13 oktober 2020

Het verhaal van gastouder Irene

Irene Trier doet niets liever dan haar werk als zelfstandig juriste combineren met het gastouderschap. Met haar gastouderopvang ‘Huppeldehup’ biedt ze flexibele opvang aan kinderen waarvan de ouders veelal onregelmatig werken.

Werk als zelfstandig juriste combineren met het gastouderschap: voor Irene is het een puzzel die ze iedere maand met liefde legt. Anderhalf jaar geleden besloot ze haar passie te volgen: werken met kinderen. Nu biedt ze naast haar werk als juriste flexibele opvang aan kinderen waarvan de ouders veelal onregelmatig werken. Als gastouder geniet ze van haar opvangkinderen, die als geen ander de kunst verstaan om gewone momenten bijzonder te maken.

“Vroeger wilde ik pedagogiek of kindergeneeskunde studeren. Kansen op de arbeidsmarkt en een verkeerd vakkenpakket maakten dat ik uiteindelijk voor een studie rechten koos. Inmiddels werk ik al jaren met plezier als juriste. Wel heb ik altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik ooit mijn echte passie wilde volgen: werken met kinderen.” Naast zelfstandig juriste is Irene sinds december 2019 daarom gastouder. “Via via kwam ik in contact met een gastouder in de buurt. Haar verhaal sprak mij ontzettend aan. Ik besloot de Diplomaroute Helpende Zorg en Welzijn van ROC Rivor te volgen en liet me omscholen tot gastouder.”

Flexibele opvang

Irene verleent flexibele opvang aan gezinnen waarvan de ouders veelal onregelmatig werken. Dit wil zeggen dat haar opvangkinderen op wisselende dagen bij haar zijn. Kinderen mogen ook in de weekenden komen en blijven slapen. “Elke maand is het een gepuzzel om alle roosters van de ouders én mijn werk als juriste te plannen, maar tot nog toe komen we er altijd uit!” Zo flexibel als Irene is, zo flexibel is ook haar gastouderopvang. “De samenstelling van de kinderen wisselt voortdurend. Ik merk dat de kinderen hier heel gemakkelijk mee omgaan. Bovendien leren ze zo dat niet altijd alles hetzelfde loopt. Zelfs de dagplanning is flexibel. ’s Ochtends kijk ik hoe de kinderen erbij zitten en pas ik mijn planning daarop aan. Ik houd natuurlijk wel een vast ritme qua eten en slapen aan, maar verder doen we waar we zin in hebben.”

Vertrouwen

“Ik vind het geweldig om de ontwikkeling van de kinderen te zien. Al vond ik de verantwoordelijkheid die je als gastouder hebt in het begin best spannend. Ik vang toch de kinderen van een ander op en wil niet dat er iets gebeurt. Inmiddels ken ik al ‘mijn’ opvangkinderen heel goed en weet ik bijvoorbeeld precies dat de oudste twee tijdens het wandelen makkelijk naast mij kunnen lopen.”

Het zit hem in de kleine dingen

“Een wandeling naar de supermarkt kan zo twee uur duren. Onderweg bekijk ik alles met een andere blik, door de ogen van de kinderen. Dan bewonderen we een lieveheersbeestje dat over de grond kruipt, de blaadjes die aan de boom hangen en de wind die waait.” Irene geniet van de speciale momenten die ze met haar opvangkinderen beleeft. “Bij gastouderopvang ‘Huppeldehup’ wordt er veel gehuppeld. De blijdschap en onbevangenheid van kinderen vind ik mooi om te zien.”

Altijd contact

“Als ik met de kinderen door het dorp loop, maken we snel contact. Laatst maakten we een praatje met een oudere man. Hij zei letterlijk: “U heeft mijn dag weer een beetje goed gemaakt”. Dat kinderen dit voor elkaar krijgen, vind ik fijn.”

Tip voor aankomende gastouders

Overweeg jij een (tweede) baan als gastouder? Dan heeft Irene een tip: “Vertrouw erop dat het goed komt! En ga -als het kan- voor flexibele opvang. Als gastouders kunnen we met flexibele opvang in een enorme behoefte voorzien. Hoe mooi is dat!”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld