Kiezen voor gastouderopvang

Verschil met kinderdagverblijf

Wat is het verschil tussen gastouderopvang en opvang bij een kinderdagverblijf? Als je je net verdiept in kinderopvang, is het soms lastig om de verschillen te ontdekken en te bepalen wat het beste bij jou en jouw kind past. Wij vertellen je daarom meer over de verschillende soorten opvang in Nederland, en specifiek het verschil tussen opvang bij de gastouder en het kinderdagverblijf.

Soorten kinderopvang in Nederland

Informele opvang

Informele opvang is een incidentele oppas, een au pair of tussenschoolse opvang (TSO). Deze opvangvormen hoeven zich niet te houden aan de regels van de Wet kinderopvang. Bij deze vormen van opvang krijg je geen kinderopvangtoeslag.

Formele opvang

Formele kinderopvang omvat alle organisaties die werken volgens de regels en eisen die de Wet kinderopvang stelt. Dit houdt in dat kinderen in een gezonde omgeving worden opgevangen en dat de opvangprofessional gediplomeerd is en van onbesproken gedrag. Onder formele kinderopvang vallen gastouders, nanny’s, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangorganisaties.

Gastouderopvang

Gastouderopvang is opvang bij een gastouder thuis. Een gastouder is altijd gediplomeerd en  voldoet aan alle kwaliteitseisen binnen de wet Kinderopvang. Je weet dus zeker dat je je kind veilig achterlaat. Door de huiselijke omgeving wordt het ritme van je kind niet verstoort en krijgt je kind veel aandacht. Dit komt omdat er maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opgevangen mogen worden.

Kinderdagverblijf

Op een kinderdagverblijf werken gediplomeerde pedagogische medewerkers. Groepen bestaan, afhankelijk van de leeftijden van de kinderen, uit maximaal 16 kinderen. Jouw kind wordt altijd in dezelfde groep opgevangen. Met regelgeving wordt geborgd dat jouw kind ook hier zo veel mogelijk een vast gezicht heeft. Toch kan de bezetting van de pedagogisch medewerkers ook wisselen.

Verschil

Gastouderopvang Kinderdagverblijf
Kleine groepen (max. 6 kinderen) Grotere groepen (max. 16 kinderen)
Lagere kosten Hogere kosten
Opvang door een vast gezicht Opvang door meerdere medewerkers
Opvang op maat Opvang volgens een vast dagprogramma
Opvang in een huiselijke omgeving Opvang in een kinderdagverblijf
Voordelen gastouderopvang

Bereken jouw kosten kinderopvang

Ten opzichte van andere vormen van kinderopvang is gastouderopvang gemiddeld 20% goedkoper. Ben jij benieuwd wat opvang door een gastouder in jouw situatie kost ten opzichte van een kinderdagverblijf, BSO of ongesubsidieerde/informele opvang?

Bereken jouw kosten

Wat is de beste opvang?

Beide soorten opvang zijn heel anders. En de wensen van ouders en de behoeften van kinderen zijn in iedere situatie anders. Het is daarom goed om zelf een afweging te maken bij wat je belangrijk vind in de opvang van je kind.

Hoe vind je een goede gastouder?

Op onze website vind je al onze gastouders terug. Omdat je bij ViaViela alleen aan de slag kunt als je voldoet aan alle wettelijke vereisten, weet je zeker dat je te maken hebt met een professionele gastouder. Maar uiteraard heeft iedereen andere voorkeuren. Daarom vind je op het profiel van elke gastouder meer informatie over de opleiding, de visie, opvangdagen en of er huisdieren zijn. Je kunt eenvoudig naar geschikte opvang in jouw woonplaats zoeken, maar wij kunnen je hier ook bij helpen. Meld je vrijblijvend aan en we nemen contact met je op.

Hoe het werkt

Enthousiast over gastouderopvang?

Wij helpen je bij het vinden van de gastouder voor jouw gezin. Zo simpel is het.