Gastoudertips

Het kennismakingsgesprek met ouder(s)

Een eerste kennismakingsgesprek met nieuwe ouder(s) kan best spannend zijn. Tijdens dit gesprek is het belangrijk om erachter te komen of er een 'klik' is tussen jou en de ouder. ViaViela ondersteunt je graag met een aantal handige tips! Zodat jij goed voorbereid het gesprek in gaat. 

 

Eerste indruk

Er is maar één eerste indruk. Wees je bewust van wat je uitstraalt. Je non-verbale gedrag spreekt boekdelen! Bij de eerste kennismaking is dat natuurlijk helemaal van groot belang. Het belangrijkste dat je verkoopt ben jijzelf. Met andere woorden: of jouw boodschap overkomt op de ouder heeft behalve met de inhoud, vooral ook te maken met de manier waarop je communiceert en wat je daarbij uitstraalt. Zorg bijvoorbeeld voor een sfeer van gastvrijheid en heet de ouders bij aankomst welkom. 

 

Zoveel mogelijk informatie

In de kennismaking is het de kunst om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Je wilt er per slot van rekening achter komen waar de ouders naar op zoek zijn en waarom. Wat zijn de wensen en behoeften van de ouders? Ook vragen naar de gezinssituatie en werksituatie is zinvol. 

 

Huisregels

Bespreek tijdens dit gesprek ook je huisregels met ouders. Door deze op voorhand te bespreken weten ouders waar zij aan toe zijn, zodat problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Je kunt ouders jouw huisregels na het kennismakingsgesprek ook meegeven zodat zij deze na het gesprek nog eens rustig kunnen nalezen.

 

Voorbeeldvragen

ViaViela helpt je graag bij de voorbereiding voor een goed kennismakingsgesprek met enkele handige voorbeeldvragen. Succes met je gesprek!

Download voorbeeldvragen

 

 

Lees hier meer Gastoudertips om jouw gastouderopvang nog succesvoller te maken.