We gaan richting de zomer, en het wordt langzaamaan steeds warmer. Daarom is het belangrijk om de kinderen en jezelf goed te beschermen tegen de zon. We geven je tien handige tips!
Richtlijn hitte- en zonbescherming
We gaan richting de zomer, en het wordt langzaamaan steeds warmer. Het is daarom belangrijk voor gastouders om de kinderen en jezelf goed te beschermen tegen de nadelige gevolgen van blootstelling aan de zon. Maar hoe gebruik je nou zonnebrandcrème op een goede manier? En hoe ga je slim om met hoge temperaturen? We helpen je graag op weg met richtlijnen voor hitte- en zonbescherming. Met deze tips kom je de warmte goed door!
10 tips voor hitte- en zonbescherming
- Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30. Dit hoeft niet speciaal zonnebrandcrème voor kinderen te zijn. Let bij je keuze wel goed op stoffen die de kinderhuid kunnen irriteren zoals bijvoorbeeld parfum.
- Smeer de kinderen ’s ochtends in en probeer dit op te nemen in je ochtendroutine. Zo heeft de crème tijd om in te trekken en wordt het een noodzakelijke gewoonte.
- Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer een kindje uit het water komt, is afgedroogd of heeft gespeeld en gezweet. Ook wanneer de crème waterproof is moet het smeren toch in deze gevallen herhaald worden.
- Houd baby’s altijd uit de volle zon. Blijf met alle kinderen tussen 12.00 en 16.00 uur uit de zon, ook als de kinderen goed ingesmeerd zijn. Tijdens dit deel van de dag is de zonkracht en kans op verbranding het hoogst. De huid van een kind kan al in 10 minuten verbanden!
- Je kunt kinderen extra beschermen door gebruik te maken van zonnehoedjes en petten. Reguliere kleding, vooral lichte, dunne en natte kledingstukken laten UV-straling door. Je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van UV-werende kleding.
- Creëer eet- en speelplekken in de schaduw door gebruik te maken van een parasol of schaduwdoek.
- Plan uitstapjes naar park of speeltuin aan het begin of einde van de dag.
- Zorg ervoor dat kinderen voldoende drinken, ook als ze niet uit zichzelf aangeven dat ze dorst hebben. Bedenk dat ook kinderen ongemerkt veel vocht verliezen door transpiratie. Zorg dat je altijd water meeneemt als je bijvoorbeeld gaat wandelen of een uitstapje maakt.
- Houd je gastouderopvang koel: opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.
- Indien er langdurig sprake is van hoge temperaturen kan het zo zijn dat er een Nationaal hitteplan uitgevaardigd wordt. Volg de instructies van dit hitteplan dan zeker op.
Download hier de richtlijnen hitte- en zonnebescherming voor meer handige tips.