19 mei 2020

Het verhaal van gastouder Marleen

Soms geeft één simpele vraag je leven een nieuwe wending. Na haar werk in de Orthodontie volgt Marleen haar hart en start haar eigen gastouderopvang.

Soms geeft één simpele vraag je leven een heel nieuwe wending. Marleen twijfelde lange tijd: was het verstandiger om te blijven doen waarvoor ze had geleerd of wilde ze de overstap wagen naar het gastouderschap? Toen vroeg haar man haar: ‘als je je hart volgt, wat wil je dan morgen doen?’ Inmiddels draait ‘Florins Gastouderopvang’ alweer een jaar en liggen er plannen voor een studie Kinder- en jeugdpsychologie.

Als tienjarige wilde Marleen maar een ding: verloskundige worden. Ze belandt uiteindelijk in de Orthodontie, een vak dat ook goed bij haar paste. “In het schisis-team waarin ik werkte, behandelden we veel jonge kinderen. Ik merkte dat hun hele ontwikkeling mij fascineerde. Dit gevoel liet me niet los.” Nadat Marleen in contact kwam met een aantal gastouders uit haar omgeving, raakte ze ervan overtuigd dat dit hét beroep was voor haar. “Toch voelde ik een drempel om te switchen, tot mijn man me vroeg: ‘Als je je hart volgt, wat wil je dan morgen doen?’ Het antwoord was duidelijk.” Marleen gooide het roer om en opende, na het doorlopen van de diplomaroute van ROC Rivor, haar eigen gastouderopvang.

Met succes je hart volgen

Inmiddels bestaat ‘Florins Gastouderopvang’ alweer een jaar. “Het wordt alleen maar leuker. Omdat ik me verder wil verdiepen in de ontwikkeling van kinderen, start ik binnenkort met een studie Kinder- en jeugdpsychologie.” Marleen biedt haar opvangkinderen een fijne en veilige plek met liefde, structuur en voorspelbaarheid. “Ik geef ze alle ruimte om vrij te spelen en we zijn vaak buiten te vinden.” Als echte aanpakker heeft Marleen van haar opvang in korte tijd een groot succes gemaakt. “Ik ben blij dat ik mijn hart heb durven volgen!”

Op zoek naar een goede match

Voordat Marleen begon als gastouder, benaderde ze verschillende gastouderbureaus. Ze wilde zeker weten dat ze een bureau zou kiezen dat bij haar past. “Ik zocht een bureau wat alles goed op een rijtje heeft, net als ik, dat werkt prettig!” Ook tijdens een intake met een nieuw gezin wil Marleen er zeker van zijn dat ze de kinderen iets bij kan brengen en kan uitdagen in haar opvang. “Een kind moet hier gelukkig kunnen zijn.”

Kinderen leren van elkaar

Gaat het over ‘haar’ kinderen, dan straalt Marleen. “Ik vind het mooi om te zien dat ik soms even overbodig ben. Dan gaan de kinderen bijvoorbeeld helemaal samen in een eigen fantasiewereld op. Dat observeer ik dan zonder iets te hoeven sturen, zo gaaf!” Verder vindt ze het belangrijk dat kinderen zichzelf en anderen kunnen accepteren zoals ze zijn. “Het doet zoveel met het zelfvertrouwen van een kind als het zich gewaardeerd voelt!”

Tip van Marleen

Denk jij erover om gastouder te worden? Dan heeft Marleen een tip voor je. “Voordat ik startte als gastouder, heb ik gastouders in mijn buurt gevraagd naar hun ervaringen. Zo kon ik bewust een afweging maken. Verder adviseer ik om tijd te steken in je keuze voor een gastouderbureau. Bel eens rond en stel je vragen, daar word je altijd wijzer van!”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld