Waarom ViaViela

Wat we doen voor gastouders

Gastouderbureau ViaViela begeleidt je op verschillende manieren. We bieden je persoonlijke ondersteuning en je kunt gebruik maken van alle kennis en kunde die wij als specialist in gastouderopvang in huis hebben. Als het over jouw gastouderopvang gaat, zorgen we dat alles goed geregeld is!

Voorwaarden gastouderbureau

Om als erkend gastouder te kunnen (blijven) werken, is het belangrijk dat jij zelf en je opvanglocatie aan alle voorwaarden volgens de Wet kinderopvang voldoet en dat geldt ook voor het gastouderbureau waar je voor kiest. ViaViela voldoet uiteraard aan alle gestelde kwaliteitseisen.  Maar we doen nog meer.

Speciaal voor jou

Door onze jarenlange ervaring in gastouderopvang, hebben we veel kennis opgebouwd en blijven we materialen voor gastouders ontwikkelen en onze ondersteuning aan gastouders uitbreiden. Een aantal van deze materialen delen we al graag met je via ons kennismakingspakket.

Download het kennismakingspakket

Persoonlijk en dichtbij

Bij ViaViela heb je altijd een vaste contactpersoon, die jou op je opvanglocatie bezoekt, jouw vraagouders kent en je helpt bij het invullen van jouw opvangplaatsen. Daarnaast kun je bij onze medewerkers van de Klantenservice terecht met vragen over je administratie, opvangcontracten, GGD-inspecties, online cursussen, workshops enz. En voor meer specifieke vragen staan specialisten op juridisch, pedagogisch en administratief gebied voor je klaar.

 • Bemiddeling en begeleiding

  Bij ViaViela heb je altijd te maken met een vaste contactpersoon die jou begeleidt bij het opzetten en runnen van jouw gastouderopvang, het zoeken van vraagouders en het bemiddelen bij opvangafspraken. Daarnaast kun je voor al je vragen terecht bij onze Klantenservice, en heb je een meer specifieke vraag? Dan staan onze specialisten op juridisch, pedagogisch en administratief gebied voor je klaar!
 • Zekerheid betalingen

  ViaViela maakt gebruik van een Stichting Gastoudergelden. Ouders betalen jou via deze stichting waardoor jouw geld, wat er ook gebeurt, altijd veilig en snel bij jou komt.
 • Goede administratie

  ViaViela heeft een gebruiksvriendelijk, online administratie- en informatiesysteem: Mijngastouderburo.nl. In dit systeem houd je eenvoudig jouw gewerkte uren bij en het bedrag aan gastoudervergoeding wat je ontvangt. Jaaropgaven, documenten ter voorbereiding op een bezoek van de GGD, informatie over je aangifte inkomstenbelasting…..allemaal terug te vinden in Mijngastouderburo.nl.
 • Veilige werkplek

  Ieder jaar controleert je vaste contactpersoon van ViaViela samen met jou of jouw gastouderopvang aan alle veiligheids- en hygiënevoorschriften voldoet. Deze controle wordt vastgelegd in een document ‘Risico-inventarisatie en –evaluatie’. Dit document vind je terug in jouw persoonlijke pagina in het online administratiesysteem van ViaViela. Zo heb je dit document altijd direct bij de hand!
 • Bezoeken

  Bij ViaViela wordt je minimaal twee keer per jaar bezocht, in de praktijk is er nog vaker contact. Bijvoorbeeld omdat er koppelingsgesprekken plaatsvinden of omdat je deelneemt aan workshops of bijeenkomsten. Ieder jaar voert jouw vaste contactpersoon van ViaViela bovendien een persoonlijk evaluatiegesprek met jou waarin je kunt aangeven hoe de opvang loopt, wat jouw persoonlijke ontwikkelingswensen zijn en de ontwikkelingsmogelijkheden van jouw gastouderopvang. Tussendoor is er natuurlijk ook tijd en ruimte om vragen hierover te bespreken. Je vaste contactpersoon of onze medewerkers van de Klantenservice staan dan voor je klaar.
 • Scholing

  ViaViela zorgt dat jouw (pedagogische) kennis doorlopend op peil wordt gehouden middels verschillende kanalen. Zo ontvang je ieder kwartaal een opvoednieuwsbrief, volg je gratis de tweejaarlijkse herhaling Eerste Hulp aan Kinderen, zijn er gratis (online) cursussen over veiligheid en hygiëne, opvoeding en ontwikkeling van kinderen enz. of workshops. Ook kun je gratis gebruik maken van het opvoedspreekuur. Bovendien kun je via ViaViela extra voordelig leren werken met een educatief programma waarmee je voor jezelf een nog betere pedagogische basis ontwikkelt. ViaViela biedt je alle ruimte om jezelf als professional te blijven ontwikkelen.
 • Pedagogisch beleid

  ViaViela heeft een pedagogisch beleid wat is opgenomen in de gastoudermap die je ontvangt zodra je je als gastouder bij ons aansluit. Ook spreken we het pedagogisch beleid met je door tijdens een bezoek aan jouw opvanglocatie. Zo ligt er altijd een pedagogische basis voor jouw gastouderopvang klaar!
 • Meldcode Huiselijk geweld in kindermishandeling

  ViaViela ziet ‘signaleren’ als een belangrijk onderdeel van je basis beroepshouding als gastouder. Dat geldt voor zowel de positieve signalen als de signalen die maken dat je zorgen hebt om een kind. Signalering is daarom geen stap in het stappenplan, maar een grondhouding die je in ieder contact met je opvangkinderen en hun ouders meeneemt. Signaleren is niets anders dan het opvallende gedrag zien en terugkoppelen aan de ouders. Als gastouder bij ViaViela leer je middels een online cursus alles over de werking van dit protocol wat gericht is op de veiligheid en het welzijn van kinderen. Zo wordt iedere mogelijke zorg met zorg behandeld.

Gastoudergids

Hoe richt jij de zakelijke kant van je gastouderopvang in op een manier die het beste bij jou past? Hoe maak je gebruik van de financiële kansen en mogelijkheden en zorg je ervoor dat je meer overhoudt van je gastoudervergoeding? Je leest het in de Gastoudergids.

Download de Gastoudergids
Kind met komkommer

Extra service van ViaViela

Als kwaliteitsbureau op het gebied van gastouderopvang ondersteunt ViaViela jou op alle gebieden zoals deze in de wet Kinderopvang beschreven staan. Maar we doen nog meer. Bij ViaViela kijken we elke dag hoe we gastouderschap verder kunnen professionaliseren. We zien ontwikkelingen in de toekomst en vertalen deze naar concrete oplossingen voor vandaag. Kijk hier wat je als extra dienstverlening van ons mag verwachten:

 • Actieve invulling opvangplaatsen

  Gastouderbureau ViaViela heeft het grootste netwerk van ouders en gastouders in Nederland. Het is een online platform waar jij jezelf als gastouder kunt presenteren én waar we opvangvragen van ouders in jouw buurt op delen waar jij actief op kan reageren. Dit geeft jou de mogelijkheid om zelf actief aan de slag te gaan met het invullen van jouw opvangplaatsen.
 • Promotie van jouw gastouderopvang

  Met de juiste promotie maak je jouw gastouderopvang nog zichtbaarder voor ouders in jouw omgeving. Daarmee groeit de kans dat jij jouw opvangplaatsen ingevuld krijgt én houdt.

  Dan is het fijn als je gebruik kunt maken van professionele promotiemiddelen die voor jou op maat gemaakt worden. Van flyers tot naambordjes en raamposters, wij zorgen ervoor dat jij jouw gastouderopvang optimaal kunt promoten.

 • ViaViela Academie

  Wat komt er allemaal bij kijken als je je eigen gastouderopvang start? Hoe bepaal je je uurtarief? Hoe zet je jouw pedagogische kwaliteiten in en hoe blijf je in goed contact met de vraagouders? Speciaal voor (startende) gastouders bij ViaViela bieden wij een compleet opleidingstraject om jouw opvang professioneel en vakkundig in te richten. We begeleiden jou bij alle aspecten van de gastouderopvang.
 • Workshops, bijeenkomsten en (online) cursussen

  ViaViela biedt regelmatig interessante workshops en themabijeenkomsten aan door het hele land. Zo kun je bijvoorbeeld een workshop ‘Baby’s in ontwikkeling’ of ‘Pedagogisch handelen’ volgen. Hiermee geef je extra verdieping aan je vak als gastouder en kun je ervaringen uitwisselen met andere gastouders. Daarnaast kunnen aangesloten gastouders gratis online cursussen volgen.
 • Pedagogische nieuwsbrieven

  ViaViela ondersteunt je met tools die je helpen het pedagogisch beleid in de praktijk te brengen. Zo werken we met een pedagogisch werkplan in de vorm van het Pedagogisch Kwaliteitshuis.

  Als ViaViela gastouder ontvang je iedere 6 weken van ons een nieuwsbrief waarin we je meenemen naar de verschillende kamers van ons pedagogisch kwaliteitshuis. Door deze nieuwsbrieven beschik jij over alle bouwstenen om het Pedagogisch Kwaliteitshuis voor jouw opvang helemaal naar eigen smaak in te richten. Met een eigen pedagogische aanpak die voor jou, voor je opvangkinderen en voor hun ouders voelt als ‘thuis’.

 • Werken met een educatief programma

  Je kent jouw opvangkind door en door en weet waar je hem of haar kunt helpen groeien. Maar hoe doe je dat? Werken volgens een educatief programma helpt je hierbij.

  Bij ViaViela krijg je alle begeleiding op het moment dat je wilt gaan werken met een educatief programma. Wij vertellen je graag alles over de mogelijkheden.

 • Observatie instrument Dit ben ik!

  Dit ben ik! is ons eigen observatie instrument dat jou als gastouder helpt om nog meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling en het welbevinden van je opvangkind(eren). Hierdoor vind je nog beter aansluiting bij de belevingswereld van jouw opvangkind(eren) en kun je ervoor zorgen dat hij/zij optimaal kan groeien!

  Met behulp van Dit ben ik! versterk je het pedagogisch fundament van jouw gastouderopvang en maak je voor ouders zichtbaar op welke manier jouw gastouderopvang zich onderscheidt van andere gastouders in jouw buurt.

  Dit ben ik! bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Inleiding en instructie
  • Achtergrondinformatie over de (normale) ontwikkeling en het welbevinden van een kind
  • Observatielijsten
  • Overdrachtsdocument basisschool
  • Toestemmingsformulier – Observatie en overdracht

  Met behulp van Dit ben ik! houd je de ouders van je opvangkind(eren) op een eenvoudige manier op de hoogte van de ontwikkeling van hun kind. Dat maakt jouw opvang nog waardevoller. Voor jezelf, voor de ouders en natuurlijk voor jouw opvangkind zelf!

  Voordat je je opvangkind gaat volgen, moeten ouders hier schriftelijk toestemming voor geven.

  Heb je vragen? Jouw ViaViela contactpersoon kan je meer informatie geven over Dit ben ik!

 • Pedagogische helpdesk

  Heb je een specifieke opvoedvraag waar je tips over wilt ontvangen? Dan kun je bellen naar ons telefonisch opvoedspreekuur. Van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 zitten professionele pedagogen van De Opvoeddesk voor jou klaar, te bereiken op 0499 – 425 421.
 • Begeleiden van stagiaires als erkend leerbedrijf

  Ben jij een ervaren gastouder en deel je graag jouw kennis en ervaring met anderen? Dan kun je via ViaViela kiezen voor het begeleiden van een stagiaire. Dit betekent dat studenten van verschillende opleidingen op MBO 1 of 2 niveau bij jou stage mogen lopen. Het begeleiden van een stagiaire geeft een nieuwe impuls aan jouw gastouderopvang en biedt een mooie uitdaging aan zowel jouw stagiaire als jouzelf!
 • Jouw verzekering als gastouder

  Wanneer jij tijdens je werk als gastouder schade veroorzaakt, valt deze buiten je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. ViaViela heeft speciaal hiervoor een verzekering afgesloten waar jij gebruik van kan maken.
 • Ondersteuning bij de privacywet (AVG)

  Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet (AVG) ingegaan. Ook jij als zelfstandig gastouder moet aan deze wet voldoen. De nieuwe wetgeving wil dat jij nadenkt over hoe jij met persoonsgegevens van je opvangkinderen en hun ouders omgaat, dit beschrijft en ouders hierover informeert.

  Wij helpen je met de juiste documenten
  In de nieuwe privacywet is bepaald dat je jouw omgang met persoonsgegevens in een aantal documenten moet vastleggen. Best lastige materie, zeker als je geen juridische achtergrond hebt. Geen zorgen! ViaViela heeft deze documenten voor haar gastouders uitgewerkt in eenvoudige sjablonen. Zo voldoe je als gastouder eenvoudig aan de nieuwe wet.

 • Afdekken financiële risico’s

  De keuze voor je gastouderbureau bepaalt ook de mate waarin je financiële risico’s afdekt.

  Heb je opvang geboden waarover je, na afloop van de afgesproken betalingstermijn, nog geen vergoeding hebt ontvangen? ViaViela wijst de ouder hier verschillende malen op. Heeft dit geen effect? Dan hebben wij een vast incassobureau waar jij kosteloos gebruik van kunt maken.

 • Ondersteuning bij je debiteurenbeheer

  Bij een goede opvangrelatie hoort een soepel lopende betaling gastoudervergoeding. Wordt je gastoudervergoeding niet op tijd betaald, dan is dat erg vervelend. ViaViela ondersteunt haar gastouders hierbij met tips, een stappenplan en voorbeeldmails. Deze kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat jij de fijne relatie met de ouder behoudt én jouw gastoudervergoeding ontvangt.

Interesse in ViaViela?

Als gastouder bij ViaViela, weet je zeker dat alle verplichte voorwaarden goed geregeld zijn. Naast de zekerheid over de juiste basisvoorwaarden, mag je bij ViaViela rekenen op extra service op het gebied van promotie, het afdekken van financiële risico’s, jouw verzekering als gastouder enz.

Aanmelden