ViaViela Academie

Werken met de melcode

Wat doe je wanneer je je zorgen maakt om je opvangkind? Zijn er signalen dat het kind niet altijd de juiste verzorging en aandacht krijgt, of wanneer je vermoedt dat er sprake is van onveiligheid thuis? De Meldcode is ontwikkeld voor alle beroepskrachten in Nederland die werken met kinderen. Op basis van dit stappenplan maak je zorgen bespreekbaar en ga je samen op zoek naar een oplossing. Want veilig opgroeien, daar heeft ieder kind recht op.

Wat leer je?

Als gastouder ben je de hele dag actief betrokken bij jouw opvangkind. Door goed naar je opvangkind te kijken, leer je wie je opvangkind is en hoe het zich gedraagt en ontwikkelt. Observeren en signaleren vormen daarmee een vast onderdeel van jouw basis beroepshouding als gastouder. Om deze reden is signalering, ook als het gaat om het opvangen van zorgelijke signalen, geen stap in het stappenplan. Goed signaleren is wel de noodzakelijke stap die je zet voordat je aan het stappenplan kunt beginnen. Daarom besteden we hier tijdens de cursus veel aandacht aan. Signaleren is niets anders dan opvallend gedrag zien en terugkoppelen aan de ouders. Je leert daarom ook hoe je tegen de ouders zo feitelijk mogelijk vertelt wat je hebt gezien.

Wat levert het op?

  • Je leert signalen van kindermishandeling herkennen.
  • Je krijgt duidelijkheid over wat je kunt doen bij een vermoeden van kindermishandeling.
  • Je bent bekend met de stappen en het afwegingskader uit de meldcode.

De ViaViela Academie biedt alles op het gebied van scholing voor gastouders. Je vindt er een groot aanbod van modules, verdeeld over relevante onderwerpen en thema’s van nu. Een workshop, herhalingscursus of verdiepende e-learning volgen? Je doet het via de ViaViela Academie. Lees meer over opleiding en scholing.

Opleiding en scholing

 

Interesse in de cursus Werken met de meldcode?

Meld je dan nu gratis en vrijblijvend aan of neem contact op met Gastouderbureau ViaViela in jouw regio en vraag naar de mogelijkheden.