Gastouderschap is vakmanschap

Gastouder worden

Hebben kinderen een speciaal plekje in jouw hart? En wil je hier graag iets mee doen? Misschien heb je ervaring met werken op een kinderdagverblijf en begin je nu graag iets voor jezelf. Of heb je zelf kinderen en werk je het liefst vanuit thuis. Als je graag zelfstandig werkt en jouw creativiteit en pedagogische vaardigheden wil inzetten, dan is een carrière als gastouder echt iets voor jou!


Kwaliteitseisen

Formele opvang

Om als gastouder binnen de formele kinderopvang aan de slag te kunnen, moet je aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Zie hiervoor ‘Voorwaarden gastouder’.


Diploma

Welk diploma moet je hebben

Naast de verschillende voorwaarden waar je als gastouder aan moet voldoen, is het hebben van het juiste diploma een belangrijke basis. Als gastouder moet je beschikken over:

  • MBO-2 diploma of ervaringscertificaat Helpende Zorg en Welzijn, of
  • een diploma dat vermeld is op de diplomalijst, of
  • een certificaat goed gastouderschap.

Diplomaroute

Niet het juiste diploma?

Geen probleem. Je kunt je diploma MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn alsnog behalen via een verkorte diplomaroute van ROC Rivor. Deze diplomaroute kent de volgende instroomeisen:

  •  Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je spreekt en schrijft Nederlands.
  • Je hebt in de afgelopen 2 jaar minimaal 120 uur oppaservaring opgedaan, waarvan minimaal 40 uur in het afgelopen jaar of je hebt zelf kinderen opgevoed (minimaal 2 jaar) en in het afgelopen jaar minimaal 40 uur oppaservaring opgedaan.
  • Je hebt voldoende ervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt.
  • Je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen

Samenopvoeden.nl

Binnen 8 maanden je diploma via Samenopvoeden.nl

Volg jij graag de verkorte diplomaroute waardoor je binnen 8 maanden het diploma MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn kunt behalen? Schrijf je dan in via Samenopvoeden.nl.   

Samenopvoeden.nl is de opleidingstak van Gastouderbureau ViaViela, samen met ROC Rivor faciliteren wij de diplomaroute MBO-2 Helpende Zorg en Welzijn.

Kijk voor meer informatie op Samenopvoeden.nl en lees alles over jouw mogelijkheden om binnen 8 maanden de basis voor jouw start als gastouder te leggen!