Praktische informatie voor gastouders

Opleiding en scholing

We dagen onze gastouders graag uit om zichzelf te blijven ontwikkelen en we helpen aanstaande gastouders graag met de juiste scholing om daadwerkelijk als gastouder aan de slag te gaan. Hiervoor biedt ViaViela een uitgebreid scholingspakket. Zowel op het gebied van regelgeving als op het pedagogische vlak. Alle belangrijke aspecten van gastouderopvang komen aan bod.

Vlinder

MBO-2 diploma

Om als gastouder aan de slag te kunnen, moet je aan verschillende voorwaarden en opleidingseisen voldoen. Zo wordt er onder andere van je verwacht dat je in het bezit bent van het juiste diploma. In basis is dat het MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Maar ook met verschillende andere diploma’s uit de zorg of bijvoorbeeld het onderwijs kun je starten als gastouder. Check jouw diploma en lees alles over de verkorte opleidingen!

Opleiding tot gastouder

EHBO

Als erkend gastouder moet je in het bezit zijn van een geldig certificaat eerste Hulp aan kinderen. Voor alle bij ViaViela aangesloten gastouders is de tweejaarlijkse herhaling van deze cursus helemaal gratis! Je volgt de cursus bij Livis. De theorie volg je gemakkelijk thuis in eigen tempo via internet. Tijdens de praktijksessie leer je de theorie toe te passen onder begeleiding van een ervaren instructeur. Geslaagde gastouders ontvangen digitaal het wettelijk erkende Oranje Kruis certificaat. Wil je meer weten over de voorwaarden om als gastouder aan de slag te kunnen of welke EHBO certificaten nog meer voldoen?

Pedagogisch werkplan

Als gastouder ken je de vier pedagogische basisdoelen van J.M.A Riksen-Walraven en het pedagogisch beleid van je gastouderbureau en handel jij daarnaar. De manier waarop jij invulling geeft aan dit handelen beschrijf je in een pedagogisch werkplan. Bij ViaViela doen we dat aan de hand van het pedagogisch kwaliteitshuis. Het kwaliteitshuis vormt de basis van jouw werkplan. In het werkplan laat je niet alleen zien dat je kennis hebt van de basisdoelen. Het gaat erom dat je kunt beschrijven hoe jij de theorie toepast in de praktijk. ViaViela organiseert bijeenkomsten door het hele land om samen aan jouw werkplan te werken.

Handboek Pedagogiek voor gastouders

Van iedere pedagogisch professional in Nederland wordt verwacht dat deze werkt volgens de vier pedagogische basisdoelen. Maar wat betekenen deze theoretische doelen nou eigenlijk voor je dagelijkse opvang? ViaViela helpt je op praktische wijze bij het vinden het antwoord op deze vraag.

Download het handboek Pedagogiek voor gastouders

Permanente educatie

Als gastouder ben je naast pedagogisch professional het aanspreekpunt voor ouders, de veiligheidsexpert, EHBO-er én degene die de administratie en marketing van jouw opvang verzorgt. Al deze petten vragen om een brede kennis, die je bij wil houden of misschien zelfs wil verdiepen. Bij ViaViela begrijpen we dat een gastouder nooit uitgeleerd is. Sterker nog, we stimuleren een leven lang leren. Daarom is er de ViaViela Academie, dé opleidingsplek voor gastouders. Om aan te sluiten bij de behoefte van ieder gastouder, bieden we verschillende werkvormen aan. Werk je graag met collega-gastouders aan een thema terwijl je ervaringen uitwisselt? Of leer je liever alleen, op een moment dat het jou uitkomt? Alles kan. Een workshop, een webinar of een online cursus. Jij kiest jouw eigen ontwikkelpad.

ViaViela Academie

De ViaViela Academie biedt alles op het gebied van scholing voor gastouders. Je vindt er een groot aanbod van modules, verdeeld over relevante onderwerpen en thema’s van nu. Een workshop, herhalingscursus of verdiepende e-learning volgen? Je doet het via de ViaViela Academie.

  • ViaViela Academie voor gastouders
  • Workshops, webinars en online cursussen
  • Je eigen pedagogisch werkplan
ViaViela Academie

Interesse in ViaViela?

Blijf jij jezelf uitdagen en wil je weten welke ontwikkelmogelijkheden ViaViela jou te bieden heeft? Meld je dan vrijblijvend aan of neem contact op met Gastouderbureau ViaViela in jouw regio en vraag naar de mogelijkheden.