Gastouderschap is vakmanschap

Werken als gastouder

Of je nu starter bent of een ervaren gastouder, jij hebt jouw eigen ideeën over je ideale gastouderopvang. Deze mag je als gastouder, binnen de voorwaarden en kwaliteitseisen die de overheid stelt, zelf vormgeven.

En heb je hierbij advies nodig? Dan staan wij voor je klaar.

 


Jouw gastouderopvang

Hoe ziet jouw ideale gastouderopvang eruit? 

Voor jezelf en voor ouders die geïnteresseerd zijn in jouw gastouderopvang is het fijn als je op een aantal punten direct duidelijkheid kunt geven met betrekking tot jouw gastouderopvang.


Opvang op jouw eigen opvanglocatie
Als gastouder bepaal je zelf je uurtarief. Gemiddeld liggen de uurtarieven van gastouders bij ViaViela tussen de EUR 5,50 en EUR 8,00 per kind per uur.

Opvang in het huis van jouw opvanggezin
Als je opvang aan huis biedt bij je opvanggezin betekent dit dat je uurtarief in ieder geval het wettelijk minimumloon moet zijn, ongeacht het aantal kinderen dat je opvangt. Jouw persoonlijke uurtarief ligt tussen EUR 15,00 en EUR 25,00, afhankelijk van je leeftijd en ervaring als nanny. 

Bied je opvang in jouw eigen huis of in het huis van de vraagouder? Misschien kies je voor een combinatie van beiden. Een opvanglocatie in jouw eigen huis biedt je de mogelijkheid om deze echt helemaal naar jouw eigen smaak in te richten. Bovendien kun je dan makkelijker kinderen uit verschillende gezinnen tegelijkertijd opvang bieden.

Je kunt als gastouder zowel dagopvang als buitenschoolse opvang verzorgen. Hierbij kun je jezelf ook specialiseren in bijvoorbeeld baby-opvang, nanny opvang (opvang bij ouders in huis) of een mini-bso.

Naast de voorgeschreven veiligheids- en kwaliteitsregels mag je als gastouder ook huisregels voor jouw gastouderopvang opstellen. Deze huisregels kunnen gaan over zaken zoals opvangtijden, afspraken rond voeding, verzorging, vervoer enz. Vind je het lastig om deze huisregels zelf te bepalen? Wij helpen je er graag mee. 

Jouw pedagogisch beleid is de basis voor de manier waarop jij binnen jouw gastouderopvang met opvangkinderen omgaat. Voor jezelf en voor ouders is het prettig om helder te hebben wat de pedagogische basis is van waaruit jij handelt. Vind je het lastig om jouw standpunt hierin te verwoorden? Wij helpen je er graag mee.


Gratis profielpagina

Ouders vinden jou online

De zoektocht naar de beste kinderopvang begint voor de meeste (aanstaande) ouders op internet. Viaviela.nl, het grootste gratis netwerk van ouders en gastouders, zorgt ervoor dat jouw gastouderopvang online niet te missen is!  

Met een gratis profielpagina op Viaviela.nl presenteer je jezelf en jouw gastouderopvang aan iedere zoekende ouder in jouw buurt. Jouw profiel op Viaviela.nl is daarnaast heel makkelijk te delen via je sociale media. Zo bereik je in korte tijd nog meer mensen met jouw gastouderopvang!


Promotie, administratie en financiën

Naast een duidelijk beeld over hoe jouw ideale gastouderopvang eruitziet, zijn er nog meer zaken van invloed op het succes van jouw gastouderopvang. Denk bijvoorbeeld aan de promotie van jezelf en jouw gastouderopvang.

Het is ook belangrijk dat je jouw gastouderadministratie goed bijhoudt, de financiële risico's afdekt, een goede verzekering afsluit, enzovoorts. Deze informatie vind je in onze gastoudergids