9 juli 2019

Een kijkje achter de schermen bij gastouder Tessa

Als gastouder geef je op je eigen manier invulling aan je gastouderopvang. Maar hoe leuk is het om eens bij een andere gastouder achter de schermen te kijken? Zo laat gastouder Tessa graag zien wat haar gastouderopvang uniek maakt.  

Gastouder Tessa

Tessa is van origine sociaalpedagogisch hulpverlener, maar ze merkte al snel dat ze het liefst met kinderen wilde werken. “Met kinderen werken vind ik fantastisch! Het creatief mogen nadenken en de wereld bekijken vanuit de verwondering van een kind is wat mijn werk zo leuk maakt.” Zeker nu Tessa zelf een zoontje heeft, merkt ze het belang van een veilige en leuke plek waar kinderen kunnen groeien. Met haar gastouderopvang ‘De Moddervoetjes’, in Slijk-Ewijk,  biedt ze haar opvangkinderen dan ook een fijne plek.

Natuurlijk ouderschap

Als gastouder werk je op je eigen manier, zo ook Tessa. Zij werkt vanuit natuurlijk ouderschap, een opvoedmethode waarin de hechtingsrelatie tussen verzorger en kind centraal staat. “Ik vind het heel belangrijk om goed te kijken naar de behoeftes van het kind en hierin mee te bewegen.” Ook speelt de natuur een grote rol binnen haar gastouderopvang. Zo maakt Tessa bijvoorbeeld gebruik van natuurlijk- en houten speelgoed. Ook wordt er aandacht besteed aan het weer door middel van een weerhuisje en gaat Tessa veel met haar opvangkinderen naar buiten.

Verwondering

Tessa vindt het heerlijk om gastouder te zijn. Ze haalt veel voldoening uit haar werk. “Er is niets mooiers dan die snoetjes vol verwondering als ze iets nieuws leren!” zegt ze hierover. Naast de kinderen nieuwe dingen te leren, vindt Tessa het geweldig om creatieve activiteiten te bedenken die aansluiten bij haar gastouderopvang.

Uitdaging

Ondanks dat Tessa achter haar opvoedmethode staat, vindt ze het soms spannend of de ouders hier hetzelfde over denken. Toen ze net begon met haar gastouderopvang twijfelde ze of er wel voldoende ouders zijn die passen bij haar visie op de gastouderopvang. Maar ondertussen merkt Tessa dat er veel vraag is naar gastouders die werken vanuit natuurlijk ouderschap.

“Hier en daar een moddervoet, met bessensap op je snoet. Een liefdevolle aai en lach, zo heb je een heel leuke dag!” – Tessa Blanken, Gastouderopvang De Moddervoetjes