27 december 2022

Oma en gastouder tegelijk - het verhaal van Petra

Oma en ook gastouder, Petra uit Elsendorp is het allebei. Ze is oma van 4 (bijna 5) kleinkinderen, en gastouder. Niet voor iedereen, alleen voor haar eigen kleinkinderen. Een mooie oplossing, want opa’s en oma’s zijn natuurlijk als geen ander in staat om voor hun kleinkinderen te zorgen. Zij bieden een vertrouwde omgeving, waarin kinderen warmte en liefde voelen en zichzelf kunnen zijn.

Petra - oma en gastouder tegelijk

Het beste uit twee werelden

“Via via hoorde ik van de mogelijk om als oma voor de kleinkinderen te zorgen, en daar ook voor betaald te krijgen. Ik heb nog een baan op kantoor, maar ik ben een dag minder gaan werken om dit te realiseren. Het is een win-win situatie op deze manier. Ik werk dan wel een dag minder, maar verlies geen inkomsten én zie mijn kleinkinderen van dichtbij opgroeien. Daarnaast hoeven mijn kinderen zich geen zorgen te maken over de opvang, want dat wordt geregeld,” Aldus Petra die nu al ruim een jaar gastouder is voor haar kleinkinderen.

Fijn om alle ontwikkelingen te zien

Petra vertelt “mijn man en ik vinden het heerlijk om op deze manier betrokken te zijn bij de opvoeding van onze kleinkinderen, je ziet ze zo mooi groot worden. Al die ontwikkelingen zijn heerlijk om te zien. Als de kleinkinderen worden opgehaald, eten we vaak samen met het hele gezin. Dan praten we iedereen bij over wat we die dag gedaan en geleerd hebben. Voor mijn kinderen is het ook ideaal, want die kunnen na een drukke werkdag direct aanschuiven voor het eten.”

Juiste diploma

Eén van de voorwaarden is dat je als gastouder moet beschikken over ten minste het MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Beschik je als oma of opa nog niet over het juiste diploma? Dan biedt ViaViela de mogelijkheid om gratis een verkorte opleiding te volgen. Petra “omdat ik nog geen geschikte diploma’s had, heb ik hier wel wat tijd en energie in moeten steken. Na ongeveer een half jaar had ik alle geschikte papieren en kon ik aan de slag. In het verleden heb ik 10 jaar als vrijwilliger op de peuterspeelzaal gewerkt, wat ik heel leuk vond. Dat ik me nu weer heb mogen en kunnen verdiepen in het pedagogische aspect, is heel interessant. Het is goed om op te hoogte te blijven van de ontwikkelingen die gaande zijn en ViaViela biedt hier ook voldoende trainingen voor aan’.

Hoe word je als oma erkend gastouder?

Iedere gastouder moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit is een kwaliteitsregister waar je als oppasoma of -opa alleen in opgenomen wordt als zij én de opvanglocatie voldoen aan de door de overheid gestelde opleidings- en kwaliteitseisen. Maak je als ouder gebruik van erkende opvang door opa of oma? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Op deze manier maak je gebruik van vertrouwde opvang én verdienen oma (en opa) een mooi inkomen.

Wil je meer weten over gastouder worden als oma?

Lees alles over gastouder worden als oma