21 november 2019

Het verhaal van gastouder Anja

Wanneer het werken met kinderen voelt als thuiskomen, weet je dat je de perfecte baan gevonden hebt. Zo ook gastouder Anja de Laat.

gastouder Anja

Nadat Anja is afgestudeerd als ‘docent textiele werkvormen’ begint ze haar carrière niet als docent maar in de zorg. Negen jaar lang werkt ze met mensen met een verstandelijk beperking, totdat ze naar Australië verhuist en bij peuterschool Pinjarra terechtkomt. Anja: “Het voelde als thuiskomen!”

Goed voorbereid van start

Na vijf jaar keert Anja terug naar Nederland en gaat ze op zoek naar een baan in de kinderopvang. Anja: “Ik wilde per se met kinderen werken en vond online informatie over het werken als gastouder. Mijn interesse was direct gewekt. Om meer te weten te komen, ben ik met twee gastouders in mijn omgeving gaan praten. Daarna was mijn keuze snel gemaakt. Met kinderen werken is gewoon mijn ding. En dat ik thuis kan werken is ideaal!” Dankzij haar docentendiploma kon Anja eenvoudig starten als gastouder en zo opende ze drie jaar geleden de deuren van haar eigen Kinderopvang Pinjarra!

Eén grote familie

Anja ziet haar kinderopvang als één warme, gezellige en tikkeltje gekke familie. “Bij Pinjarra willen we veel kunnen lachen!” zegt Anja vrolijk. Daarnaast staat ‘samen’ centraal in de opvang. “De kinderen doen hier veel samen, zo leren de kleintjes van de grotere kinderen en andersom.” Anja besteedt uitgebreid aandacht aan de sociale basis van haar opvangkinderen en leert hen bijvoorbeeld hoe ze kunnen omgaan met emoties. “Kinderen mogen van mij blij, maar ook boos zijn. Ik vind het belangrijk dat ze de veiligheid en geborgenheid voelen om helemaal zichzelf te zijn.”

Kijken naar het kind

Anja kijkt naar de behoeftes van haar opvangkinderen en speelt daarop in. “Is een kind in het weekend wezen wandelen in het bos en heeft het paddenstoelen gezien? Dan bedenk ik wat ik daarmee kan in mijn opvang.” Samen met vrijwilliger Aukje, die twee dagen in de week aanwezig is, zorgt Anja dat de dag lekker loopt. En zo niet? “Dan gaan we even iets anders doen. Bijvoorbeeld disco of buitenspelen, even eruit! Ik vind het heerlijk dat ik de dag zo kan indelen, dat het voor de kinderen het prettigste is.”

Tip van Anja

Ben jij geïnspireerd door dit verhaal en denk je erover gastouder te worden? Dan heeft Anja een tip: “Bezoek eens een gastouder in de buurt. Zo doe je ideeën op en leer je wat bij je past en waar jij je goed bij voelt! Bovendien is het ontzettend leuk om als collega’s eens bij elkaar te neuzen!”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld