Praktische informatie voor ouders

Ziekte en vakantie

Het grote voordeel van gastouderopvang is de kleinschaligheid met iedere keer weer hetzelfde bekende en vertrouwde gezicht van de gastouder voor jouw kind. Vooral voor jonge kinderen is deze vorm van kinderopvang heel geschikt. Gastouderopvang kent zelfs voordelen in geval van ziekte en vakanties.

Vlinder

Ziekte kind

Iedere ouder weet dat het een aantal keren per jaar gaat gebeuren. Je kind heeft een loopneus, verhoging en is echt niet fit. Een dag rustig aan, veel slapen, lekker met een dekentje op de bank en vertroeteld worden, is meestal het beste medicijn. Binnen kinderdagverblijven gelden vaak strenge regels ten aanzien van ziekte en koorts. Het is ook lastig om in grotere groepen die extra aandacht te geven die je kind op dat moment nodig heeft. Binnen de gastouderopvang is er vaak wel ruimte om die extra zorg en aandacht voor je kind (een deel van de dag) van je over te nemen, zodat jij kunt werken.

Je kind kan niet naar de gastouder

Op het moment dat je kind flink ziek is en echt koorts heeft dan kan het niet naar de gastouder. Zeker bij kinderen kan ziekte zomaar ineens komen opzetten en moet jij op het laatste moment de keuze maken om zelf thuis te blijven. De opvanguren voor die dag had je natuurlijk al wel gereserveerd en je gastouder heeft op deze inkomsten gerekend. Iedere gastouder hanteert regels over hoe ze met deze situatie omgaat.

Ziekte gastouder

In tegenstelling tot kinderen, komt het veel minder voor dat je gastouder ineens zo ziek is dat zij geen opvang kan bieden. Een gastouder is tenslotte in haar eigen huis, kan het met de kinderen erbij makkelijker een dagje rustig aan doen en de was een dag later opvouwen. In de praktijk komt het maar weinig voor dat de opvang niet door kan gaan. Op het moment dat de gastouder beslist dat de opvang wel dicht gaat, dan is je gastouderbureau niet verplicht om vervangende opvang te regelen. Uiteraard denken we wel graag mee als je onverwachts geen opvang hebt.

Je gastouder is langdurig ziek of met verlof

Helaas kan het voorkomen dat je gastouder langdurig ziek is, waardoor zij voor langere tijd geen opvang kan bieden. Dat geldt natuurlijk ook als je gastouder met zwangerschapsverlof gaat. Op dat moment zoek je samen met je gastouderbureau naar passende vervanging.

Vakantie en vrije dagen

In de huisregels van je gastouder kun je teruglezen hoe ver van tevoren zij haar vakanties en vrije dagen aan jou doorgeeft en wat zij daarin van jou verwacht. Je kunt ervoor kiezen om in dezelfde periode vakantie te nemen en anders heb je voldoende tijd om een andere oplossing te zoeken.

Huisregels

Binnen de wet kinderopvang gelden er diverse eisen en voorwaarden aan de gastouder en haar opvanglocatie. Iedere erkende gastouder voldoet aan deze eisen en voorwaarden en wordt daar ook op getoetst. Tegelijkertijd bepaalt iedere gastouder als zelfstandig ondernemer ook eigen regels die zij binnen haar opvang hanteert. Iedere gastouder legt dit vast in haar huisregels. Onder andere afspraken rondom afmeldingen in verband met ziekte van kinderen vind je daar in terug.

Enthousiast over gastouderopvang?

Wij helpen je bij het vinden van de gastouder voor jouw gezin. Zo simpel is het.