16 juni 2020

Het verhaal van gastouder Marleen Koens

Toen Marleen Koens in verwachting raakte, wilde ze graag zelf thuisblijven voor haar kindje. De stap naar een eigen gastouderopvang was voor haar eenvoudig gezet.

Toen voormalig pedagogisch medewerker Marleen in verwachting raakte, wilde ze zelf graag thuisblijven voor haar kindje. En als je dan bent opgegroeid in een gezin met een moeder die als gastouder werkte, is de stap naar een eigen gastouderopvang eenvoudig gezet. Marleen laat zich inspireren door Maria Montessori, antroposofie en natuurlijk ouderschap. Veilige hechting, keuzevrijheid en persoonlijke aandacht staan centraal.

Marleen: “Na mijn opleiding rolde ik al snel de kinderdagopvang in. Tijdens mijn werk bij verschillende kinderdagverblijven, merkte ik echter dat mijn ideeën over kinderopvang en de dagelijkse praktijk steeds verder uiteenliepen. Ik vond de groepen groot en had het gevoel dat ik niet ieder kind voldoende aandacht kon geven. Na een mooie reis en vrijwilligerswerk in Ghana, werd ik zwanger. Ik wilde graag zelf voor mijn kindje zorgen en besloot thuis een gastouderopvang te beginnen. Zo kon ik niet alleen mijn eigen baby, maar ook andere kinderen de kleinschalige, huiselijke opvang bieden die ik voor ogen had.”

Van jongs af aan

De start van Marleens gastouderopvang verliep heel natuurlijk. “Het voelde als een groot gezin!” Iets dat Marleen vanuit haar eigen jeugd goed kent; sinds haar tiende werkt haar moeder als gastouder. “Ik heb dat als heel fijn ervaren. Ze was er thuis voor ons en als ik uit school kwam, waren er altijd kinderen. Dat vond ik het leuk, ik speelde graag met ze en hielp mijn moeder mee.”

Natuurlijke opvoeding

Marleen: “Voor een veilige hechting vind ik het belangrijk dat een kind een vast gezicht ziet en genoeg aandacht krijgt. Baby’s draag ik bijvoorbeeld in een draagdoek. Deze biedt geborgenheid, daar worden ze heel rustig van. Ik haal mijn inspiratie uit Montessori, antroposofie en natuurlijk ouderschap. Zo stimuleer ik kinderen in hun zelfstandigheid en laat ik ze hun eigen keuzes maken.”

Bewust

Marleen kiest bewust voor biologische en duurzame producten voor haar gastouderopvang. Ze heeft een voorkeur voor houten speelgoed met een ‘open einde’. “Ik leer de kinderen dat het houten speelgoed uit de natuur komt en dat we daar voorzichtig mee moeten omgaan. Ook vind ik het belangrijk dat speelgoed de fantasie prikkelt en kinderen op ideeën brengt, waardoor ze nieuwe verbindingen in de hersenen maken. Daarom heb ik geen speelgoed op batterijen. Steeds hetzelfde geluidje of dezelfde beweging heeft voor mij geen meerwaarde voor de verbeelding van kinderen.” Verder zijn Marleen en haar opvangkinderen vaak buiten te vinden. “We gaan door weer en wind! Het liefst heb ik dat de kinderen regenkleding en laarzen bij zich hebben, dan kunnen ze ongestoord buitenspelen en lekker vies worden.”

Een goede basis

Het gastouderschap past helemaal bij Marleen. “Ik kan hierin mijn visie kwijt en wil dit nog jaren blijven doen. De waardering van ouders en de knuffels van de kinderen geven mij energie. Laatst zei een moeder tegen mij: “Jij ziet mijn kind zo goed”. Het is fijn dat ik nu de rust en de ruimte heb om kinderen te kunnen voorzien in hun behoeftes en hen een goede basis kan bieden.”

Tip van Marleen

Denk jij erover om gastouder te worden? Dan heeft Marleen een tip voor jou. “Je leert veel van het ontmoeten van collega-gastouders en het doen van verschillende cursussen. Ontdek wat bij je past. Ga op zoek naar jouw visie en wat jij wil bijbrengen met jouw opvang.”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld