Nieuws

De overstap van pedagogisch medewerker naar gastouder

Gastouderopvang De Wolvenschans is een bekend begrip in het dorpje Leek bij Groningen. Hier vangt gastouder Kim dagelijks vier tot vijf kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar op. Kim: “Ik hou van de kleinschaligheid van gastouderopvang. Als gastouder heb ik veel tijd en aandacht voor ieder kind en ken ik de kinderen door en door. Dit kan ook bijna niet anders, want de meeste kleintjes komen hier twee tot drie dagen per week. Dat vertrouwde gevoel levert blije kinderen en tevreden ouders op. Mijn opvang loopt sinds dag één dan ook als een trein.”

Zelfstandig, maar met de juiste hulp
Voor haar carrière in de gastouderopvang werkte Kim vijftien jaar lang als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. Daar popte de gedachte aan een eigen opvang af en toe op. Kim: “Al tijdens mijn opleiding leek het mij leuk om ooit zelf een opvang te hebben. Maar omdat hier voor mijn gevoel te veel bij kwam kijken, had ik er nooit serieus over nagedacht. Totdat mijn man mij wees op de mogelijkheid om gastouder te worden. Het bleek de ideale oplossing: je runt een eigen opvang, maar met de hulp van een gastouderbureau.”

Soepele overstap
Toen Kim uiteindelijk de overstap waagde, verliep deze verrassend soepel. Kim: “Met mijn pedagogische achtergrond beschikte ik al over de vereiste kennis en ervaring. Ik heb alleen nog een aanvullende cursus EHBO aan baby’s en kinderen gevolgd. Verder hebben we in huis wat aanpassingen gedaan om de opvangruimte helemaal kindveilig te maken. Daarna kwam de GGD deze controleren en kon ik aan de slag als erkend gastouder.”

Eigen baas
Voor Kim biedt het werken als gastouder veel voordelen, zo vindt ze het fijn om eigen baas te zijn. “Als gastouder heb ik de opvang volledig in eigen hand. Dit geeft me de vrijheid om deze naar mijn eigen standaard vorm te geven. Ik wil steeds diezelfde kwaliteit kunnen leveren, ouders vertrouwen mij immers hun kostbaarste bezit toe. Daarom werk ik bewust alleen. Al lopen mijn twee kinderen iedere dag wel even binnen om een handje te helpen. Zij zijn opgegroeid met mijn gastouderopvang en vinden die reuring gezellig. Toch is het voor de rust thuis fijn dat ik sinds drie jaar een aparte opvangruimte aan huis heb.”

Terug naar één bureau
In het begin werkte Kim samen met verschillende gastouderbureaus. Later besloot ze alleen met ViaViela door te gaan. Kim: “Onze samenwerking liep vanaf het begin lekker. Ik heb een goed contact met mijn vaste aanspreekpunt en met één partij samenwerken is efficiënter. ViaViela ondersteunt mij op verschillende fronten. Zo kan ik mij helemaal focussen op mijn opvang. Veel gezinnen komen bij mij via mond-tot-mondreclame. Daarnaast heb ik een eigen pagina op het online matchingplatform van ViaViela. Hierdoor kost het me weinig moeite om steeds een volle opvang te hebben. Ik werk nu meer uren dan eerder in loondienst, maar omdat het voor mijn eigen opvang is, voelt het anders. Mijn werk geeft me veel voldoening.”

Tips van Kim
Overweeg jij een carrière als gastouder? Dan heeft Kim nog een paar tips: “Kijk in de eerste plaats of een opvang aan huis praktisch haalbaar is. Zeker wanneer deze plaatsvindt in je eigen woonruimte is het belangrijk dat een eventuele partner of kinderen helemaal achter jouw onderneming staan. Staan thuis alle seinen op groen, ga dan eens tips en ideeën
opdoen bij gastouders in je omgeving. En tot slot: bedenk of je het type bent om alleen een opvang te runnen. Want het werk is heerlijk, maar je moet pedagogisch en communicatief wel een beetje stevig in je schoenen staan.”

 

Wil je meer weten over het starten als gastouders? Je leest er hier alles over!

Wil je meer verhalen van gastouders lezen, die vind je hier.