18 februari 2020

Het verhaal van gastouder Mirjam

Na 20 jaar in het lager onderwijs te hebben gewerkt, maakt Mirjam een switch naar het gastouderschap. Een nieuwe baan die op haar lijf geschreven is!

Kinderen lekker laten spelen en genieten en vooral: gewoon kind laten zijn. Dat is wat Mirjam nastreeft met haar eigen gastouderopvang. De vrijheid die ze daarbij ervaart, bevalt haar uitstekend. Mirjam vertelt over het volgen van je passie, het afbakenen van grenzen en over met z’n allen héél hard zingen in de bakfiets.

Mirjam wist al jong dat ze met kinderen wilde werken. Na het afronden van de Pabo ging ze daarom aan de slag in het lager onderwijs. Totdat na 20 jaar de twijfel toesloeg: was dit nog wel wat ze wilde? Mirjam: “Ik hield van lesgeven, maar vooral van het contact met kinderen. Voor mijn gevoel moest dit plaatsmaken voor zaken zoals administratie en vergaderingen. Daar had ik last van en dus besloot ik in 2016 te stoppen. Daarna had ik geen idee wat ik wilde gaan doen, totdat een buurvrouw riep: ‘Dan kan je mooi op mijn kinderen passen!’ Toen is bij mij het zaadje gepland.” Met haar Pabo-diploma op zak mocht Mirjam direct starten als gastouder. Nu kan ze haar passie weer kwijt: kinderen echt iets meegeven, op welke manier dan ook.

Een fijne tijd

Mirjam vangt kinderen op in de leeftijd van 0 tot en met 13 jaar. Dat betekent dat zij en de jongere kinderen er vaak met de bakfiets op uitgaan om de oudere kinderen van school te halen. Ook fietsen ze naar het bos, de markt of de speeltuin. Heerlijk, vindt Mirjam. “Als gastouder ervaar ik veel vrijheid. Voor mezelf en voor de kinderen. In het onderwijs wordt er best wat druk op kinderen gelegd. Als een kind niet goed meekomt, kan het een lastige periode hebben op school. Ik ben blij dat ik kinderen een fijne tijd kan bezorgen.”

Jezelf zijn

Mirjam is erg bezig met taal. “Ik hoor weleens terug dat ik de hele dag alles benoem. Dat heb ik uit het onderwijs meegenomen.” Mirjam wil met haar opvang een fijne, veilige plek te creëren. “Kinderen hoeven hier niet te presteren, ze mogen gewoon lekker zichzelf zijn. Dat vind ik belangrijk. Wel stimuleer ik ze om eigen keuzes te maken. Zo mogen ze bijvoorbeeld in de bibliotheek zelf boekjes uitkiezen.”

Voldoening

Het gastouderschap levert Mirjam veel mooie momenten op: “Ik vind het fantastisch als we in de bakfiets zitten en de kinderen zingen luidkeels. Dan weet ik dat ze zich op hun plek voelen. Verder doet het me goed om van ouders te horen dat kinderen het fijn hebben gehad en dat ze het leuk vinden om te komen.”

Tip van Mirjam

Overweeg jij een overstap naar het werken als gastouder? Dan heeft Mirjam een gouden tip voor je: “Ik hoor collega-gastouders soms zeggen dat ze teveel werken of anderen dagen werken dan dat ze zelf zouden willen. Ouders maken natuurlijk hun wensen kenbaar en dat is heel goed. Leer tegelijkertijd wel je eigen grenzen bewaken, ook om het voor jezelf leuk te houden. De online cursus ‘Communiceren met ouders’ van ViaViela is daarvoor een echte aanrader!”

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld