Nieuws

Unieke MBO-2 Gastouderroute

Het is geen geheim dat de gastouderbranche -zoals de hele opvangsector- kampt met een tekort aan professionals. Ondertussen blijft de vraag naar opvang groeien en dus is de aanwas van nieuwe gastouders belangrijk. Waar mensen met ervaring in het opvangen van kinderen al langer de diplomaroute tot gastouder kunnen volgen, ontbrak het tot nu toe aan een route voor degenen zonder ervaring, maar mét interesse in het vak. Speciaal voor deze brede doelgroep ontwikkelden het Deltion College en Gastouderbureau ViaViela de Gastouderroute. Marlouke Walraven, manager business development bij ViaViela, legt uit wat de route bijzonder maakt. “Gastouders in spé kunnen nu in korte tijd een volwaardige mbo 2-opleiding Helpende Zorg en Welzijn richting gastouderschap volgen. Deze route gaat de branche veel nieuwe, geschoolde professionals opleveren.”

Elkaar aanvullen

Dat het Deltion College en ViaViela elkaar vonden in het maken van deze online opleiding, is geen toeval. Het opleidingscentrum verzorgt al de dagopleiding Helpende Zorg en Welzijn op mbo 2-niveau en zocht een partner uit de praktijk om een verkort werk- en leertraject voor gastouders mee te ontwikkelen. Andersom vond ViaViela in Deltion de opleider om haar losse vakinhoudelijke modules om te smelten tot één geaccrediteerde opleiding. Marlouke: “Beide zagen we de behoefte aan deze opleiding vanuit de markt. Nu ligt er een traject waarin alle belangrijke gastouderthema’s zoals de Meldcode en het pedagogisch handelen, maar ook oriëntatie op ondernemerschap, aan bod komen. De Gastouderopleiding draagt zo bij aan de kwaliteit van gastouderopvang in het algemeen. Bovendien maakt deze gerichte opleiding het voor iedereen met een liefde voor dit prachtige vak, aantrekkelijker om zich om te laten scholen.”

Toegankelijk voor gastouders van alle bureaus

Hoewel bij de pilotfase alleen gastouders van ViaViela betrokken waren, wordt de opleiding toegankelijk voor gastouders van alle gastouderbureaus. Marlouke: “We hebben op basis van de ervaringen in de afgelopen periode, de opleiding verder gefinetuned. Nu zijn we zover dat Deltion de Gastouderroute vanaf september 2022 volledig openstelt. Daar kijken we naar uit. Ons doel is altijd geweest om tot een opleiding te komen waar de hele branche de vruchten van plukt.”

Het traject van aanmelding tot examen

Na een intakegesprek gaat de deelnemer aan de slag met onder andere: tien dagdelen online lessen, een-op-een begeleiding op afstand en een wekelijkse stagedag bij een gastouder met een erkend leerbedrijf in de buurt. Na achttien weken heeft de deelnemer voldoende kennis en ervaring opgedaan om examen te doen. Tijdens de opleiding maakt de deelnemer ook de centrale examens Nederlands en rekenen op niveau 2F. Iedereen met ten minste een vmbo-opleiding heeft toegang tot de Gastouderroute.

STAP-budget

Voor deze opleiding kan STAP-budget worden aangevraagd. Deze subsidie van maximaal € 1.000,-

maakt het voor iedere werkende of werkzoekende die graag gastouder wordt, nóg aantrekkelijker om zich om te laten scholen.

Meer weten over de Gastouderroute?

Meer informatie over de Gastouderroute vind je hier.