Gastouders in beeld

Gezonde traktaties

Marlous runt sinds twee jaar haar eigen gastouderopvang bij ViaViela, maar werkt al sinds 2005 in de kinderopvang. Ze is actief op het gebied van gezonde gastouderopvang.

Gezond traktatiebeleid

Een gezonde leefstijl speelt een belangrijke rol in de agrarische opvang van Marlous. Zo zijn Marlous en haar opvangkinderen veel buiten te vinden in de natuurspeeltuin vlakbij de opvang. Of gewoon in de achtertuin, waar ze samen de dieren en moestuin verzorgen. Wat betreft eten volgt Marlous in haar voedingsbeleid de richtlijnen van het Voedingscentrum. Dus staan er veel volkorenproducten, (moestuin)groente en fruit op het menu en beperkt ze het gebruik van vetten, zout en suikers. Tussendoor geeft Marlous haar opvangkinderen het liefst een gezonde snack. Al betekent dit niet dat er nooit taart wordt gegeten. Marlous legt uit hoe zij binnen haar opvang omgaat met (on)gezonde traktaties.

Het goede voorbeeld

Hoewel gezonde traktaties haar voorkeur hebben, hanteert Marlous op de opvang geen strikt traktatiebeleid. Liever brengt ze ouders op gezonde traktatie-ideeën, door zelf het goede voorbeeld te geven. Marlous: “Onlangs was het feest op de opvang: we vierden met alle kinderen en ouders de komst van onze mini-bieb. Een schrijver van een kinderboek over een hondje, kwam de mini-bieb officieel openen. Bij zo’n feestelijke gebeurtenis hoort natuurlijk iets lekkers. Ik had verschillende verantwoorde hapjes gemaakt en mandarijntjes versierd met een prikkertje van het hondje uit het boek van de schrijver. Heel grappig, zo’n hondje op een ‘mandarijnen-bal’. Zelf haal ik mijn verantwoorde traktatie-inspiratie graag van Pinterest. Daar vind je de mooiste voorbeelden, zoals de meloentaart. ”

Vrije keuze

Wanneer een van haar opvangkinderen jarig is, laat Marlous de ouders vrij in hun keuze voor een traktatie. Marlous: “Sommige ouders komen met iets gezonds, anderen kiezen voor snoep of koek. Als het echt iets ongezonds is, geef ik de traktatie vaak mee naar huis. Op die manier kunnen ouders zelf beslissen of hun kind de traktatie krijgt of niet. Even geleden bracht een ouder taart mee naar de opvang. Dan wil ik de pret niet bederven en gaan we gezellig aan tafel met een klein stuk taart. Wat me toen opviel, was dat de kinderen helemaal niet zo op de taart aanvielen als ik dacht. Sterker nog, er bleef best wat liggen. Dat is bij een fruitspiesje eigenlijk nooit het geval.”

 

TIP VAN MARLOUS

Nieuwsbrief

Iedere twee of drie maanden houd ik de bij mij aangesloten ouders via een nieuwsbrief op de hoogte van het laatste opvangnieuws. In deze nieuwsbrief neem ik een of twee keer per jaar een item over gezonde traktaties op. Dan deel ik bijvoorbeeld een leuke, gezonde traktatie ter inspiratie. Op die manier stimuleer ik ouders om te kiezen voor een verantwoorde traktatie.