Praktische informatie voor ouders

Betalen en facturen

Als je kiest voor erkende kleinschalige kinderopvang bij een gastouder, dan kies je ook voor een gastouderbureau. Een gastouderbureau is niet alleen verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de opvang, maar onder andere ook voor veilige betalingen en een goede administratie voor ouders en gastouders.

Vlinder

Administratie

Jouw gastouderbureau moet ervoor zorgen dat jij jouw opvang administratie op een goede manier bij kunt houden. Deze administratie heb je nodig als je aanspraak wilt maken op kinderopvangtoeslag voor de uren gastouderopvang die je afneemt.

Urenregistratie

Jouw gastouderbureau moet ervoor zorgen dat per kind alle opvanguren iedere maand geregistreerd kunnen worden.

Jaaropgave

Aan het einde van het jaar moet je gastouderbureau jou voorzien van een jaaropgave. Op deze jaaropgave staan, per kind,  alle opvanguren van het afgelopen jaar. Deze jaaropgave heb je nodig voor voor de Belastingdienst Toeslagen.

Gegevensuitwisseling

Om ervoor te zorgen dat jouw kinderopvangtoeslag niet teveel afwijkt van wat je hebt aangevraagd, moet jouw gastouderbureau iedere maand jouw gegevens (geregistreerde opvanguren) doorsturen naar Belastingdienst Toeslagen. Dit is om te voorkomen dat jij voor grote verrassingen komt te staan.

Kosten gastouderopvang

Je maakt iedere maand gebruik van de diensten van zowel je gastouder als je gastouderbureau. Dat betekent dat je maandelijks een bedrag aan beide partijen betaalt. Het bedrag aan je gastouder is afhankelijk van haar uurtarief, het aantal kinderen en het aantal opvanguren. Ieder gastouderbureau rekent haar eigen tarief.

Kosten

Je gastouder betalen

Het is bij wet vastgelegd dat de betaling aan je gastouder gebeurt door tussenkomst van een gastouderbureau. Je mag dus niet rechtstreeks aan je gastouder betalen. Je gastouderbureau moet daarbij aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Jouw betaling moet binnen 5 dagen naar je gastouder doorgestort worden.
  • Jouw betaling aan je gastouder moet geregistreerd worden. Daarmee kun je altijd aan de Belastingdienst Toeslagen aantonen dat je jouw gastouder hebt uitbetaald.
  • Jouw betaling kan worden doorgestort via een reguliere bankrekening of via een derdengeldenrekening. Dit laatste is het meest veilig. Alleen een derdengeldenrekening kan garant staan voor de veiligheid van jouw geld als je gastouderbureau bijvoorbeeld in financiële problemen komt.

Je gastouderbureau betalen

Ieder gastouderbureau heeft haar eigen werkwijze als het gaat over jouw kosten bemiddeling en begeleiding.

Veilige betalingen

Bij een betaling van je gastouder via ViaViela weet je zeker dat jouw betaling geregistreerd staat en kun je altijd aantonen dat jouw gastouder door jou is uitbetaald. Ontvangen bedragen storten we op alle dagen van de week door, waardoor we altijd binnen de verplichte 5 dagen blijven. Bij ViaViela werken we met een Derdengeldenrekening. Dat is snel, eenvoudig en het meest veilig. Onze Stichting Gastoudergelden biedt de garantie dat jouw betaling altijd bij je gastouder terecht komt, wat er ook gebeurt met ViaViela.

Enthousiast over gastouderopvang?

Wij helpen je bij het vinden van de gastouder voor jouw gezin. Zo simpel is het.