Praktische informatie voor ouders

Oma als gastouder

Verzorgt oma de opvang van haar kleinkind(eren) of is zij van plan dit te gaan doen? Dan biedt het veel voordelen om als erkend gastouder aan de slag te gaan. Opa en oma als erkend gastouder is niet alleen financieel aantrekkelijk voor oma, het biedt ook (financiële) voordelen voor de ouders en niet te vergeten voor het kind zelf. Want opa’s en oma’s zijn natuurlijk als geen ander in staat om voor hun kleinkinderen te zorgen. Zij bieden een vertrouwde omgeving, waarin kinderen warmte en liefde voelen en zichzelf kunnen zijn.

oma als gastouder
Inkomen voor oma
Kinderopvangtoeslag voor ouders
Bijdragen in ontwikkeling kind
Speciale band met kleinkinderen
Opvang in vertrouwde omgeving

Wat betekent dit financieel

Maak je als ouder gebruik van erkende opvang door opa of oma? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Op deze manier maak je gebruik van vertrouwde opvang én opa en oma behouden een inkomen.

Wat verdient oma als gastouder

Oma ontvangt per kind een vast tarief per uur. Het precieze uurtarief stemmen we samen af en is afhankelijk van de opvangsituatie en de afspraken die jullie onderling maken.

Voorbeeldberekening
Stel oma vangt 2 dagen per week van 7.30 u  tot 18.30 uur 2 kinderen op.
Je betaalt haar een vergoeding van € 6,00 per kind per uur.
Dan verdient oma al snel meer dan € 1.000 bruto per maand.

Wat betekent dit financieel voor ouders

Kies je voor oma als gastouder, dan moet je hiervoor gebruikmaken van een gastouderbureau. Je hebt als ouder dus met twee partijen te maken: oma als gastouder en je gastouderbureau. Beide partijen betaal je afzonderlijk en kennen een eigen tarief. Samen komt dit uit op een vast uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag ontvangt.

Voordelen van oma als gastouder

Maak je als ouder gebruik van erkende opvang door opa of oma? Dan kun je kinderopvangtoeslag aanvragen. Op deze manier maak je gebruik van vertrouwde opvang én opa en oma behouden een inkomen. In de brochure lees je alles over de voordelen, wat oma gaat verdienen en meer.

Download de brochure

Oma in 5 stappen geregistreerd gastouder

ViaViela ondersteunt oma in alle stappen die nodig zijn voor haar registratie in het Kwaliteitsregister.

1

Meld je vrijblijvend aan

2

Wij nemen contact met je op

3

We doen een diplomacheck

4

We helpen je bij de overige voorwaarden

5

Registratie in het Kwaliteitsregister

Hoe wordt oma erkend gastouder

Iedere gastouder moet geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit is een kwaliteitsregister waar oma alleen in opgenomen wordt als zij én de opvanglocatie voldoen aan de door de overheid gestelde opleidings- en kwaliteitseisen.

Heeft oma het juiste diploma?

Eén van de voorwaarden is dat je als gastouder moet beschikken over ten minste het MBO-2 diploma Helpende Zorg en Welzijn. Beschikt oma nog niet over het juiste diploma? Dan biedt ViaViela de mogelijkheid om gratis een verkorte opleiding te volgen.

Opleiding tot gastouder
Kind op een speeltoestel

“We vinden het heerlijk om op deze manier betrokken te zijn bij de opvoeding van onze kleinkinderen.”

Petra, oma en gastouder

Een dag naar oma

Verzorg jij de opvang van jouw kleinkinderen? Dan hebben wij een leuk voorleesverhaal voor jou. In dit verhaal lees je hoe de kinderen de warmte en liefde van opa en oma voelen tijdens een opvangdag. In de vertrouwde omgeving van opa en oma kunnen kinderen volledig zichzelf zijn.

Download het verhaal Een dag naar oma
Gastouderbureau ViaViela

Enthousiast over oma als gastouder?

Meld je dan gratis en vrijblijvend aan. Wij helpen je graag!

Aanmelden