Gastouders in beeld

Gezonde tussendoortjes

Na eerder als peuterleidster en in de gehandicaptenzorg te hebben gewerkt, startte Petra 2,5 jaar geleden haar eigen gastouderopvang. Ze ontdekt graag nieuwe, gezonde recepten. 

Verantwoord variëren

Op een normale opvangdag staat er bij Petra twee keer een tussendoortje op het menu. “Dit is ’s ochtends vaak fruit. Dan gaan we samen aan tafel en bekijken en bespreken we het fruit terwijl ik het klaarmaak. In de middag is er opnieuw fruit voor de liefhebbers of eten we groenten zoals komkommers, snacktomaatjes en reepjes paprika. Deze groenten kweek ik nu ook in mijn moestuin, het lijkt me leuk om deze straks eerst samen te oogsten en dan op te eten. Verder wissel ik groente en fruit af met speltkoekjes of biologische gedroogde abrikoosjes of rozijntjes. Bakken is mijn hobby, dus als ik in het weekend bananenbrood of wortel-rozijnenkoekjes maak, zijn dit doordeweeks ook lekkere tussendoortjes. Al blijft ‘gewoon’ fruit bij de kinderen favoriet. Heeft een kind echt een lange dag en krijgt het trek, dan mag het van mij aan het eind van de middag rozijntjes of een soepstengel.”

Gezonde gewoontes

Hoewel ik op de opvang best een gezond voedingsbeleid hanteer, ben ik nagegaan op welke punten het nog nét iets gezonder kon. Nu heb ik het koekje na school vervangen door fruit. Inmiddels doe ik dit een aantal weken en ik merk dat de kinderen het prima vinden, ze vragen niet eens meer om een koekje. Verder ben ik niet streng als het gaat om uitzonderingen. Als een kindje jarig is en ouders vragen ernaar, dan geef ik aan dat een gezonde traktatie mijn voorkeur heeft. De ene ouder doet dit en de ander trakteert toch liever een cupcake. Dit vind ik niet zo’n probleem. Al krijgt een kind bij mij niets zonder overleg met de ouders, ook met het oog op allergieën. In dat geval heb ik altijd een gezond alternatief in huis. En af en toe laat ik zelf ook de teugels een beetje vieren. Zo kreeg onze kip Dottie onlangs vijf kuikentjes. Hier hebben de kinderen zo naar toegeleefd dat toen het eindelijk zover was, we er gezellig beschuit met muisjes op hebben gegeten.

 

TIP VAN PETRA

Slim afbouwen

Op de opvang drinken we thee of water. Nu is de stap van ranja naar water best groot wanneer een kind dit niet gewend is. In dat geval geef ik het kind in het begin wel ranja (van siroop zonder toegevoegde suikers). Vervolgens verdun ik deze steeds een beetje meer. Zo verloopt de overgang naar water of thee heel soepel.