Variva Edu Academy

Gastouderopleiding

Wil jij je eigen gastouderopvang beginnen, maar heb je nog niet het juiste diploma? Met de gastouderopleiding (Helpende zorg en welzijn niveau 2) van Variva kun je in 6 maanden je dilpoma halen. Wil je meer weten of heb je interesse? Meld je vrijblijvend aan en wij nemen contact met je op.

In het kort

Fysieke lessen
Online leeromgeving
Stage
6 maanden
Erkend MBO diploma

Gastouderopleiding van Variva

Samen met je medestudenten volg je 9 lessen in 6 maanden. Tijdens de lessen leer je van de docent én van je medestudenten, door theorie en interactieve opdrachten. Je doet vooral veel praktijkervaring op bij een erkende gastouder. De lesindeling is als volgt:

 • Inleiding thema
 • Theorie Interactieve opdrachten
 • Nabespreken lesopdracht
 • Instructie BPV-opdracht
 • Intervisie

Als je voor de examens en opdrachten een voldoende haalt, dan ontvang je het erkende MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn.

Tip: via de keuzedelen die je kiest verbreed of verdiep je je in een bepaalde beroepsvaardigheid. Met het keuzedeel ‘Werken met kinderen in de gastouderopvang’ kun je zelfstandig gastouder worden. Als je daarnaast ook het keuzedeel ‘Ondersteuning in de kinderopvang’ volgt, kun je ook aan de slag als groepshulp in de kinderopvang.

Variva aan het woord

Variva Edu Academy is de expert in het opleiden van vakbewame medewerkers in het pedagogisch, didactisch en sociaal werkveld. Dit doen wij via onze deeltijd mbo-opleidingen voor volwassenen. Praktijkgericht leren en persoonlijke begeleiding staan centraal. Onze opleidingen zijn verkort en versneld te volgen. Wij vinden het belangrijk om pedagogisch professionals te blijven stimuleren in hun ontwikkeling. Daarom hebben we ook een breed aanbod aan post-mbo opleidingen en bijscholingen om je kennis te verdiepen en verbreden in de kinderopvang.

Praktische informatie

 • Duur

  Via een praktijkgericht studieprogramma behaal je versneld jouw diploma in 6 maanden. In een persoonlijk intakegesprek kijken we samen of dit mogelijk voor je is. Heb je toch nog iets meer tijd nodig? Dan kun je de opleiding verlengen tot 8 maanden.
 • Studiebelasting

  De opleiding bestaat uit 9 fysieke lessen van 4 uur. Je volgt deze lessen op een van onze locaties, 1 avond per week. Met (het voorbereiden van) de lessen en het maken van de opdrachten ben je ongeveer 3 uur per week bezig. Daarnaast loop je tijdens de opleiding in totaal minimaal 150 uur stage bij een gastouder.
 • Locaties

  Je hebt startgarantie voor de lessen op onze locatie in Amsterdam, Den Bosch en Rotterdam. Bij genoeg aanmeldingen kun je ook starten in Alkmaar, Breda, Den Haag, Eindhoven, Nieuwegein en Zwolle.

  Je loopt stage bij een gastouder bij jou in de buurt.

  Examens vinden plaats op locatie.

 • Toelatingseisen

  Om te kunnen starten met de opleiding heb je minimaal een van de volgende kwalificaties nodig:
  – Vmbo: een diploma in de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte,
  gemengde of theoretische leerweg (mavo).
  – Mbo: een diploma van de entreeopleiding, dus MBO-1.
  – Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4.
  – Een diploma Zorghulp/MBO basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn.
  – Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

  Verder voldoe je aan de volgende vereisten:
  –  Je bent 18 jaar of ouder.
  – Je spreekt en schrijft Nederlands op niveau 2F of hoger.
  – Je beschikt over digitale vaardigheden, zodat je met de online studiemodule aan de slag kunt.
  – Je hebt enige ervaring met het werken met kinderen.

  In een persoonlijk intakegesprek kijken we samen of je kunt starten.

 • Erkend diploma

  Ben je geslaagd? Dan ontvang je een erkend MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Hiermee kun je als zelfstandig gastouder aan de slag.
 • Kosten

  De kosten voor de Gastouderroute Helpende Zorg & Welzijn Niveau 2 bedragen €1.995,. Voldoe jij aan de voorwaarden van ViaViela, dan betalen wij een groot deel van je opleiding en verzeker jij ons ervan dat je in ieder geval de eerste periode met ons samenwerkt. Hierdoor kan je totale korting oplopen tot 95% waardoor je de opleiding bijna gratis kan volgen.

Wat studenten zeggen over Variva

“Variva is een fijne school. Wanneer je het nodig hebt staat er altijd iemand voor je klaar! Het lesprogramma is veel maar wel te doen en het is erg fijn dat je binnen een jaar klaar bent.”

Azra

“Ik vond het een super fijne opleiding wat ik kan combineren met het moederschap! Leerzame lessen en een leuke docent.”

Tanja

“Ik heb veel geleerd bij Variva en ben heel blij met de docenten hier.”

Krista

ViaViela betaalt mee

ViaViela is altijd op zoek naar startende gastouders. We willen je heel graag ondersteunen in het opstarten van jouw eigen gastouderopvang en samen bouwen aan een fijne, stevige en langdurige relatie. En daar hebben we natuurlijk iets voor over! Dat betekent dat we graag met jou willen kijken of je, naast onze gratis begeleiding tijdens je opleiding, in aanmerking komt voor een studieovereenkomst met ViaViela. Wij betalen dan een groot deel van je opleiding en jij verzekert ons ervan dat je in ieder geval de eerste periode met ons samenwerkt. Hierdoor kan je totale korting oplopen tot 95% waardoor je de opleiding bijna gratis kan volgen. Wacht dus niet en meld je direct aan!

Aanmelden

Meer weten of direct starten

Meld je gratis en vrijblijvend aan en ontvang direct een mail met extra informatie over de gastouderroute en wat ViaViela je te bieden heeft ter ondersteuning. En besluit je te gaan starten? Dan ontvang je van ons de gegevens over hoe je kunt inschrijven, betalen én profiteren van de materialen van ViaViela.

Direct aanmelden