14 maart 2025

Je eigen gastouderopvang beginnen: Past het bij jou?

Een eigen gastouderopvang beginnen is een mooie en waardevolle stap. Je biedt kinderen een veilige, huiselijke omgeving waarin ze zich op hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Maar voordat deze keuze maakt, nemen we je graag mee in wat er allemaal bij komt kijken. Zodat je voor jezelf een goede overweging kunt maken of deze stap echt past bij jou.

gastouderopvang beginnen

Jij als gastouder

Als gastouder ben jij een professional en ondernemer tegelijk. Dit betekent dat je jezelf continu ontwikkelt, verantwoordelijkheid neemt voor je opvang en werkt volgens vaste richtlijnen. Belangrijke aspecten van gastouderschap bespreken we hieronder.

Persoonlijke ontwikkeling

Gastouderschap is een vak. Dit betekent ook dat jij het leuk vindt om continu te blijven leren en ontwikkelen, zodat je altijd de beste zorg kunt bieden en een bijdrage aan de ontwikkeling van jouw opvangkinderen kunt leveren. Denk bijvoorbeeld aan pedagogische bijscholing of het volgen van cursussen over voeding en gezondheid.

Zelfstandig ondernemerschap

Als gastouder run jij je eigen bedrijf. Dit betekent dat je zelf je uurtarief bepaalt, huisregels opstelt en je administratie beheert, zoals een urenregistratie en het tijdig doen van de belastingaangifte. Om je bij dit onderdeel te ondersteunen, hebben wij een Gastoudergids die je gratis kunt downloaden. Hierin lees je alles over de financiële kansen en mogelijkheden die je als gastouder hebt.

Samenwerken met ouders

Communicatie met ouders is essentieel. Als gastouder bouw je een vertrouwensband op met de ouders van je opvangkinderen en zorg je dat iedereen zich prettig voelt bij jouw gastouderopvang.

Voorwaarden om gastouder te worden?

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je dient te voldoen om als erkend gastouder te mogen werken. Deze voorwaarden gelden voor jou als gastouder en voor je opvanglocatie en staan beschreven in de wet Kinderopvang. Ze hebben als doel het bieden van kwalitatieve en verantwoorde kinderopvang. Ook het gastouderbureau waar je mee samenwerkt moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Opleidingseis

Om te beginnen heb je minimaal een MBO-2 diploma Helpende Zorg & Welzijn of een vrijgesteld diploma nodig. Heb je (nog) geen passend diploma? Geen probleem! Wij begeleiden je tijdens jouw opleidingstraject en vaak is er zelfs een vergoeding mogelijk.

Taalniveau en registratie

Om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren en voor een goede communicatie met ouders dien je de Nederlandse taal te beheersen op niveau 2F, zowel in spreken als schrijven. Als jij en je opvanglocatie aan alle voorwaarden voldoen word je als erkend gastouder opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit betekent dat je:

  • Een erkend diploma hebt.
  • Een geldig EHBO-certificaat voor kinderen bezit.
  • Geregistreerd staat in het Personenregister.
  • Een veilige opvanglocatie hebt die voldoet aan de richtlijnen.
  • Aangesloten bent bij een erkend gastouderbureau, zoals bij ons.

De praktische kant: De inrichting van je gastouderopvang

Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom zijn er richtlijnen voor hoe je jouw opvangruimte inricht. Bij ViaViela werken we met de kijkwijzer, deze vertelt op een praktische manier wat er precies verwacht wordt van de inrichting. We geven je alvast een aantal voorbeelden zodat je hier een beeld bij krijgt:

  • Emotionele veiligheid
    Het is belangrijk om een warme, huiselijke sfeer te creëren met zachte verlichting en een vaste slaapplek.
  • Persoonlijke vaardigheden
    De inrichting is flexibel, zodat kinderen zelf dingen kunnen verplaatsen om bijvoorbeeld een tent te kunnen bouwen.
  • Sociale vaardigheden
    Er is ruimte voor samen spelen, zoals een keukentje, een verkleedkist of een tafel om samen te eten en knutselen.

Wil je zeker weten dat je aan de richtlijnen voldoet? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de punten waar jouw opvang locatie aan dient te voldoen.

Je eerste stappen: Hoe begin je?

Ben je enthousiast geworden en wil je nog meer weten? Volg dan onderstaande stappen.

1. Oriëntatie en voorbereiding

Ontdek of gastouderopvang bij jou past. Lees de ervaringen van onze gastouders om te kijken of je je hierin herkent, of neem eens vrijblijvend contact op met ons team om hierover in gesprek te gaan. Met onze jarenlange ervaring ontdekken we snel genoeg of gastouderschap iets voor jou is!

2. Aanmelden bij een gastouderbureau

Een gastouderbureau helpt je bij het regelen van een eventuele opleiding, je registratie als gastouder, administratie en zelfs je professionele ontwikkeling. Bekijk wat wij doen voor gastouders.

3. Voorbereiden van je opvanglocatie

Zorg ervoor dat de ruimte van je opvanglocatie voldoet aan de gestelde veiligheids- en pedagogische richtlijnen. Twijfel je of heb je specifieke vragen hierover? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg.

4. Opleiding

Volg, eventueel samen met ons, de benodigde opleiding. Je vraagt je Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan en haalt je certificaat Eerste hulp aan kinderen.

5. Start opvang!

Is jouw opvanglocatie helemaal in orde en ben jij er ook helemaal klaar voor? Dan volgt als laatste jouw registratie in het kwaliteitsregister (LRK). Ondertussen gaan we samen op zoek naar het eerste gezin dat gebruik gaat maken van jouw opvang!

Jouw toekomst als gastouder

Hopelijk hebben we je een kijkje in de keuken kunnen geven bij het vak als gastouder. En of dit een goede stap zou zijn voor jou. Met de juiste voorbereiding, begeleiding en inzet kun je een veilige en liefdevolle plek bieden voor kinderen én een succesvolle opvang runnen! Enthousiast geworden?
Meld je bij ons aan of download ons gratis kennismakingspakket en ontdek of een carrière als gastouder past bij jou.