17 december 2019

Het verhaal van gastouder Annelies

Na 19 jaar in de kinderopvang te hebben gewerkt, begint Annelies haar eigen opvang aan huis ‘Tante Lies Gastouderopvang’.

Soms kan uit een moeilijke periode iets heel moois ontstaan. Gastouder Annelies kan hierover meepraten. Een burn-out dwong deze ervaren opvangprofessional op zoek te gaan naar werk dat haar zowel rust als nieuwe energie zou opleveren. Tante Lies Gastouderopvang bracht beiden. Nu doet Annelies wat ze leuk vindt en daar geniet ze met haar opvangkinderen iedere dag opnieuw van!

Annelies: “Na 19 jaar gewerkt te hebben in de kinderopvang, raakte ik burned-out. Ik kwam erachter dat ik in mijn werk een stuk vrijheid miste. Mijn groep werd langzaam groter en het papierwerk nam toe. Het werk werd hierdoor steeds meer ‘routine’. Dit ging voor mijn gevoel ten koste van mijn tijd met de kinderen. En dat terwijl er in mijn ogen veel meer uit kinderopvang te halen viel. Via een oud-collega die al als gastouder werkte, kwam ik in contact met ViaViela. Nog geen 1,5 maand later startte ik ‘Tante Lies Gastouderopvang’ vanuit mijn eigen huis!”

Rust en vrijheid

Annelies is blij dat ze de stap heeft genomen om gastouder te worden. “Ik ervaar nu meer vrijheid in mijn werk. Ik heb nog steeds een vaste routine, maar willen de kinderen een half uur langer spelen, dan kan dat. Dat geeft mij en de kinderen veel rust.”

Frisse neuzen

Annelies stimuleert haar opvangkinderen graag in hun ontwikkeling. “Ik ben bijvoorbeeld altijd bezig met sensomotorische activiteiten.” Van het spelen met scheerschuim of zachte spaghettislierten tot het wroeten in de modder, Annelies laat de kinderen lekker ontdekken. “Ik doe zelf ook vrolijk mee. Mee puzzelen en spelen met de auto’s. Daarbij maak ik graag grapjes, het hoeft allemaal niet zo serieus!” Het liefst gaat Annelies iedere dag naar buiten. Een blokje om, even boodschappen doen of naar de speeltuin. “Zelfs als het regent gaan we weleens met een paraplu buiten staan luisteren naar de regen. En met maar vier kinderen onder mijn hoede kan ik echt aandacht geven aan alles wat we onderweg tegenkomen.”

Een huis vol

“Hoe cliché het ook klinkt, ik vind het belangrijk dat een kind zichzelf kan zijn” zegt Annelies. Kinderen mogen bij Annelies dan ook ‘nee’ zeggen en hoeven niet altijd met de groep mee te doen. Een huis vol met opvangkinderen én eigen twee dochters: Annelies wordt er gelukkig van. “Ik vind die reuring leuk. Zeker als we met zijn allen aan tafel zitten te kletsen, zonder apparatuur, even echt praten.” Ook een spontane knuffel of zien dat een kind het fijn heeft, doet Annelies goed. “Daar doet ik het voor!”

Tip van Annelies

Denk jij erover om te starten als gastouder? Dan heeft Annelies nog een tip voor je: “Werk je graag met kinderen en vind je het fijn om thuis te zijn? Dan zeg ik: gewoon doen! Ik vond het in het begin ook spannend, maar ViaViela heeft mij goed geholpen. Als ik terugkijk, ben ik dankbaar voor hoe het is gelopen. Ik prijs me nu heel gelukkig met mijn eigen opvang.”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld