15 oktober 2019

Het verhaal van gastouder Anjuska

Gastouder Anjuska Christiaans heeft al heel wat pedagogische kennis en ervaringen opgedaan in de 16 jaar dat zij haar eigen kinderopvang aan huis heeft. Geen wonder dus dat kinderen zich snel thuis voelen bij Minicrèche Noena.

Voordat Anjuska gastouder werd, werkte ze als schoonheidsspecialiste. Een andere passie van haar was het werken met kinderen. Toen ze zelf een kindje verwachtte, vroeg ze zich af hoe ze haar werk ging combineren met haar gezin. Een oproep van een gastouderbureau dat gastouders zocht, bood uitkomst: dit was dé kans om haar liefde voor het werken met kinderen te combineren met haar eigen gezin. Anjuska: “Zo ben ik eigenlijk vanzelf in de gastouderopvang gerold.”

Jezelf blijven ontwikkelen

In 2010 werden de regels voor gastouderopvang aangescherpt en moesten veel gastouders extra scholing volgen. Anjuska zag dit als een mooie gelegenheid om haar pedagogische kennis te verbreden. Ze volgde cursussen, opleidingen en trainingen. “Ik wilde kinderen nog beter leren begrijpen, dus daar ben ik voor gaan studeren.” Nu draagt ze haar kennis en liefde voor het vak over op anderen. Met haar opvang als erkend leerbedrijf begeleidt Anjuska dagelijks stagiaires die later met kinderen willen gaan werken. “Dankzij hen blijf ik mezelf ook ontwikkelen, zij nemen stuk voor stuk nieuwe kennis en inzichten met zich mee.”

De Gordonmethode

Anjuska werkt volgens de Gordonmethode. Dit betekent dat ze een goede relatie met haar opvangkinderen opbouwt en onderhoudt door duidelijk, open, respectvol en invoelend met hen te communiceren: “Zo voelen mijn opvangkinderen zich gehoord en begrepen.”

Naast de focus op haar relatie met haar opvangkinderen, vindt Anjuska het belangrijk om ouders op een juiste manier te ondersteunen. “Ouders hebben ieder hun eigen behoeftes als het gaat om de opvang van hun kind. “Als professional pas ik mijzelf hierop aan, zodat zij zorgeloos aan het werk kunnen.” Ook in de avonduren is ze actief op dit vlak en ondersteunt ze als vrijwilliger bij een grote organisatie, ouders met opvoedvragen.

Ik vind het zo fijn bij jou

Anjuska haalt veel voldoening uit de waardering van kinderen. Ze vindt het een groot compliment wanneer zij met plezier naar haar toe komen: “Laatst zei mijn opvangkindje van 3 tegen mij; ‘Ik vind het zo fijn bij jou.’ Dat vind ik geweldig!”

Blik op de toekomst

Op termijn zou Anjuska zich graag verdiepen in de zorg voor kinderen met een ‘rugzakje’. Misschien wil ze zich zelfs gaan specialiseren in medische zorg. Anjuska: “Hoewel ik nog niet precies weet waar ik mij in de toekomst met mijn opvang verder in wil ontwikkelen, staan twee dingen voor mij vast: mijn liefde voor het vak van gastouder en de wil om altijd te blijven leren.”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld