21 december 2020

Het verhaal van gastouder Sandra

Na twintig jaar in de kinderopvang te hebben gewerkt, had Sandra Lenting zin om voor zichzelf te beginnen. Ze wilde haar liefde voor het vak, combineren met meer autonomie. Werken als  gastouder bleek hier perfect bij te passen.

Na twintig jaar in de kinderopvang te hebben gewerkt, had Sandra Lenting zin om voor zichzelf te beginnen. Ze wilde haar liefde voor het vak, combineren met meer autonomie. Werken als  gastouder bleek hier perfect bij te passen. Met al haar pedagogische bagage op zak, koos Sandra bewust voor de ViaViela Vakopleiding om de fijne kneepjes van het zelfstandig gastouderschap te leren. Sandra vertelt hier wat de opleiding haar als doorgewinterde professional heeft gebracht.

Na het besluit om haar carrière een andere wending te geven, ging Sandra op onderzoek uit naar wat het beste bij haar paste. “Hierbij kwam het gastouderschap steeds naar voren. Ik vind het werken met kinderen geweldig, maar wilde mijn eigen regels kunnen bepalen. Mijn gastouderopvang richt ik nu helemaal zelf in!”

Professionele aanpak

Sandra besloot haar eigen onderneming vanaf het begin goed aan te pakken. “Ik heb een eigen website en logo laten maken, en heb zelf een pedagogisch plan opgesteld. Toen ik hoorde over de ViaViela Vakopleiding dacht ik meteen, dit is iets voor mij! Het is nooit verkeerd om kritisch naar jezelf te kijken en wat extra hulp daarbij is van harte welkom.”

De ViaViela Vakopleiding

Tijdens de drie bijeenkomsten van de Vakopleiding leerde Sandra meer over de ondernemende kant van het gastouderschap, het pedagogisch handelen en effectief communiceren. “Ik weet nu dat ik mag kijken naar wat ik waard ben en op basis daarvan mijn uurtarief kan bepalen. Je moet jezelf als gastouder serieus nemen en dit ook uitstralen. Verder heb ik geleerd welke slimme investeringen ik kan doen en welke kosten aftrekbaar zijn. Met deze tips haal ik meer winst uit mijn onderneming. En al doe ik dit werk omdat ik het leuk vind, dát is altijd mooi meegenomen.

Een pedagogisch werkplan had ik al, tijdens de Vakopleiding heb ik dit nog inzichtelijker gemaakt voor mijzelf. Inmiddels communiceer ik mijn plan ook met de bij mij aangesloten ouders.

Wat lastiger, maar oh zo belangrijk vond ik het onderdeel ‘effectief communiceren met ouders’. Het mooie is: ik merk dat ik beter moeilijke gesprekken aanga met ouders dan voorheen. Ik blijf dicht bij mezelf, uit mijn gevoelens en leg uit wat ik denk dat het beste is voor het kind.”

Samen met collega-gastouders

Extra pluspunt van de Vakopleiding noemt Sandra het ontmoeten van collega-gastouders. “Als gastouder ben je toch een eenpitter met een eigen blik en werkwijze. Het is fijn om te praten en sparren met andere gastouders. Tijdens de Vakopleiding kreeg ik nieuwe inzichten door de verhalen van anderen. Dat was leerzaam én erg gezellig!”

Verfrissende kijk op het vak

Terugkijkend op de Vakopleiding, ziet Sandra een meerwaarde voor zowel de beginnende als meer ervaren gastouder. “Voor iedere startende gastouder is het goed om bewust na te denken over wat je belangrijk vindt en dit uit te schrijven in een pedagogisch werkplan. Maar ook voor de meer ervaren professional is het fijn om kritisch na te denken over waar jij als gastouder voor staat. Het kan gebeuren dat je in een sleur komt en dat alles op de automatische piloot gaat. Dan is het verfrissend om de ViaViela Vakopleiding te volgen. Je wordt als het ware even teruggeroepen, staat bewust stil bij wat je doet, spart met collega’s en investeert in jezelf als professioneel gastouder.”

Tip voor aankomende gastouders

Als gastouder sta je er niet alleen voor! Bij vragen, problemen of iets anders kun je altijd bij Viaviela terecht. Zij zijn er voor jou.

Gastouders in beeld

Benieuwd naar andere verhalen van gastouders?

Gastouders in beeld