ook voor het gastouderbureau waar je voor kiest. Op deze pagina vind je de voorwaarden waar jouw gastouderbureau aan moet voldoen.

Vlinder

Bemiddeling en begeleiding

Dit houdt in dat je begeleid wordt in alles wat met jouw koppeling aan een gezin te maken heeft. Dus bij het vinden van een gezin, het voeren van een intakegesprek maar ook de begeleiding zodra je opvang verleent.

Administratie en financiën

 • Betalingen

  Ouders die gebruik maken van jouw gastouderopvang, betalen je uit via jouw gastouderbureau. Jouw gastouderbureau moet ervoor zorgen dat die betaling, wat er ook gebeurt, veilig bij jou terechtkomt. Hiervoor dient je gastouderbureau gebruik te maken van een derdengeldenrekening. Alleen een derdengeldenrekening kan garant staan voor de veiligheid van jouw geld als je gastouderbureau bijvoorbeeld in financiële problemen komt.
 • Administratie

  Jouw gastouderbureau moet ervoor zorgen dat jij jouw gastouderadministratie op een goede manier bij kunt houden en dat jij aan het eind van het jaar een duidelijk en correcte jaaropgave ontvangt.

Opvanglocatie

 • Veiligheid en hygiëne

  Je gastouderbureau is verplicht om ieder jaar jouw opvanglocatie persoonlijk te controleren op veiligheids- en hygiënevoorschriften. Zo weet je zeker dat jij aan alle wettelijke voorschriften voldoet en dat jouw opvanglocatie veilig en schoon is. Je gastouderbureau is verplicht om dit vast te leggen.
 • Bezoeken

  Je gastouderbureau is er voor jou en moet je in ieder geval twee keer per jaar persoonlijk opzoeken. Om de gastouderopvang die je biedt te evalueren en om jouw wensen voor jouw eigen ontwikkeling of de ontwikkeling van jouw gastouderopvang te bespreken.

Scholing

 • Permanente educatie

  Je gastouderbureau is verantwoordelijk voor jouw (continue) scholing en is verplicht om je jaarlijks scholing aan te bieden.
 • Pedagogisch beleid

  Je gastouderbureau moet een pedagogisch beleidsplan hebben waarin een duidelijke visie op de omgang met kinderen staat beschreven. Jij moet als gastouder op de hoogte zijn van dit beleid en het ook uitvoeren binnen jouw eigen gastouderopvang.
 • Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling

  Niks is zo leuk als werken met kinderen, maar wat als je je zorgen maakt over een van je opvangkinderen? Jouw gastouderbureau moet werken volgens een protocol waardoor je eventuele zorgen bespreekbaar kunt maken. Zodat jij en jouw gastouderbureau samen deze zorg op kunnen pakken en er wat mee kunnen doen. Jouw gastouderbureau moet zo’n meldcode hebben én jij moet hier als gastouder van op de hoogte worden gebracht.

 

 

Registratie

Als jij en je opvanglocatie aan alle voorwaarden voldoen, volgt je registratie als gastouder in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Ook je gastouderbureau heeft een registratie in het LRK. Bij deze registratie vind je naast alle gegevens over het gastouderbureau, ook de jaarlijkse GGD inspectierapporten.

Alleen als jij en je gastouderbureau een LRK-registratienummer bezitten, kunnen ouders die gebruik maken van jouw gastouderopvang aanspraak maken op kinderopvangtoeslag. Naast de zekerheid over de kwaliteit van jouw opvang en het gastouderbureau, hebben ouders dus ook een financieel voordeel bij het gebruikmaken van een erkende opvang.

Landelijk Register Kinderopvang (LRK)

Interesse in ViaViela?

Ben jij gastouder en wil je kennismaken met ViaViela? Of wil je gastouder worden? Meld je nu gratis en vrijblijvend aan. Samen kijken we graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.